Fesztivál

Bakáts Feszt

Helyszín:

Budapest

Információ:

Leírás:

A Bakáts téren található Nagyszínpadon csütörtök este fellép a magyar autentikus zenét, a francia manouche swinget és sanzonok világát a tangóval és jazzel vegyítő Swing á la Django. Pénteken az Egyesült Királyság egyik vezető ifjúsági zenekarát, a 19-20. század szimfonikus műveit feldolgozó 85 tagú Ealing Youth Orchestra-t, és az Oscar-díjas "Mindenki" című kisfilmben szereplő Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusát láthatják. Emellett bemutatják Kodály: Székelyfonó című daljátékát, Cakó Ferenc, Arany Medve-díjas művész élő homokanimációjával (közreműködnek: MÁV Szimfonikus Zenekar, Honvéd Férfikar, Misina Néptáncegyüttes), záró produkcióként pedig Mozart: Figaro házassága című operájából ad elő részleteket Rost Andrea, Kálnay Zsófia és ferencvárosi székhelyű Concerto Budapest közreműködésével.

A Bakáts utcában helyet kapó Jazz Színpad műsorában a The Americana Project koncert nyitja a programot Zséda vendégszereplésével; Sándor György "humoralista" estjét hallgathatjuk és nézhetjük meg; a Jazzation, Magyarország első számú jazz-acappella együttese mutatja meg fantasztikus énektudását; az Oláh Dezső Trió Kodály és Bartók műveit dolgozza fel; Berecz András mesél, valamint Malek Andrea és az Octovoice kalauzol a jazz, a swing és a rhythm & blues műfajaiba.

A Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban Kodály: Missa Brevis-ét adja elő az Ars Nova Sacra Énekegyüttes.

A Kálvin-udvar ad majd helyet a színházi előadásoknak, melyek közül első este Ferencváros testvérvárosa, Királyhelmec színjátszói mutatják be Békés Pál: A női partőrség szeme láttára című komédiáját, majd másnap HOBO-Viszockij: Ballada a két sebzett hattyúról című zenés játékát tekinthetik meg az érdeklődők. A másik két előadás a Pinceszínház repertoárjából érkezik: Spiró György "PRAH" című komédiája és Háy János "A Gézagyerek" című szatírája költözik egy estére a szabad ég alá.

A gyerekekre is gondoltak természetesen a szervezők. Őket a ferencvárosi Pinceszínház és a Karaván Színház Lázár Ervin: Négyszögletű Kerek Erdő című közös előadása; Veronaki, azaz Tarján Veronika koncertje; Zalán Tibor: Rettentő görög vitéz című antik mesejátéka (a Stúdió K Színház előadása) és a Brassium Fúvósegyüttes gyerekkoncertje szórakoztatja majd.

Egyéb programok:

A Bakáts téri Házasságkötő teremben a 225 éves Ferencváros történetét bemutató kiállítás látható majd 4 napon át. A nagy sikerrel futó Ferencvárosi Helytörténeti Séták szintén a 225 év tematikáját követve kalauzolnak több útvonalon is. Ritkán látott - természetesen helyi kötődésű - filmeket vetítenek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben és a Ráday utcai DocuArtban. A Ráday utcában rendezik meg a Nyitott Galéria képzőművészeti kiállítást, melynek célja a kerületben lakó vagy a kerülethez szorosan kapcsolódó művészek - festőművészek, fotográfusok, szobrászok - alkotásainak bemutatása. És természetesen idén is lesz Borutca és Gasztroplacc a Bakáts utcában és a Bakáts téren ízletes ételekkel, finom borokkal, és az V. Ferencvárosi Nyílt Lecsófőző Bajnokság és Lecsókóstolóval.

A kerület mellett a testvérvárosok bemutatkozása is fontos része a négy napos eseménynek. Minden évben másik testvérváros kap erre lehetőséget, idén Királyhelmec lesz a vendég: a 2B Galériában helytörténeti kiállítás lesz látható, a Kálvin-udvar színházi előadásai között pedig a királyhelmeci Bodrogközi Színjátszók által előadott színdarab is szerepel.

További érdekessége a fesztiválnak, hogy több évforduló is kapcsolódik hozzá: Ferencváros 225 éves, a Pinceszínház és a József Attila-lakótelep 50 éves, és 50 éve hunyt el a szombat esti főprodukció, a Székelyfonó szerzője, Kodály Zoltán.


Helyszín: Bakáts tér - Bakáts utca - Ráday utca - Kálvin-udvar
  • női partőrség szeme láttára
női partőrség szeme láttára
aug. 24. (Cs.) 21:00
aug. 26. (Szo.) 21:00 Jegy
aug. 27. (V.) 21:00 Jegy
21:00
21:00
  • női partőrség szeme láttára

Vélemény: