Na de pontosan milyen kutya Plútó és Scooby-Doo?

10+1 kutya Snoopytól a Kutyagumixnak is hívott Idefixig, akiknek mindig is tudni akartad a fajtáját, de sosem merted megkérdezni!

Rengeteg olyan rajzfilmkutyát ismerünk, akiknél azonnal be lehet azonosítani, milyen fajtához tartoznak: Frakk igazi magyar vizsla, a 101 kiskutyában dalmaták rohangálnak, Tom és Jerry egy Spike nevű amerikai bulldogot idegel fel minden epizódban. Na de mi a helyzet Scoobyval, Droopyval, Snoopyval és a többiekkel? K9-es rendőrkutyaként vetettük bele magunkat a mesebeli ebek kiléte utáni nyomozásba!

1. Plútó

Forrás: The Walt Disney Company

 A világ egyik legismertebb rajzfilmkutyája, Plútó 1930-ban keveredett Mickey egér mellé, vagyis már 86 éves. A fajtáját tekintve angol véreb (Bloodhound) és valami más kutya keveréke, mivel a farka és a fülei feketék. A gyűrött pofája, és a feje tetején látható púp miatt viszont egyértelmű a véreb származása.

Forrás: M J / Flickr

Érdekes viszont hogy az 1932-es születésű Goofyról már nem gondolnánk elsőre azt, hogy kutya! Pedig ő is az, ráadásul ugyanolyan púpos véreb feje van, mint Plútónak. Csak neki van még mellé két kiálló kapafoga is, és bár két lábon jár, ruhát hord, még Mickeyék hűséges ebénél is butább. Nem csoda, hogy a net tele van olyan mémekkel, ahol Plútó sétáltatja Goofyt, vagy azon viccelődnek, miért van ruhája az egyik kutyának, miközben a másiknak nincs.

2. Scooby-Doo

Forrás: Hanna-Barbera Productions

 Az 1969 óta szellemekkel kergetőző Scooby-Doo az egyik legkönnyebben beazonosítható rajzfilmkutya, hiszen egy nagy, mafla német dog (Great Dane). Scoobyt a japán felmenőkkel rendelkező, de már Los Angelesben született animátor, Iwao Takamoto találta ki, aki szerint az ötlet onnan jött, hogy a Hanna-Barbera stúdió valamelyik dolgozójának ilyen kutyája volt otthon, és mutatott róla egy képet.

Forrás: Timothy A. Clary / AFP

Hollywood leghíresebb állatai közül egyébként több német dog is akad: ilyen fajta a Jetson család Astrója valamint Marmaduke is.

3. Droopy

Forrás: MGM

 A rajzfilmállatok közül Scooby mellett a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió saját kutyája, Droopy fajtája a legkönnyebben felismerhető. Az 1943-ban kitalált, melankolikus, erős dohányos figurának ugyanis egy az egyben olyan karikásnak tűnő, szomorú szemei vannak, mint amilyen a basset houndoknak.

Forrás: Ben Pruchnie/Getty Images Hungary

 Akik a '90-es években voltak gyerekek, Droopyt valószínűleg a Szeszélyes Évszakokból ismerik, hiszen Antal Imréék előszeretettel töltötték ki vele (meg persze Benny Hill-lel) az adásidőt saját poénok helyett.

4. Snoopy

Charles M. Schulz Creative Associates

 Charles M. Schulz halhatatlan állatfiguráját aligha kell bemutatni bárkinek is, hiszen 1950 óta minden gyerek és felnőtt ismeri Charlie Brownék kutyáját, Snoopyt. Annál nagyobb volt viszont a meglepetés a szerkesztőségben, amikor kiderült, hogy Snoopy fajtája hivatalosan: beagle. Hiszen ugye a testéhez képest óriási fejével és a fekete füleivel egyáltalán nem hasonlít erre a jellemzően barna foltos fajtára.

Forrás: Ben Pruchnie/Getty Images Hungary

Érdekes egyébként, hogy a rajzfilmes/képregényes kánon szerint a Wallace és Gromit-filmek Gromitja, valamint a Garfield-képsorok Ubulja is egy beagle.

5. Mardel

Forrás: Hanna-Barbera Productions

Generációk meghatározó rajzfilmélménye volt a Wacky Races (nálunk: Flúfos futam) a sok őrült autóversenyzővel, és persze a hülyén röhögő Muttleyval. Ő nem más, mint Dick Dastardly (itthon: Gézengúz Guszti) angol véreb-airedale terrier keverék kutyája, ketten együtt több rajzfilmsorozatban is felbukkantak később.

Forrás: Derek Key/Flickr

 Muttley kehes röhögése egyébként más, Muttleyra nagyon hasonlító Hanna-Barbera-figuránál is előfordult, például Precious Puppnál, akit a magyar nézők Cukorfalatként ismerhetnek (ő az Atom Anti rajzfilmsorozatban szerepelt egy nagyikával). De a Mumbly nevű nyomozókutya is ugyanígy nézett ki, és ugyanígy nevetett. 

6. Bátor, a gyáva kutya

Forrás: Stretch Films

Eredetileg a Bátor, a gyáva kutya is Hanna-Barbera-rajzfilm lett volna. Csakhogy az 1996-os pilot epizód után a figura atyja, John Dilworth úgy döntött, hogy a saját animációs cége, a Stretch Films fog sorozatot gyártani a két morgolódó nyugdíjas és Bátor békés vidéki életéről, amit folyton megzavarnak az ufók, a vámpírok, a vérfarkasok és a többi B-filmes szörnyeteg.

Forrás: Swen Pförtner / DPA / AFP

Bátor fajtája mai napig vita a rajongók körében: egyesek szerint a kis termetét és a foltjait egy jack russell terriertől, a furcsán álló füleit és a riadt tekintetét viszont egy kis olasz agártól örökölte.

7. Brian Griffin

20th Century Fox Television

Seth MacFarlane 1999-ben egyértelműen hadat üzent a Simpson családnak és a South parknak, amikor megalkotta a Family Guy fura családját, Griffinéket. A sorozat alkoholfüggő, beszélő kutyájáról, Brianről viszont valószínűleg sosem gondolta volna senki, hogy egy labrador retriever, hiszen ahhoz túlságosan bumfordi az orra, és nem elég lompos a farka.

Forrás: Ben Pruchnie/Getty Images Hungary

8. Milou

Forrás: Nelvana Limited

 Azt, hogy Tintint valójában Tentennek kell kiejteni, valószínűleg jóval kevesebben tudják, mint azt, hogy a belga riporter kiskutyája egy drótszőrű foxterrier. A rajzfilmváltozatban Snowynak nevezett kiskutya már 1929-től, vagyis a legelső, folytatásokban leközölt Tintin-sztori, a Tintin a szovjetek földjén óta a világutazó főhős hűséges társa minden kalandban.

Forrás: Fred Morley/Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images Hungary

9. Idefix

Forrás: Pilote / Hachette

Asterix és Obelix kis fehér kutyája is legalább annyira híres, mint Tintin foxija, hiszen az első, 1963-as képregényes felbukkanása óta állandó kísérője a római légiósokat laposra verő gall hősöknek. A francia eredetiben a fixa idea mintájára Idéfixnek hívták, de az amerikai és a magyar kiadásokban volt már Dogmatix, Mirnixdirnix, Bokafix, Töpszlix, Kutyix és Kutyagumix is.

Forrás: Amanda Edwards/Getty Images Hungary

A fajtájáról nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy a Depardieu-féle filmváltozatokban többször is egy westie, azaz west highland white terrier keltette őt életre, egyszer pedig egy máltai selyemkutya (annak ellenére, hogy egyik fajtának sincs olyan hosszú nyúlfüle, mint a képregénybeli Idefixnek). 

10+1. Kiskutya és Nagykutya

Forrás:  Hanna-Barbera Productions / Cartoon Network

Aki a '90-es években volt gyerek, az minden bizonnyal úgy tanult meg angolul, hogy hétvégente (vagy két nap alatt elmúló torokfájással egész hétre kiírva) reggel bekapcsolta a Cartoon Networköt, és csak este állt fel a tévé elől, amikor a csatorna átváltott a TCM logóra, hogy ezredjére is leadja valamelyik Bogart-klasszikust. Sokan pont emiatt a 2 Stupd Dogs szériát is a legendás Cartoon Network-istállóba sorolták a Pindur Pandúrok, Dexter és a többi kedvenc mellé, holott ez egy Hanna-Barbera produkció volt 1993 és 1995 között.

Forrás: Lucas Dawson/Getty Images Hungary

A két címszereplő közül a kisebbik, Kiskutya fajtája egyértelmű: egy viccesen megrajzolt tacskó (dachshund). Tipikusan egy mókás kinézetű rajzfilmkarakter, de közben nagyon hasonlít az eredeti kutyafajtára is, akiről mintázták (ezért nekem pont ő a kedvencem a cikkben felsorolt kutyák közül). A szemébe lógó szőrtől látszólag semmit sem látó Nagykutya egy bobtail. Más néven óangol juhászkutya (Old English Sheepdog), akárcsak a Jaime és a csodalámpa behemót kutyája, Wordsworth.

Forrás: Timothy A. Clary / AFP