Fesztivál

Csángó Fesztivál

Helyszín:

Jászberény

Információ:

Leírás:

Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár

Csáng, csángál, cángó, csángat, chango, csángú, sángó, sángú, sangó, csangó és csangú - végtelen a csángó név eredtéhez és múltjához köthető szavak arzenálja. 2017 augusztusában újra eljött az idő, hogy tovább bogozzuk a régmúlt emlékeit, összekötve a jelennel a XXVII-ik alkalommal megrendezésre kerülő Csángó Fesztiválon, Jászberényben!

Rendező: Folklór Kulturális Közalapítvány és a "Fölszállott a páva" győztes, valamint Csokonai- és Prima díjas Jászság Népi Együttes

Közel 60 program, 1000 közreműködő 6 napon át!

Népművészeti vásár több mint 100 népművésszel, kézművessel!

Magyar hagyományőrző együttesek Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból.

Külföldi együttesek Törökországból, Észak-Ciprusról, Kolumbiából, Tajvanról és Grúziából.

A Csángó Fesztivál létrejöttének gondolatisága 27 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Jászság Népi Együttes tagjai között, akik évtizedek óta kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét. Így jutottak ki először 1990-ben Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc- és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

A számos kiváló honi és határon túli zenekar, táncegyüttes, hagyományőrző fellépése mellett, "Aprók tere" gyermek- és családi programok, "Ízek utcája" gasztronómiai különlegességekkel, folklórműsorok, néprajzi kiállítások, folk mise, éjszakai koncertek, táncházak, fényfestés, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat.

A 6 napos fesztivál kiemelkedő eseményei a Szabadtéri Színpadon megrendezésre kerülő GÁLAMŰSOROK, melyeken a Csík Zenekar "Van még benne..." című koncertjét a Jászság Népi Együttes közreműködésével, valamint a "Fölszállott a Páva" televíziós vetélkedő kategóriagyőzteseit, minden a műsorban részt vett jászsági gyermek és felnőtt táncos közreműködésével láthatja, hallhatja a nagyérdemű.
E két gálaműsorra elővételben a Lehel Film-Színházban (Jászberény, Fürdő u. 3.), illetve online is lehet jegyet váltani!

A Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában idén is folytatódnak a népszerű ÉJSZAKAI KONCERTEK ÉS TÁNCHÁZAK, augusztus 9-én a Tükrös zenekar, 10-én a Női vonások, 11-én Ferenczi György és a Rackajam, Pál István "Szalonna" közreműködésével. A fesztivál nyitóestéjén, augusztus 8-án ugyanitt Boka Gábor Színházának a közönség bevonásával előadott Toldi Legenda Historica, avagy a Képes Krónika elveszettnek hitt lapjai című rendhagyó, rengeteg humorral átitatott előadása alapozza meg a hangulatot. A Parno Graszt zenekar koncertjére a Szabadtéri Színpadon kerül sor augusztus 12-én, szombaton.

Vélemény: