10 dolog, amit nem tudtál a Hivatali patkányokról

A Hivatali patkányok minden idők legjobb vígjátéka, ami az irodai dolgozókról készült. Íme tíz vicces érdekesség a kulisszák mögül!

1. Milton ikonikussá vált piros tűzőgépét a film kellékesei alkották meg, lényegében úgy, hogy átfestettek egy létező tűzőgépet, mivel olyan színűre volt szükségük, ami jól mutat a vásznon. A Hivatali patkányok bemutatása után azonban az irodai eszközt gyártó Swingline céghez rengeteg vásárlói igény érkezett: mind olyan piros tűzőgépre vágytak, mint amilyet Mike Judge komédiájában láttak. Habár a cég már évek óta nem gyártott piros tűzőgépet, emiatt úgy döntöttek, még egyszer piacra dobják ebben a színben is.

2. A főhős, Peter szerepére a gyártó stúdió Matt Damont akarta, de Mike Judge rendező ragaszkodott hozzá, hogy a karakter nem igényel ekkora „sztárenergiát”. Ami a többi szerepet illeti: Lawrence-re Vince Vaughn és Owen Wilson is pályázott, míg Joanna majdnem Kate Hudson lett. Végül azonban Petert Ron Livingston, Lawrence-t Diedrich Bader, Joannát pedig Jennifer Aniston alakította.

3. A Hivatali patkányok részben Mike Judge saját korábbi animációs rövidfilmjein alapul, amelyek Milton címmel futottak a Saturday Night Live című műsorban és az MTV csatornán a kilencvenes évek elején. Hogy milyen szoros a kapcsolat, azt a lenti videón mi magunk is csekkolhatjuk – és a Beavis és Buttheaddel való stílusbeli hasonlóság sem a véletlen műve, ugyanis az is Judge alkotása.

A másik mű, ami laza előzményként szolgált a Hivatali patkányokhoz, meglepő módon egy klasszikus amerikai szerző, a Moby Dick révén ismert Herman Melville novellája, a Bartleby, az írnok, aminek rövid cselekményleírását az összehasonlítás kedvéért ide kattintva olvashatjuk.

4. Egy másik kultikus filmhez, A remény rabjaihoz hasonlóan a Hivatali patkányok is nagyot bukott a mozikban – csak később, videós megjelenésekor lett hatalmas siker. Házimoziként a mű nemcsak több pénzt hozott, mint a jegypénztárakban, de jelentős profitra tett szert, és bevételével a gyártó 20th Century Fox egy csomó olyan alkotását leelőzte, amik a mozikban még nagy durranásnak számítottak.

5. Mike Judge rendező egyébként rühellte a film marketingkampányát, elsősorban a posztert: ezzel magyarázta, hogy a Hivatali patkányok olyan rosszul ment a mozikban. Így amikor a videós megjelenésre került sor, meggyőzte a stúdió embereit, hogy ne csak a kíséteties „összepost-itezett” figura legyen a plakáton, hanem rakják rá az egyik kulcsfontosságú figurát, Miltont is, ahogy kikukucskál az illető háta mögül. Lehet, hogy tényleg emiatt lett olyan nagy siker az alkotás a házimozis megjelenés után?

6. Mike Judge annak idején azt is elmesélte: annak ellenére, hogy a mozikban a Hivatali patkányok nem lett sikeres, több híresség is megkereste, annyira tetszett nekik a film. Jim Carrey olyan lelkes volt, hogy meghívta magához a direktort, Chris Rock „a valaha született legzseniálisabb hangüzenetet hagyta” neki, Madonna pedig elvitte vacsorázni.

7. A film egyik visszatérő poénja, hogy az egyik karaktert ugyanúgy hívják, mint a híres énekest, Michael Boltont. Egy emlékezetes jelenetben a srác ki is fakad, hogy elege van belőle, hogy ugyanaz a neve, mint „annak a tehetségtelen pojácának”. 2015-ben a Funny or Die csapata forgatott az énekes Michael Boltonnal egy vicces videót, amiben őt rakták be a Hivatali patkányok több jelenetébe – köztük olyanokba is, amikor a hősnek századszor is el kell mondania, hogy igen, ugyanúgy hívják, mint a híres énekest és nem, nem rokonok, csak véletlen egybeesésről van szó. Amikor azonban az énekes azt a jelenetet eleveníti fel, amiben a filmbeli Bolton letehetségtelenezte, az ő verziójában ez úgy hangzik, hogy „az a kivételesen tehetséges pojáca”. És a hatás kedvéért még ki is néz a közönségre (lásd fent).

8. Milton figuráját a rendező egyik régi kollégája ihlette, azokból az időkből, amikor még civilben, mérnökként dolgozott. A szóban forgó munkatárs panaszkodott neki egyszer arról, hogy úgy érzi, fel kell mondania, mert folyton áthelyeztetik vele az íróasztalát. Ami pedig az Orlando Jones által játszott figurát illeti: ehhez a színész az ihletet saját unokahúgától vette, aki kiscserkészként sütiket árult, de nagyon nem fűlött hozzá a foga – ahogy Steve sem volt túl lelkes az ominózus jelenetben.

9. A Chotchkie's nevű gyorsétterem, ahol Jennifer Aniston figurája dolgozik (és ahol az alkalmazottaknak minél több lelkes és lelkesítő kitűzőt kell magukra szúrniuk) a népszerű amerikai étteremlánc, a T.G.I. Friday's koppintása. Erre nemcsak az a tény utal, hogy ott is nagyon szeretik a dolgozókon a jelvényeket, hanem az is, hogy a filmben az egyik, Chotchkie's-ban játszódó jelenetben egyszer csak valaki megszólal, hogy Thank God it's Friday (végre péntek – a T.G.I. ennek a rövidítése). A 'chotchkie' (eredetileg 'tchotchke') egyébként jiddis szó, és kis csecsebecsét, mütyürkét jelent, azaz ezzel is a kitűzőkre tesznek utalást.

10. A bulin, amikor Tom és Drew azzal szívatják Petert, hogy felsorolják neki, ki mindenkivel feküdt le a barátnője, Joanna (Jennifer Aniston), elhangzik a David Rennie név is – így hívják a film vágóját. A Hivatali patkányok rendezője, Mike Judge pedig személyesen is felbukkant saját művében: William King álnéven ő játszotta Stant, Joanna kitűzőmániás főnökét a fent említett Chotchkie's étteremben.


(via IMDb)