Fesztivál

Spinoza Zsidó Fesztivál

Helyszín:

Budapest

Információ:

Leírás:

Immár tizenötödik alkalommal szervezi meg zsidó fesztiválját a Spinoza Színház szeptember 9. és 24. között. A több mint kéthetes fesztivál alatt a négy bemutató mellett számos zenés program, színházi előadás, koncert és filmvetítés is látható a Dob utcai teátrum színpadán. A Spinoza tizenöt napos fesztiválján 78 művész lép fel, köztük olyan nevek, mint Gyabronka József, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Herczenik Anna, Klein Judit, Makranczi Zalán, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Fellegi Balázs, Derzsi György, Masa Tamás.

Az idei fesztiválon a zenés játékok dominálnak. Ebből a műfajból négy saját produkciót is láthatnak a fesztivállátogatók a Spinozában. A Díva című, Karády Katalinról szóló zenés játék premierként kerül bemutatásra, emellett a Frida, a Spinoza & Rembrandt és a Poppera is szerepel a kínálatban.

Az Első kétszáz évem című előadás az idei fesztivál másik fontos premierje, a Királyhegyi Pál életéről szóló keserédes monodráma mellett a Spinoza közönség kedvence, a Herzl is látható lesz, Makranczi Zalán főszereplésével.

Ebben az évben igazi filmkuriózumokkal készülnek a szervezők, a magyar zsidóság 2000 éves történetét filmen elbeszélve részben már bemutatta a Spinoza, azonban Dénes Gábor filmsorozatának legújabb részei - 8., 9., és 10. - a 15. Spinoza Zsidó Fesztiválra készültek el (1942 és 1957 közötti időszak). Filmen keresztül betekinthetünk a Weiss Manfréd család életébe, amely október 4-én ismét vetítésre kerül népszerűségének köszönhetően.
Ugyancsak premier a Régi kántordallamok c. filmünk, amiben főrabbik, főkántorok mesélnek - énekelnek a többszázéves dallamokról.

Zene nélkül nem múlhat el fesztivál, Leonard Cohen, Seress Rezső és Gershwin dalai, valamit a klezmerkoncertek kimaradhatatlanok a Spinoza Zsidó Fesztiváljának ez évi programjából is.

Végül, de nem utolsó sorban az előadások sem maradhatnak el a fesztiválról. Idén Heller Ágnes, Gábor György és Ungvári Tamás gondolatait hallhatják az érdeklődők. Ami pedig a humort illeti, kiderül, hogy a zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora (persze, hogy az Örökkévalónak!), és arról is képet kapunk, hogy Karinthytól napjainkig kik voltak a legnagyobb zsidó humoristák.

Fotó: Vener Orsolya

szept. 13. (Sze.) 19:00
szept. 9. (Szo.) 19:00 Jegy
szept. 10. (V.) 19:00 Jegy
szept. 11. (H.) 19:00 Jegy
szept. 17. (V.) 19:00 Jegy
szept. 18. (H.) 19:00 Jegy
szept. 24. (V.) 19:00 Jegy
19:00
19:00
19:00

Vélemény: