Koncert

Brad Mehldau: Three Pieces After Bach

Közreműködő(k)

Brad Mehldau - előadó
Müpa - Fesztivál Színház
2017. január 13. (péntek) 20:00 - 2017. január 13. (péntek) 22:00 (2900, 3500, 4500 Ft)

Helyszín:

Müpa - Fesztivál Színház
1095 Budapest, IX. kerület Komor Marcell utca 1.

Leírás:

Gershwinen kívül nincs még egy klasszikus zeneszerző, akihez annyiszor visszatértek volna jazzmuzsikusok ihletért, mint Johann Sebastian Bach. Játszott Bach-darabokat a Modern Jazz Quartet, és Bach-interpretációi tették világszerte ismertté a francia Jacques Loussier nevét. Németországban többek közt a zongorista Joachim Kühn ápolta a nagy barokk zeneszerző emlékét, már csak azért is, mert a Tamás-templom városában, Lipcsében született. A jazzbarátok újabb generációi viszont nem a felsoroltak, sokkal inkább Keith Jarrett ECM-szólólemezei alapján ismerhetik Bachnak a jazz műfajára gyakorolt inspiráló hatását.

Tavaly a húsz esztendeje a pályán levő Brad Mehldau is úgy érezte, eljött az idő Bach-felfogásának közzétételére. Összeállította hát a Three Pieces After Bach (Három darab Bach nyomán) című műsorát, melyet a Carnegie Hallban mutatott be a kiemelt kulturális események létrehozásában segédkező svájci Hoffmann Alapítvány támogatásával. Mehldau előadásának jelentőségét az is mutatja, hogy programját előadhatta Bach templomában, a lipcsei Thomaskirchében is.

Mehldau az elmúlt húsz évben a világ egyik legkeresettebb jazz-zongoristájává fejlődött. Saját kompozíciói és jazzörökzöld-feldolgozásai egyaránt a kortárs jazz példaértékű darabjai. Bach-játékáról elmondható, hogy a Das wohltemperierte Klavier bizonyos prelúdiumai és fúgái ürügyén felcsendülő meditációk, nem pedig - a régebbi gyakorlatot követő - rögtönzött variációk Bach-témákra. Mehldau pompás Bach-előadó, akár megírt zenét játszik, akár improvizál. Műsora tele van játékos zenetörténeti és stilisztikai utalásokkal, például Sosztakovicsra és Ravelre, vagy a maga műfajából a nemrég elhunyt John Taylorra. Előadásában jófajta feszültséget érzünk, melyet az európai klasszikus zenei kánon és az amerikai jazzimprovizáció találkozása hív életre. A most negyvenhat éves zongorista-zeneszerző budapesti hangversenye 2017 egyik legfontosabb magyarországi jazzeseményének ígérkezik.