Fesztivál

Bőköz Fesztivál - Hétvége az Ormánságban

Helyszín:

Kémes , Drávacsehi , Drávacsepely , Kórós , Szaporca , Tésenfa

Információ:

Leírás:

A tavalyi fantasztikus kezdés után augusztus 25-27. között Kémes, Szaporca, Tésenfa és az Ős-Dráva Látogatóközpont 27 egyedi helyszínnel és 70 minőségi programmal várja az érdeklődőket a 2. Bőköz Fesztiválon.

"Fővendégünk az Ormánság egyik legnagyobb alkotó egyénisége lesz. A 70. életévébe lépő grafikus, faművész, szobrász Szatyor Győzőnek három kiállítása is nyílik a három településen, a Janus Pannonius Múzeum segítségével.
A nagyszínpadainkon mások mellett fellép a Boban Markovic Orkestar, a Besh o'droM, Szirtes Edina Mókus, a Hagyományok Háza vendégei, a Kaláka, a Szélkiáltó együttesek és az "eurovíziós" Pápai Joci zenekarával. A kémesi jazzudvarban (Jazz-kém) fiatal muzsikusok kiállítással, koncertekkel és jazzszekérrel várják a közönséget. A Nemzeti Színház ifjú művészei - Vidnyánszky Attila rendezésében - különleges, természeti helyszínen adják elő a János vitézt, nem csak gyerekeknek.

A templomokban a Filharmónia Magyarország ad hangversenyeket és a szaporcai Református Templomban újra fellép Varnus Xavér. Érdi Tamás zongoraművész a pici Hétöles-tónál ad éjszakai "csillagos ég" koncertet. Vendégünk lesz a Bartók Férfikar és a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara valamint a Kapolcska Fúvós Kamarazenekar is. Különleges koncertet ad a Készenléti Rendőrség Zenekara.

Kiállítással és folyamatos vetítéssel költözik Szaporcára a Cseh Tamás Archívum. Szurdi Éva kerámiái, Tóth György "Újraértelmezett falusi tárgyai" és Cseh András kültéri installációi mellett a fesztivál alatt minden nap más településen láthatják a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany200 vándorbuszát is. A Néprajzi Múzeum az idén jelentetett meg egy archív ormánsági fotókat tartalmazó könyvet "Talpasház és bikla" címmel, amelyből fotókiállítás nyílik Szaporcán.

A népművészetet a Hagyományok Háza programjai, a Tanac táncegyüttes, a Forrás Táncegyüttes fellépései, és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület "Lovas Bőköz" képviselik.

A helyi értékeket a kémesi Falumúzeumban és a szaporcai Eperfa tájházban lévő foglalkozások, illetve a települések civilszervezeteinek projektjei jelenítik meg. (Kémes az Ormánságért Egyesület, Együtt a Kémes Körzet Gyermekeiért Alapítvány.) Különleges, a helyi mesterségeket bemutató helyszínnek ígérkezik a tésenfai Hagyományunk Őrzőháza és a falvak múltjáról mesélő több szabadtéri installáció is. A fesztivál vendégül látja a kalotaszegi Mákófalvából érkező Református Kórust és Kovács Pali Feri bútorfestőt, aki bemutatókat tart majd az érdeklődőknek. Vas Géza kolozsvári fotóművésznek "Kalotaszegi viselet" címmel nyílik kiállítása.

A gyerekek három napig élvezhetik a Bóbita Bábszínház, a Levendula Játszóudvar és a Karzat Színház játékudvarait, a Magyar Társasjátékos Egyesület és Krizsán Edit nemzetközi sakknagymester interaktív foglalkozásait.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont szervezésében szakvezetéses túrákra, természetismereti foglalkozásokra, bemutatókra kerül sor.

Ismét lesz Kínai Ház a Konfuciusz Intézet szervezésében és Tésenfán újra "nyit" a Roma Ucca.

Kémesen kézművesek, illetve helyi termékek boltja és udvara, Tésenfán öko- és gasztrokert várja a látogatókat. Szőke András ceremónia- és főzőmester is aktivizálja magát a fesztivál ideje alatt.
Lesz "Kapocs" konferencia a közművelődés és kultúra szerepéről és sor kerül a Baranya megyei polgármesterek találkozójára.

A három nap alatt a házigazda falvak határát is átlépjük, hisz egy-egy délutáni komolyzenei koncertet tartunk Kóróson, Drávacsehiben és Drávacsepelyen.
Az idén is folytatjuk a gyűjtést a szaporcai Angster orgona rekonstrukciójára Varnus Xavér jóvoltából. Ismét utaztatjuk iskolásainkat világot látni és megpróbálunk anyagilag is hozzájárulni az iskola hangszerparkjának kialakításához.
Terveink szerint lesz buszos "nagykörút" Pécs - Harkány - Bőköz viszonylatban valamint vonatos "kiskörút" a települések és a Látogatóközpont között. Szaporcán sátorozási lehetőség is nyílik.

Vélemény: