Szomszédok – A presszó mint a romlás és a bűn melegágya

Idézzünk fel néhány felkavaró, ám halhatatlan jelenetet az ominózus fertőből!

A görög mitológiában az alvilág birodalmát a Sztüx folyó öleli át, kapuit pedig egy háromfejű kutya őrzi. Horváth Ádám egykori fantazmagóriájában az Alkotás utca szegélyezi, védelmezője egy nonstop férfimenzesztől gyötört üzletvezető, a hangfalakból pedig – a poklok poklát demonstrálandó – a Világslágerek MIDI-ben című kazetta szól végtelenítve.

Vendégfelhozatal szempontjából pedig csak abban különbözik Mos Eisley egycsillagos hörpintőitől, hogy az ide látogatók ízléstelenebb ruhatárral rendelkeznek és jóval modorosabban kommunikálnak. Idézzünk fel néhány felkavaró, ám halhatatlan jelenetet az ominózus fertőből!

A dealer leterítése

Horváth Ádám egyperces Trainspottingjában a gazdagréti Beteg Srác számára nincs más drogtanya a földön, mint az Alkotás presszó toalettje. Így aztán annak dacára is visszahúzza az opiátmágnes, hogy egy előző fejezetben már túlpumpálta vénját a mosdóban. A rendőrség Tarvisio-bőrkabátos rohamosztaga azonban már lesben áll, és tettenérés közben felszólítja Beteg Srácot – aki egyébként úgy ül az asztalnál, mint Harfé fáraó szobra – hogy meg se próbálja eldobni az anyagot. Tenné ezt nyilván annak reményében, hogy egy arra kószáló egér felkapná, és odújában Janis Joplint imitálna segítségével. A dealer nem bírja idegileg, és futásnak ered, majd Alma közreműködésével egy olyan műesést produkál, melyet a brazil válogatott alsóhangon 9,7-es átlagra értékelne. A presszóba toppanó Pityke őrmester azonban meghiúsítja futballkarrierjét.

A halmozottan renitens részeg

Mint tudjuk, a Szomszédok papíron a nagy magyar rögvalóságot hivatott visszatükrözni, így a szereplők számtalan alkalommal kényszerültek rá, hogy részeget alakítsanak. Ám ezen próbálkozások túlnyomó többsége – pl. Hacser Józsa és Pásztor Erzsi performanszainak kivételével – fejenként megért volna három Arany Málna-díjat. A presszóban ücsörgő, leszázalékolt Jason Statham bölcsen áthidalta a kihívást azáltal, hogy esze ágában sem volt teljesíteni azt. Így aztán örök rejtély marad, hogy a személyzet miből következtet ittasságára, mindenesetre Alma megkísérli kitessékelni a megkövesedett biodíszletet. Erre a teszkós Statham 16. századbeli huligánszlengek kíséretében rádönti az asztalt, a presszós Madonnát pedig csak az oldalról benyúló kéz menti meg attól, hogy szörnyethaljon a helyszínen. Közben folytatódik az akciósztár-parádé, Jasont ugyanis a Recept klubos Steven Seagal teszi ártalmatlanná, majd adja át a két mikromásodperc alatt kiérkező Tenya rendőrzászlósnak.

 

Terrorelhárítás Alma módra

90-es évek Magyarországában a kézigránátoknál már csak a fagyikék sportzakók bírtak bestiálisabb pusztító erővel, ráadásul mindkét dolog ugyanazon vállalkozói körhöz volt köthető. A Szomszédok balladai hősnője azonban nem retten meg a hasonló jelenségektől, és hősiesen akadályozza meg, hogy a teraszon söröző Smith ügynök és Mátrix-beli kollégái robbantás áldozatai legyenek. Így a jelenet egyetlen sikeres terrorcselekménye az ominózus ájulás, célpontja pedig Thália istennő, aki maradéktalanul meg is semmisül a képsorok láttán. A titánidegzetű fotós eközben oly rezignáltan konstatálja a gépjármű robbanását, mint David Attenborough a paradicsommadarak násztáncát. Pedig kategorikusan kizárhatjuk, hogy CGI-effekttel van dolgunk.

 

Szemtől szemben a Wish-ről

A jól ismert zenei betét ezúttal is precízen vetíti előre a közelgő akcióbohózatot: a Kautzky Armand-hangon beszélő sötét alak Alma füle hallatára leadja a drótot. Hasonló előkészületek után joggal hihetnénk, hogy a Bank Of England vendégszéfet üzemeltet a presszó személyzeti részlegén, és Robert De Niro bandája már készen áll, hogy kifossza azt. Ehelyett három harisnyás fejű performanszművész libben be a presszóba, akiknek felszólítására a flashmob többi résztvevője szinkronban veti a földre magát. Kivéve Almát, aki megnyomja a riasztót, mire válaszul az egyik komikus ismét előadatja vele az ominózus ájulási jelenetet. A rendőrség – szokásához híven – már órákkal azelőtt riadóztatja minden egységét, hogy a bűntény megtörténhetett volna. Remélhetőleg a helikopteres térfigyelő az akció végeztével külön kitüntetésben részesült, amiért nem röhögte el magát az „itt mennek a gengszterek” mondatnál.

 

 

Az alvilági alkoholista

Az előző jelenetben telefonáló alvilági figura idő közben kirúgta szinkrondublőrét, Kautzky Armandot, és úgy tűnik, az indokolatlan együttműködés megszakítása igencsak megviselte őt. Ugyanis immár saját orgánumán, lepukkant májgyilkosként követeli a kevertet, ellenkező esetben ő is a vérfagyasztó asztalborítást helyezi kilátásba. Bár a videón már nem szerepel, de János határozott fellépésének köszönhetően a szeszegérré züllött exgengszter kénytelen megelégedni a véráramában keringő, mintegy 15 légkörrel.