Tudtad, hogy rajzfilmsorozatban folytatták a Rambót?

Andy Vajna egykori cége, a Carolco gyártotta. Még idétlen akciófigurákat is árultak mellé!

Néhány napja bejártam a '80-as és a '90-es évek szórakoztatóiparának elképesztő mélységű bugyrait: felfedeztem egy rakás olyan blőd rajzfilmet, amit egy-egy kultikus alkotás köré gründoltak a pénzéhes producerek. Tudta például a kedves olvasó, hogy 25-30 évvel ezelőtt nemcsak a Szellemirtókhoz készült animációs sorozat, hanem rajzolt kalandokkal folytatódott a Star Wars (lásd: Droids, Ewoks), a Vissza a jövőbe, a Bill & Ted és a Rambo franchise is?

Igen, tényleg megtörtént, hogy az egyszemélyes hadsereges akciófilmek vörös fejkendős apostola nem robbanó nyilakat lődözött és gigákat tépett ki az őserdőben, hanem kiscicát mentett. Sőt, néha még mosolygott is! Ez a vidám, gyerekbarát Rambo-karakter nem is állhatott volna távolabb a legelső, 1982-es film Vietnam-ellenes hangulatától, és a poszttraumatikus stresszben szenvedő, a civilizációba visszailleszkedni képtelen gyilkológép alakjától.

A 1986-ban debütáló Rambo: The Force of Freedom rajzfilmsorozatot két cég jegyezte: Andy Vajna és Mario Kassar egykori közös vállalkozása, a Carolco, valamint a Ruby-Spears Productions. Utóbbit két veterán rajzfilmes, Joe Ruby és Ken Spears alapította 1977-ben, miután éveken át hangmérnökként dolgoztak egy rakás Hanna-Barbera-rajzfilmen, Maci Lacitól kezdve Scooby Dooig. A saját vállalkozásukban viszont sorra kezdték ontani a jól ismert szórakoztatóipari brandekhez tartozó animációs sorozatokat: náluk készült többek között a Rubik-kocka meséje és a Dragon's Lair videojáték, valamint a Rendőrakadémia, Mister T és rajzfilmverziója is. Sőt, volt egy Chuck Norris animációs széria is, Chuck Norris: Karate Kommandos címmel.

A rajzolt Rambo a konkurens G.I. Joe animációs sorozat sikerét igyekezett megismételni. Ehhez a producerek bevetették a bárgyú mosolyú Rambo-akciófigurákat is, amelyek mindenféle műanyag gránátokat meg rakétákat lődöztek ki. Az addig mindig magányosan mészároló, morózus John Rambo egy komplett szuperhőscsapatot kapott maga mellé a gonosz Warhawk tábornok és bűnszervezete, a S.A.V.A.G.E. elleni harcban. A Freedom Force tagja között ott találjuk a jó öreg Trautman ezredest, de hősünket segíti egy K.A.T. fedőnevű ázsiai ügynöknő, egy Turbo nevű autóversenyző, és egy White Dragon nevezetű fehér nindzsa is!

Persze a rajzfilmsorozat főgonoszának, Warhawk tábornoknak is van egy rakás gonosz segítője a világuralmi terveihez. Ilyen volt például Mad Dog, a Mad Max-szerkós motoros bandatag, Nomad, az arab terrorista, Dr. Hyde, a harci robotokat készítő őrült tudós, de felbukkantak olyan ezoterikus vonalról jött rosszfiúk is, mint Mombo Igthayan, a vudu mágus, Drakula XX. századi leszármazottja vagy egy Mephisto nevű varázsló.  A '80-as évek tomboló nindzsaőrületének jegyében természetesen a gonoszoknak is volt egy veszedelmes árnyékharcosa: Black Dragon, aki a Rambóék csapatában harcoló jó nindzsa rossz társaságba keveredett ikertestvére volt!

Mindenképpen érdemes tehát belenézni néhány Freedom Force-epizódba, zseniális marhaságok egytől egyig, ráadásul a főcímdal is sokat merített Jerry Goldsmith szuper filmzenéjéből! Nagy kár, hogy a Carolco és a Ruby-Spears Productions 1986 karácsonyán, 65 rész után elkaszálták ezt a bizarr rajzfilmsorozatot, és az akciófigurák gyártását is  beszüntették.