Pablo Escobar bátyja elég durván megfenyegette a Netflixet

A hétvégén meggyilkoltak egy férfit, aki a kolumbiai drogkartellekről szóló Narcoshoz keresett forgatási helyszínt. Az egykori drogbáró, Pablo Escobar bátyja kijelentette, hogy Mexikó bizony veszélyes ország.

A hétvégén sokkolta a világot a hír, hogy meggyilkolták Carlos Munoz Portalt, aki épp helyszínt keresett a Narcos következő évadához. A Netflix sorozata a dél-amerikai drogkartellek történetét mutatja be: az első évadban Pablo Escobar és a Medellín-kartell tündöklését és bukását, a hírhedt drogbáró utáni hihetetlen hajtóvadászatot, a nemrég bemutatott harmadik, pedig a Cali-kartel ténykedéseiről szól. 

A 37 éves Portal számos hollywoodi filmben dolgozott (többek között Spectre, Apocalypto, Sicario), és Mexikóváros mellett, Hidalgo állam határában találták meg egy autóban, gyakorlatilag szitává lőve. Errefelé különösen magas a bűnözés: csak júliusban 182 gyilkosságot követtek el az egyébként sűrűn lakott területen - 12.2 gyilkosság jutott minden 100 ezer lakosra. (Összehasonlításként: a rendőrség 2017-es statisztikája alapján Magyarországon eddig 119 emberölés történt.) A hatóságok még nyomoznak az ügyben.

A The Hollywood Reporter interjút készített Escobar bátyjával, egykori könyvelőjével, a 71 éves Roberto De Jesus Escobar Gaviriaval. Portal halálhírére reagálva kijelenetette, hogy "ha van elég eszed, nincs szükség fegyverekre. A Netflix jobban tenné, ha az emberei biztonsága érdekében bérgyilkosokat alkalmazna."

Gaviria 2016 július 1-jén levelet küldött a streaming szolgáltatónak, és egymilliárd dollárt követelt tőlük az Escobar név és brand engedély nélküli használatáért. Ennek fényében egyértelmű fenyegetésnek tűnt, amikor a következőt mondta:

Nem akarom, hogy a Netflix vagy más cég az Escobar Inc. engedélye nélkül Medellín vagy Kolumbia olyan területein forgasson, ami egykor a testvéremé volt, netán az enyém. Mert nagyon veszélyes, különösen az áldásom nélkül. Ez az én országom.

Az egymilliárdos követelés kapcsán sem köntörfalazott:

A Netflix meg van rémülve. Küldtek nekünk egy hosszú levelet, hogy megijesszenek minket. Most ügyvédeken keresztül tárgyalunk, hogy hozzájuthassunk a miliárdunkhoz. Ha nem kapjuk meg, hát véget vetünk a kis sorozatocskájuknak. (...) ... nem tudják, milyen az igazi élet, és soha nem lennének annyira tökösek, hogy túléljék a medelliní vagy kolumbiai dzsungelt. Én tökös voltam. Ők maradtak volna inkább az anyjuk méhében. Ezt szoktuk mondani az ilyeneknek, ha Kolumbiába jönnek.