Egyéb

Megélni a pillanatot, avagy a mindfulness pszichológiája

Közreműködő(k)

Dr. Szondy Máté - előadó
MOM Kulturális Központ
2017. február 10. (péntek) 19:00

Helyszín:

MOM Kulturális Központ
1123 Budapest, XII. kerület Csörsz utca 18.

Leírás:

A tudatos jelenlét hatása a testi és lelki egészségre.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhatunk a tudatos jelenlét kedvező hatásairól. De vajon miért lenne pozitív hatása annak, ha tudatosan figyelek egy kellemetlen, negatív eseményre és a hozzá kapcsolódó érzéseimre, ahelyett, hogy hagynám, hogy elterelődjön a figyelmem? Miért hatna pozitívan a testi és lelki egészségemre, a kapcsolataimra, a hatékonyságomra ez a fajta figyelmi állapot? Miért csökkentené a stresszre adott válaszom intenzitását?

A tudatos jelenlét fontosságát évezredek óta hangsúlyozzák különféle filozófiai-vallási hagyományok, ma pedig már tudjuk, hogy ez a fajta működésmód bárkinek beépíthető az életébe, függetlenül a szellemi-vallási hátterétől. A modern pszichológiai, orvosi és neurológiai kutatások egyértelműen igazolják, hogy a figyelem tudatos irányítása és ehhez kapcsolódó elfogadó, kíváncsi, nyitott attitűd megélése számos hosszú távú pozitív hatással jár. A testi és lelki egészség javulásán túl élményeinket intenzívebben éljük meg, hatékonyabban reagálunk a minket érő kihívásokra és valóban jelen vagyunk az életünkben.

A tudatos jelenlét gyakorlásához nem szükséges drasztikusan megváltoztatunk az életünket: a meditációról általában egy aszkétikus életet élő, barlangban élő szerzetes képe ugrik be - pedig ugyanúgy válhat meditációvá a reggeli kávé elfogyasztása a munkahelyen. Előadásomban az elméleti áttekintés mellett ahhoz is adok ötleteket, hogy a zajos és gyors városi életben hogyan élhető meg minél gyakrabban a tudatos jelenlét.

Jöjjön el és hallgassa meg Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus előadását a tudatos jelenlét kedvező hatásairól!

Időpont: 2017. február 10., 19.00 óra
Kapunyitás: 18.15-kor

Helyszín: MOM Kulturális Központ - Kupolaterem

Jegyvásárlás