Fesztivál

Gyulai Nyári Fesztivál

Helyszín:

Gyula

Információ:

  • Időtartam:
    2017. július 01. (szombat) egész nap - 2017. augusztus 26. (szombat) 23:59
  • Web:

Leírás:

A turisztikai főszezon indulásával a gyulai kiállítóhelyeket és a helyi művelődési központot működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ingyenes esti programsort indít július elejével, miközben szombattól (július elsejétől) megváltoztatja kiállítóhelyeinek nyitvatartását is. A Világóra, a Harruckern tér, a belvárosi katolikus templom, a Ladics-ház és a Rondella közvetlen környezete az öt fő helyszín, ahol a zene, a tánc és az irodalom mellett számos más produkció is várja a gyulaiakat és a városba érkező turistákat.

Hétfőnként koncertek lesznek a Világóránál, szerdánként táncos produkciók láthatók a Harruckern téren, fények, hangok, irodalom és képzőművészet tölti meg csütörtökönként a Ladics-ház udvarát, míg a Rondella színpada a pop, a rock és a jazz koncerteknek ad otthont. Mindezek mellett kiállítások, bemutatók, családi programok is lesznek, népi játszóház, alkotóház, bábszínházi csoport és még sok más érdekesség. Az események túlnyomó többsége ingyenes, a katolikus templomban és a Ladics-házban tartandó programok kivételével, bár ez utóbbi helyszínen is megvalósulnak térítésmentes rendezvények.

A rendezvények mellett kiemelt fontossággal bírnak a kiállítóterek által kínált programok és kiállítások. A kiállítóterek nyitvatartása a főszezonhoz igazodva változik: az elkövetkezendő időszakban, július 1-től augusztus 20-ig mind az öt intézmény (az Almásy-kastély, a vár, a Ladics-ház, az Erkel emlékház és a Kohán Képtár is) nyitva lesz immár hétfőnként is. A gyulai kínálat komplexitásához hozzátartozik a meghosszabbított, a látogatói igényekhez igazított nyitvatartás; a vár minden nap 10-től 19 óráig lesz nyitva, míg a kastély csütörtöktől vasárnapig 10 és 22 óra között. Ebben az időszakban a reggeliző terasz is fogad vendégeket, ami egyedülálló hangulattal és kilátással csábít.

A Török toronyban július 1-én este nyílik a BMZ: "Grál és őrzői" című kiállítás, ami azért is különleges, mert ez az épületrész eddig a Múzeumok Éjszakája és a Kulturális Örökség Napjai kapcsán csak időszakosan volt nyitva, még sosem volt ilyen hosszú időtartamban látogatható.
Folytatódik a tavaly nagy sikerrel futott széria, a Nyáresti csevej címet viselő beszélgetéssorozat. Ez a Gyulai Várszínházzal közös produkció az ide érkezett neves előadókkal biztosít találkozási lehetőséget a közönség számára. Július 3-án Oszvald Marika, július 5-én Alföldi Róbert, július 18-án pedig Fekete Ernő érkezik a kastély kávézójának teraszára.
aug. 23. (Sze.) 19:00
aug. 23. (Sze.) 21:00
aug. 25. (P.) 22:00

Vélemény: