Fesztivál

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

Helyszín:

Ráckeve , Százhalombatta , Tököl

Információ:

Leírás:

Százhalombattán XXIV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a "kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból. Három ilyen "árnyékban lévő" település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.
A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 23 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 18 ország mutatkozik be.
Résztvevő országok: Baskíria, Brazília, Chile, Costa Rica, Grúzia, Honduras, Indonézia, Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Litvánia, Mexikó, Paraguay, Portugália-Madeira, Szardínia, Szerbia, Magyarország.

A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatják fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház) számára ad bemutatkozási lehetőséget.

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 18 ország jelenléte; MOTIVÁCIÓ, INSPIRÁCIÓ, a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, és a rendezvény után is szeretnének kapcsolatban maradni egymással, ezzel barátokká válnak.

Ki játszik ilyet?
Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2017. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 20 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat!

Táncpanoráma
2017. augusztus 16-19. között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében. Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.

Summerfest sokadalom
Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren. Az idei fővendég Kádár Ferkó fotószínháza!

Világzene és nemzetközi táncház
2017. augusztus 16-19. este 19 órától 22 óráig
Minden este négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket, a táncolni vágyókat! A nemzetközi tánctanítás mellett mezőföldi, moldvai és kalotaszegi táncokat lehet tanulni.

Fesztiválklub és Folkkocsma

2017. augusztus 14-21. között minden éjjel a Barátság Kulturális Központban (Szent István tér)
Igazi fiataloknak, és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene a táncház együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét, különböző tematikus esteken.


Vélemény: