Koncert

Liszt: Koronázási mise

Közreműködő(k)

Kolonits Klára - előadó
Komlósi Ildikó - előadó
Nyári Zoltán - előadó
Cser Krisztián - előadó
Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2017. április 08. (szombat) 19:30 (2900, 3500, 4500, 5900, 7900 Ft)

Helyszín:

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest, IX. kerület Komor Marcell utca 1.

Leírás:

N.N. (zongora), Kolonits Klára, Komlósi Ildikó, Nyári Zoltán, Cser Krisztián (ének), Osztrák-Magyar Haydn Philharmonie, a Bécsi Állami Opera kórusa
Vezényel: Miko Franck

1867-ben, megpecsételendő a kiegyezést, magyar királlyá koronázták Ferenc József császárt. Magyar részről nem volt kérdés, hogy Liszt Ferencet kell felkérni a szertartás ünnepi zenéjének megkomponálására, az osztrák hatóságok viszont egy császári udvarhoz közel álló muzsikust kívántak megbízni. A magyarországi sajtó heves tiltakozása azonban megtette hatását, s a koronázás előtt hat héttel Liszt Ferenc megkapta a hivatalos megbízást.

A zeneszerző a publikum soraiból hallgatta végig a mise előadását, s nagyon elégedett volt a hallottakkal. ?Misém zenei sikere teljes. Mindenkit meglepett rövidségével és egyszerűségével ? és, ha szabad így mondanom, karakterével.?
1867-ben a Mátyás-templomban Bécsből hozott muzsikusok adták elő a kompozíciót, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon az Osztrák-Magyar Haydn Philharmonie mellett a Bécsi Állami Opera kórusa lép majd fel.