Kiállítás

Afganisztán, birodalmak temetője - A szovjet háború

Helyszín:

Centrális Galéria
1051 Budapest, V. kerület Arany János utca 32

Leírás:

Az afganisztáni szovjet intervenció a hidegháború korszakának utolsó nagy nemzetközi konfliktusa volt. Visszatekintve ez nehezen érthető, hiszen a konfliktus kirobbanásáig Afganisztán nem volt kiemelt színtere a hidegháborúnak. A szovjet vezetés eleinte vonakodott harcoló csapatokat küldeni az országba, és a döntés valóban, mint utóbb kiderült, minden tekintetben végzetes következményekkel járt. Egy véres, milliónyi áldozattal és mérhetetlen szenvedéssel járó háborút zúdított az országra, amelynek katasztrofális globális következményeit mind a mai napig viseli az egész világ.

1979. december 27-én kezdődött a szovjet katonai beavatkozás Afganisztánban, mely egy majd tíz évig tartó véres háború kezdetét jelentette. A szovjet csapatok csak egy évtizeddel később, az 1988-as tavaszi genfi megegyezést követően, 1989. február 15-én hagyták el az országot. A visszavonulás során a szovjet haderő 110 ezer katonát, 500 harckocsit, 2000 löveget és aknavetőt szállított haza. A szovjet intervenció szimbolikus lezárását jelentette, amikor utolsó szovjet katonaként Borisz Gromov tábornok, a 40. hadsereg parancsnoka átsétált az Amu-Darja folyó hídján.

A Blinken OSA Archívum Centrális Galériájának új történeti kiállítása ezt a véres évtizedet, a Szovjetunió "Vietnamjának" is nevezett időszakot mutatja be, Magyaroszágon korábban soha nem látott fotók, tárgyak és filmek segítségével.

A Centrális Galériában először lesznek kiállítva az Európában is egyedülálló Zammis Schein afgán gyűjtemény legkülönlegesebb darabjai, melyek a hétköznapi ember számára távoli világba kalauzolják a látogatót. Ez a színes tárgyi kavalkád meghökkentő közelségbe hozza a konfliktus mindennapjait, betekintést engedve a korszak afgán szokásaiba, hagyományaiba, viseletébe, mindennapi tárgyaiba - egy olyan életformába és időszakba, melynek minden ízét átszőtte a háború. Ennek a háborúnak a naiv folklorisztikus képi világa jelenik meg az szőnyegeken, tevetáskákon, fali szőtteseken, mindennapi tárgyakon.

Az egyedülálló tárgyi gyűjtemény mellett, a Kabuli Egyetem Afgán Központjából származó fotók, filmek, plakátok, szóróanyagok, propaganda anyagok kínálnak érdekes adalékot a konfliktus politikatörténeti vonalához, felvonultatva a korszak meghatározó politikai szereplőit mindkét oldalról. A Jekatyerinburgi Surávi Múzeum filmjei és fotói hátborzongató közelségbe hozzák a háborús mindennapokat, míg a Magyar Tudományos Akadémia Keleti Gyűjteményéből származó dokumentumok - a neves magyar orientalista, Vámbéry Ármin hagyatékából - a XX. század e tragédiájának XIX. századi előzményeit is felvillantják a látogatóknak.

Vélemény:


2017. június 8.Balatoni Kalauz Ha nyár, akkor Balaton! Összegyűjtöttük a legjobb programokat.
x