Nicsak, megműtenek!

Éberség – ez a cím nem arra biztat, hogy fokozottan vigyázzunk értékeinkre, hanem azt a riasztó állapotot festi le, amikor tudatában vagyunk mindennek, ami körülöttünk történik, ám semmire sem tudunk reagálni.

Hayden Christensen és Jessica Alba olyan szabályosan szép és szinte élettelen, hogy ők ketten így, egymás mellett állva pontosan úgy néznek ki, mint valami régi náci orvosi kísérlet eredményei a tökéletes emberpár – de nem a tökéletes színészpár, tévedés ne essék! – kitenyésztésére. Evidens, hogy valami nem stimmel körülöttük, és ez pontosan így is van, csak arra kell sokáig várni, mire kiderül, mi, miért és hogyan nem klappol náluk. Pedig minden jól kezdődik, épp csak összeházasodtak és kiderül, hogy a szívbeteg Wall Street-i milliárdost alakító Christensen nemcsak a szépséges Albát szerezte meg, de egy vadonatúj és teljesen legális szív is vár rá – igaz, pont a mézeshetek helyett.

Jön is a hirtelen betervezett műtét és vele egy zavarbaejtően valóságos orvosi jelenség, az „altatási éberség". Az operáció előtt elaltatott hősünk éber marad bár fizikailag lebénul és még a szemhéját sem képes megmozdítani, mégis érzékel mindent, ami körülötte és vele történik, még a fájdalmat is. Tehetetlenül hallgatja az őt körülvevő orvosokat és rokonokat, az elhangzó mondatokból lassan összerakja a képet: vagyis azt, hogy egész egyszerűen meg akarják gyilkolni és a donor szívével sincs minden rendben. A 2007-es Éberséget az a Joby Harold  rendezte, aki később a Tom Cruise-féle A holnap határán forgatókönyvírója lett, illetve ő jegyzi Guy Ritchie hamarosan elkészülő Arthur király filmjét is, itt pedig olyan csavaros történet rakott össze, mintha csak maga Columbo hadnagy nyomozna az ügyben.

Azt persze meg kell szokni, hogy a főhős testen kívüli élményként reagál mindenre, amit  úgy írhatnánk le, mint a Nicsak, ki beszél kórházi thriller verziója, de nem kell ehhez sem sok idő, és Terrence Howard személyében igazán jó színész is akad a feladatra. Eredetileg egyébként Jared Leto lett volna az éberen operált páciens, a kedvesét pedig Kate Bosworth alakította volna, a velük készült film nyilván egészen másként nézett volna ki.