Fesztivál

Hódmezőrület 2.0

Helyszín:

Hódmezővásárhely

Információ:

Leírás:

A nyár utolsó hétvégéjén bárki kipróbálhatja az ország legrégebbi és legmodernebb mezőgazdasági gépeit, az igazán bátrak pedig a driftelő autók anyósülésére is bekéredzkedhetnek egy körre. Augusztus 26-27. között szervezik a Hódmezőrület 2.0-t, az ország egyetlen veterán traktoros, old timer, drift autós és modern erőgépes találkozóját. A kétnapos gépkiállítás és driftnap a hazai autós és gépész rendezvények egyedülálló kombinációjával hívja fel a figyelmet a mezőgazdaság izgalmas oldalára, és célja, hogy a mezőgépész utánpótlást biztosítsa, a mezőgazdaság izgalmas, vonzó oldalát mutassa be a technika iránt érdeklődő fiataloknak.

Féltonnás szalmabálákból épült arénából figyelhetik a nézők a hazai autós és gépes szubkultúrák legkülönbözőbb ágai által szervezett driftnapot Hódmezővásárhelyen, a nyár utolsó hétvégéjén. A néhány éve véget ért bokori traktormajális mintájára indított Hódmezőrületen idén már a sportautókhoz és modern erőgépekhez veterán traktorok és oldtimerek is csatlakoznak.

Több mint száz, akár 80 évnél is öregebb mezőgazdasági gépet, emellett pedig a legmodernebb technológiával felszerelt traktorokat mutatnak be nyár utolsó hétvégéjén a Hódmezőrületen. A hazai géptörténelem retro darabjai mellett egyedülálló módon jelen lesznek a legújabb gépcsodák is, amelyeket a közönség ki is próbálhat a két napos rendezvényen.
Az ország egyik legnagyobb gyűjtője, Lukács Pál - akinek a felesége is rajong a régi gépekért -, randevúhoz hasonlította egy veterán gép megszerzését. Szerinte a veterán-gyűjtési szenvedély igazi betegség, ő nem tér haza kiállításról új gép nélkül, egy-egy ritkaságért pedig akár évekig is "udvarol". A Hódmezőrületre idén egy 80 éves cséplőgéppel érkezik, gyűjtőtársaival együtt pedig autentikus cséplőbemutatót is tartanak, amelyhez már készül neki a korhű bőrcsizma és ruházat.
A veterán találkozók a 2000-es évek óta egyre gyakoribbak az országban, de a teljes traktorevolúció felvonultatása, a high tech traktorok veteránok mellé állítása a Hódmezőrület sajátossága. A látogatókat emellett gépfelvonulással, traktorhúzó versennyel, driftnappal és Manitou ügyességi versenyre is várják.

A hétvége leghangosabb sztárjai idén is a drifterek: a csúszás, sodródás szakértő sofőrjei, akik ezt a látványos sportot elképesztő technikai tudással és nagy adag adrenalinnal ötvözik. A bemutató viszont nem csupán számukra élmény, amíg ők a több milliós mezőgazdasági gépekkel tarkított pályán csúsztatják többszáz lóerős autóikat, addig a legbátrabb nézők az anyósülésbe kapaszkodva tarthatnak velük.

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketing igazgatója, a Hódmezőrület szervezője és ötletgazdája elárulta, hogy a mezőgépész-utánpótlás toborzása mellett az esemény nem titkolt célja, hogy vidéki kiállítások palettáját bővítsék, és az ország minden szegletéből bevonzzák a különleges autók, veterán és modern erőgépek és a driftelés szerelmeseit.

Bár tavaly a találkozó elsősorban a sportautókra fókuszált, a különleges kínálat nagy népszerűségnek örvendett: idén a két naposra bővített, ingyenes rendezvényre közel 20 000 látogatót, és többszáz kiállítót várnak.

Helyszín: AXIÁL Hódmezőterület

Vélemény: