Koncert

Imago Mundi együttes (Bukarest)

Közreműködő(k)

Benczúr Ház
2017. június 20. (kedd) 19:00 (ingyenes)

Helyszín:

Benczúr Ház
1068 Budapest, VI. kerület Benczúr utca 27.

Leírás:

Koncert Constantin Brancusi román származású szobrász halálának 60. évfordulója alkalmából.

Constantin Brâncusi halálának hatvanadik évfordulója alkalmából az Imago Mundi kamarazenekar ismét bejárja azt az utat, amelyet százhúsz éve a román származású szobrászművész is megtett az 1897-es bécsi látogatása során, amikor legelőször találkozott a világ művészetével. Az Imago Mundi nemzetközi turnéján a belgrádi, a budapesti, a grázi és a bécsi közönség előtt lép fel.

Az Isvor/Forrás. Constantin Brâncusi koncert egy rekonstrukciós kísérlet, amely a hangok és képek segítségével a nagy szobrászművész világát teremti újra a Gorj megyei pályakezdő évektől a párizsi beteljesülésig. Ennek szellemében a koncerten elhangzó műveket egyaránt megihlette az olténiai népzene, Maria Tănase művészete (aki nemcsak a román népzene egyik legfontosabb alakja, hanem Brâncuşi egyik nagy szerelme is volt), Erik Satie zenéje (a minimalizmus, a szürrealizmus, a repetitív zene és az abszurd színház előfutára, aki élénken érdeklődött a román népzene iránt, és aki a szobrászművész barátja is volt), és természetesen Brâncuşi olyan alkotásai, mint az Alvó múzsa, Csodamadár, A Föld jósága, A csend asztala, Végtelen oszlop.

Az Isvor/Forrás zenei projekt keretében az Imago Mundi zenekar a klasszikus zenészek által gyakran mellőzött román régizenét és népzenét hozza ismét előtérbe. A sorozat 2012-ben indult az Isvor. Dimitrie Cantermir koncerttel, amelyet 2015?16-ban a nagysikerű Isvor. George Enescu turné követett (Lisszabon, Bukarest, London, New York, Salzburg, Tunisz, Granada).

Az együttes sajátos motívumokat megszólaltató koncertjein a román térségre is jellemző hangszerek (koboz, doromb, kézidob) valamint klasszikus zenekari hangszerek (fuvola, oboa, hegedű, gitár, cselló) lépnek párbeszédbe. Az átdolgozás és hangszerelés Cătălin Stefănescu zenetudós és zeneszerző munkája, aki jelenleg a Bukaresti Zeneművészeti egyetem gitár-tanszékén oktat.

A koncertet egy álló- és mozgóképes vetítés kíséri, amely egyrészt vizuálisan reflektál, másrészt díszlet-szerűen kiegészíti a brâncuşi-i szellemben fogant, és az életmű tiszteletére komponált zenét.
2017. június 13.PIM Nyári Fesztivál Június 25. és július 14. között a zene, a képzőművészet és a színház lesz az irodalom társa.
x