Kiállítás

A golyóstolltól az automata sebességváltóig - Bíró László József emlékkiállítás

Helyszín:

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma
1027 Budapest, II. kerület Bem József utca 20.

Leírás:

A Magyarországról Dél-Amerikába vándorolt magyar feltaláló és a svájci gyáros, a magyar nehézipar egyik megteremtője most először, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum keretei között találkoznak. A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad ugyanis otthont annak a vándorkiállításnak, mely Bíró László munkásságát, és leghíresebb találmánya, a golyóstoll történetét öleli fel és tekinti át. A kiállítás régi adósságot törleszt, hiszen a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum egyik kiemelt feladata, hogy bemutassa azokat a magyar feltalálókat, kreatív fejlesztőket, akik hatással voltak a tudomány és a technika világára.

Bíró a felfedezés pillanatáról így ír könyvében: "Folyton az járt a fejemben: nem alkothatnék-e én is valami hasonlót egy hordozható készülék formájában? Egy parányi hengerecskét képzeltem el, akkorát, mely egy író-szerszámba alkalmazható, és melynek az a lényege, hogy a festéket automatikusan felszedve, működés közben nyomot hagy a papíron Henger helyett tehát valami másra van szükségem, egy olyan idomra, mely minden irányban egyformán gördülhet. Mivel helyettesítsem hát a hengert? Villámcsapásként futott végig agyamon a megoldás: golyóval!!"

Az ötlet, hogy a tintát egy vékony csövön elhelyezett golyó vigye fel a papírra ugyan nem Bírótól származik, hiszen John Laud jó ötven évvel korábban szabadalmaztatott hasonló találmányt Amerikában, ám Bíró volt az, aki tökéletesítette a módszert, feltaláló társával, Goy Andorral közösen. Bár a második világháború szétszakította a feltaláló párost, közös találmányuk mégis örökre nyomot hagyott. Az 1938-ban szabadalmaztatott, alig háromnegyed százados golyóstoll lehetővé tette a világ számára a könnyebb és gyorsabb írást, felgyorsította a kommunikációt, és ezáltal mindennapi életünket.

Az emigrálása előtt a II. kerületben lakó Bíró László nevéhez fűződő világhírű találmány történetét bemutató kiállítás - melyen a magyar polihisztor-feltaláló lánya, az Argentínában élő Biro Mariana is tiszteletét teszi - Rácz Sándor és felesége magángyűjteményéből készült, az Argentin Nagykövetség és a II. kerületi Önkormányzat támogatásával. Rácz Sándor kutatómunkája során az országban eddig mindössze egy Bíró tollat lelt fel, mely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában van.

Vélemény:


2017. június 8.Balatoni Kalauz Ha nyár, akkor Balaton! Összegyűjtöttük a legjobb programokat.
x