Mit énekelt az a vicces béka a Tapsi Hapsiban?

Az 1899-ben írt Hello My Babyt. Máig tart a kultikus sikere: az Űrgólyhókban és South Parkban is hallhattuk.

Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire frappáns Bugs Bunnyt Tapsi Hapsinak hívni magyarul, a Merry Melodiest pedig ugyanúgy Bolondos dallamoknak fordítani, mint a Looney Tunest. Az viszont nem vitás, hogy a Warner rajzfilmjei is voltak olyan viccesek, mint a konkurens MGM stúdió Tom és Jerry-klasszikusai. Nálam legalábbis pont ugyanakkora kedvencnek számít a sétapálcás, éneklő béka, mint a jazz- és bluesnótákat dúdoló Tom.

Michigan J. Frog 1955 decemberében tűnt fel először a Merry Melodies sorozat One Froggy Evening című epizódjában. A történetet bizonyára sokan ismerik: egy bajszos fickó egy bontásra ítélt, régi felhőkarcoló alapkövében egy éneklő-táncoló békára lel, akit varieté show-ban akar mutogatni a nagy pénz reményében. Csakhogy a cilinderes breki kizárólag csak akkor énekel és táncol, ha az újdonsült gazdája látja, amikor híres zenei producerek, vagy egy egész nézőtér várná az előadását, meg se mukkan! Tulajdonosa úgy dönt hát (miután minden vagyonát elviszi a színpadbérlés és a diliházat is megjárja), hogy ő is elrejti az éneklő békát egy épülő toronyház alapkövében. Ám a távoli jövőben, 2056-ban, amikor a régi felhőkarcolót bontásra ítélik, a dezintegrálást végző szaki megtalálja az éneklő-táncoló, cilinderes békát, és nagy pénzt szimatolva magával viszi...

A mára mémmé vált epizódot Steven Spielberg is imádta. Egyszer egy interjúban csak így jellemezte:

Ez az animációs műfaj Aranypolgára!

Az epizódot a számos Tapsi Hapsi-, Gyalogkakukk-, Maci Laci-, Frédi és Béni- valamint Atom Anti-epizódot jegyző Michael Maltese írta, a legendás Oscar-díjas animátor, Chuck Jones rendezte. A musicalsztárokat megszégyenítően ügyesen éneklő-táncoló béka figuráját Cary Grant 1944-es filmje, a Once Upon a Time ihlette, de a mozdulataiban visszaköszönt a ragtime-korszak leghíresebb fekete előadóművésze, Bert Williams is. A béka énekhangját William Roberts kölcsönözte, a dalokat pedig Milt Franklyn szedte csokorba az epizódhoz – érdekesség, hogy az ismert slágerek mellé egy saját szerzeményt is berakott a rajzfilmbe, Michigan Rag címmel.

Az animáció legismertebb dala, a Hello Ma Baby egyébként 1955-ben már egy évtizedek óta ismert slágernek számított. 1899-ben írta a Broadway két híres komponistája, Joseph E. Howard és Ida Emerson. A dal egy olyan férfiról szól, aki csak a századfordulón még ritkaságszámba menő telefonon keresztül tudja tartani a kapcsolatot a szerelmével. Tipikus coon dal, bár ez azért manapság már nem egészen polkorrekt műfaji meghatározás. A XIX. század amerikai színpadain ugyanis ezeket a könnyen megjegyezhető, fülbemászó ragtime nótákat jellemzően a vidám, bolondos, de kicsit együgyű figuráknak ábrázolt feketék énekelték – akiket többnyire túlsminkelt fehér előadóművészek alakítottak. A dalt legelőször Arthur Collins énekelte fel viaszhengerre:

 

A Merry Melodies-epizódban való debütálás után a Hello Ma Baby másodjára is hódító útjára indult az Egyesült Államokban, később pedig az egész világon. Szinte minden magát kicsit is komolyan vevő varietésztár, jazzenész, ukuleleművész és a capella kórustag bevette a repertoárjába. Így hangzott például az '50-es évek The Chrodettes nevű, népszerű női kvartettjének előadásában:

Beatrice Kay így énekelte el 1962-ben:

Norm Koch bendzsóművész 1971-es felvétele:

Persze ez a dal nemcsak a zenerajongók körében volt ismert, a popkultúrába is menthetetlenül beszivárgott. Az 1987-es Űrgolyhókban például egy az egyben az 1955-ös Michigan J. Frog-féle verzió tért vissza: a John Hurt hasából előpattanó, kalapos-sétapálcás Alien pont úgy énekelt és táncolt, mint a Warner stúdió rajzfilmbékája!

Simpson családban 1993-ban szerepelt a dal, amikor Homer elmesélte a gyerekeinek, milyen volt annak idején Skinner igazgatóval, Wiggum főtörzzsel és az indiai bevándorló Apuval egy a capella/barbershop quartet formációban énekelni. 

A South Park is felidézte egy geg erejéig Michigan J. Frogot: a Cancelled című, 2003-as epizódban a cilinderes Szaddam Husszein próbálja elénekelni a Helly My Babyt egy tehetségkutatón, de Cartmanék szinte az első pár taktus után kiszavazzák.

Végezetül pedig következzen egy zseniális videó, amin a The Newflanged Four nevű barbershop csapat XX. századi zenetörténeti áttekintésként blues, swing, rock 'n' roll, country, disco és rap stílusban is előadja jól ismert dalt:

 Hasonló cikkeink zenei témában: