Nicolas Cage sosem pihen

Lehet nem szereti vagy kinevetni Nic Cage az elmúlt években készült filmjeit, de azt el kell ismernünk, hogy ez a pasas irtó sokat melózik, és ha bevállal egy munkát, azt teljes bedobással csinálja végig.

Féktelen harag (2011)

Alapvetően a listánkon rögtön ezután található A szellemlovas autós verziójáról van szó, ám a két film között eltelt négy év elég volt ahhoz, hogy Nicolas Cage végre bevállalja a korát, sőt, ezúttal nagypapát játszik. Persze tökös, jól karbantartott papát, aki bejön a csajoknak, még akkor is, ha már egyszer meghalt, de most visszatér a túlvilágról, hogy megbosszulja lánya halálát, és megmentse a annak gyermekét. Az elkövető egy őrült szektavezér, aki az unokát holdtöltekor akarja feláldozni, hogy beteljesítse pokoli küldetését. Hősünk egy tűzvörös, felturbózott sportkocsival száguld végzete felé egy dögös pincérnővel az oldalán. Zsaruk és bűnözők üldözik őket, és a sátán zsoldosa, a Könyvelő, akinek az a feladata, hogy visszavigye a férfit a pokolba. Mindezt természetesen egy percig sem lehet komolyan venni, de szórakoztató a felállás, és Johnny Depp volt csaja, Amber Heard elég jól néz ki.

A szellemlovas (2007)

Kössünk kicsit bele a címbe: itt nincsenek lovasok, csak egy motoros kaszkadőr, Johnny Blaze, aki megszokta a halál közelségét. Ezért van az, hogy szeme se rebben, amikor egy különös idegen a lelkét kéri cserébe súlyosan beteg apja felgyógyulásáért. Nem habozik, a Mefisztóval kötött üzlet csupán egy újabb kaland, újabb játék a halállal, ám örök rabságba kerül. Nappal továbbra is lélegzetelállító trükkjeivel szórakoztatja a borzongani vágyókat, éjjel viszont a gonoszak ellen kell harcolnia: akit legyőz, azt a pokol tüzével bünteti. Lángoló motorja nyergében minden éjjel nekivág szörnyű büntetőhadjáratának - és hiába szeretne, nem nyugodhat meg sosem. Ne kerteljünk, rossz filmről van szó, de tulajdonképpen tanulságos nézni, hogyan akart Cage hajbeültetésével, barnítókrémmel 15 évvel fiatalabbnak látszani, és mennyire túljátssza a szerepét.

Bosszú szeretetből (2017)

Nicolas Cage idénre belőtt 8, azaz nyolc filmje közül ez a legfrissebb, ami hozzánk is eljutott, és bár senki sem várt tőle semmi különöset – gyakorlatilag eleve DVD-re és/vagy fizető tévés forgalmazásra szánták, a végeredmény kellemes meglepetés lett. Cage ugyanis soha nem volt visszafogott és pontos, ami kifejezetten jól áll neki, és szó sincsen arról, hogy ettől unalmas vagy szürke lenne. Az általa játszott rendőrtisztben ugyanis csak úgy forr a düh: ő talált rá arra az egyedülálló anyára, akit egy este négy férfi szexuálisan bántalmazott a 12 éves lánya előtt. Bár a kislány azonosítja a támadókat, azok remek ügyvédet szereznek, aki felmenteti őket, ám az özvegy, Öböl-háborús veterán rendőr mindent megtesz, hogy igazságot szolgáltasson. Ha kell, a törvényt megkerülve is.

Bosszú

Képlet (2009)

Egy iskola avatóünnepségén elteszik a gyerekek jövőről készült rajzait egy időkapszulába, köztük azt is, amelyik véletlenszerűnek tűnő számsorokat tartalmaz. A kislány elmondása szerint láthatatlan emberek suttogták neki a számokat. Ötven évvel később a számok egy kisfiúhoz kerülnek, és az megmutatja őket apjának, aki történetesen híres asztrofizikus. A férfi megdöbbenve fedezi fel, hogy a számok dátumokat jelentenek, amelyek a világot sújtó nagy katasztrófák időpontjait jelzik az elmúlt ötven évben. A számsort összeállító egykori kislány felnőtt lánya segítségével hősünk versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza a végső katasztrófát, az apokalipszist, ami előre elrendeltetett. Alex Proyas filmje izgalmas, újszerű történetet vázol fel, Cage pedig azt hozza, amiért oly sokan szeretik, folyamatos izgalmi állapotot és teljes átélést.