Fesztivál

Palóc Napok és Városnapok

Helyszín:

Fülek

Információ:

  • Időtartam:
    2017. augusztus 11. (péntek) egész nap - 2017. augusztus 13. (vasárnap) 23:59

Leírás:

Több mint 20 rendezvénnyel, csaknem 50 programmal várják az érdeklődőket Fülekre a XXVII. Palóc Napokra és Városnapokra.

A fesztivál péntek délután, augusztus 11-én kezdődik a Szabadság téren, roma tehetségek "Ismerjetek meg minket!" című, táncos-zenés műsorával, melyet kiállításmegnyitó előz meg Roma mesék címmel a VMK Bábtermében. Az rendezvénysorozat első napja az Áttört bútorok a Palócföld szlovákiai részén című kiállítás megnyitójával folytatódik egy másik helyszínen, a Városi Honismereti Múzeumban, majd a Szabadság téren sor kerül a háromnapos rendezvény hivatalos megnyitójára, ahová a múzeumból zenés kísérettel csalogatják majd a nézőket. A péntek délutáni rendezvények egyik kicsúcsosodása az a multikulturális program, melynek keretében a helyi csoportokon kívül az Olinyolotl Mexikói Néptáncegyüttes ad majd egyórás műsort a Szabadság téren. Ezen a helyszínen az eperjesi Edith zenekar lép még színpadra, akik ismert slágerek feldogozásait adják elő smooth jazz, blues ill. jazzrock stílusban. Az első nap kísérőprogramjaként a szervezők táncházba invitálják az érdeklődőket a Dobroda zenekarral. A pénteki napot a Maduar zenekar koncertje zárja a Várudvarban, mely olyan régi slágereket idéz majd fel, mint a Ramaya, a La chita vagy a Hafanana.

A Városnapokat kísérő Füleki Vásár helyszíne a városi park lesz, ahol a szombati rendezvények is zajlanak. A Családi délelőttre már a reggeli piacon utcaszínház és zsonglőrök próbálják elcsábítani az érdeklődőket a piactéren, majd a parkban folytatódnak a további programok: lesz utca- és meseszínház, verklis, hintóztatás, kézzel hajtott körhinta, buborék show, játszópark, arcfestés légvár és egyéb attrakciók. Hagyományosan sor kerül a Városi Képviselő-testület ünnepi ülésére, melynek keretében átadják a városdíjakat is. Fülek Város Díját az idén Flachbart Ladislav, az FTC Tekeszakosztályának vezetője, valamint a Kis Rakonca és a Rakonca néptánccsoportok vehetik át. A városi díjak mellett átadják a polgármesteri elismeréseket is. Polgármesteri Díjban részesül Ján Benčík, extrémizmus ellenes polgári aktivista és blogger, Varga Attila, a Füleki Szakközépiskola igazgatója, Nagy Zoltán, önkéntes tűzoltó, cserkész és történelmi hagyományőrző, valamint a Zsibongó Kisszínpad. Délután zenével telik meg a park és környéke - a Rimaszombati Tánczenekar fúvósai már a gimnázium előtt rázendítenek. Utánuk a helyi zenekarok mutatkoznak be a városi parkban, az átállások között pedig gólyalábas színház szórakoztatja a közönséget. A sportrajongók a helyi és magyarországi öregfiúk barátságos mérkőzését tekinthetik meg az FTC-stadionban, a borok kedvelői pedig ellátogathatnak a Pincesorra, a Nyitott pincék című kísérőrendezvényre. Szombat délután a Matica slovenská Háza is várja az érdeklődőket - haluskafőző-verseny, kiállítás és folklórműsor szerepelnek a kínálatban. Az esti nagykoncert vendége Radics Gigi lesz, aki zenekarával együtt előreláthatólag fergetes élőzenei koncertet ad majd a Várudvarban.

Vasárnap délelőtt nem marad el a szlovák és magyar nyelvű szentmisékhez kapcsolódó, immár hagyományos ünnepi körmenet. Délután a VMK-ban sor kerül annak a fotókiállításnak a megnyitójára, melyhez kötődően a helyiek már az ünnepségsorozat hetén találkozhatnak a város utcáin egy-egy, Füleket ábrázoló fénykép nagyított másával. Az "Így volt... - Az egykori Fülek" címet viselő kiállítás Schnelczer Zoltán gyűjteményéből állt össze, és azért is izgalmas, mert a város egy-egy meghatározó részét vagy éppenséggel félreeső szegletét tárja elénk - a régmúlt időkből. A humor szerelmesei ezután az Irigy Hónaljmirigy zenés-szórakoztató műsorát tekinthetik meg a VMK színháztermében. A futballrajongóknak szintén jut program vasárnapra is - ezúttal a III. liga bajnoki mérkőzésén szurkolhatnak a hazai csapatnak. A vasárnapot, s egyben a három napos ünnepséget a nagy érdeklődéssel várt Apostol zenekar élőzenei koncertje zárja.

Vélemény: