Koncert

Macy Gray Budapesten

Közreműködő(k)

Macy Gray előadó
MOM Sport Uszoda és Sportközpont
2017. július 17. (hétfő) 20:00

Helyszín:

MOM Sport Uszoda és Sportközpont
1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Leírás:

"Az a nagyszerű a zenében, hogy nem diszkriminál sem életkor sem bőrszín alapján." - Macy Gray

Macy Gray személyes és bensőséges dalai néhol melankolikusak máskor izzó zsigeri érzelmekről árulkodnak. Modern és összetett zenéjének szövetét a 60-as évek soul zenéjét meghatározó Motown hangzás hagyományai, a jazz finom darabkái, az R&B, a rock energiája, a pop dinamizmusa és a hip-hop kreativitása alakítja. Mindezt Gray verhetetlen, a legnagyobb előadókkal egy sorban említhető hangja és előadásmódja keretezi.

Macy Gray saját zenei és filmkarrierje mellett, több pályatársa lemezén is feltűnt. Szerepelt pl. a Black Eyed Peas bemutatkozó és Santana 2002-es albumán, az afrobeat úttörője, Fela Kuti előtt tisztelgő Red Hot + Riot című antológián, Zucchero duett válogatásán, valamint Fatboy Slim és Marcus Miller lemezein is. Macy Gray szerzeményeit rengetegen feldolgozták, remixelték és a Microsoft is felhasználta terméke promotálásra.
Gray 2005-ben Los Angelesben létrehozta saját zeneakadémiáját és népszerűségét kihasználva sokszor szót emel a társadalmi és a faji diszkrimináció ellen. A Katrina hurrikán által sújtott családok segítésére létrehozott alapítványa máig aktív.

Macy Gray, az életében az évtized végére jelentkező szakmai és magánéleti problémákat, 2012-ben két különleges gyűjtemény publikálásával billentette helyre. Tavasszal a Covered című lemez jött ki, amely többek között a Eurythmics, a Radiohead, az Arcade Fire, Kanye West, Nina Simone dalainak érzékeny és kreatív átértelmezése. Októberben pedig feldolgozta és saját hangjára, érzéseire formálta - az eredeti számsorrendet is megtartva - egyik gyerekkori példaképe, Stevie Wonder, Talking Book című albumát. "Ez nem egy tribute album, ez egy szerelmes levél, és egy nagy köszönöm kártya." - nyilatkozta a lemezről Gray.

Tavaly szeptemberben jött ki tízedik és az első tisztán jazz lemeze a Stripped. A dalokat egy elhagyatott brooklyni templomban vették fel, speciális technikai körülmények között. Olyan kortárs jazz legendákkal dolgozott ezúttal, mint a Wallace Roney (trombita), Ari Hoenig (dob), Daryl Johns (basszusgitár) és Russell Malone (gitár).
A Strippeden friss szerzemények mellett új zenei kontextusba került néhány régi slágere is (I try, Sweet baby, stb.) illetve a Metallica és Bob Marley egy-egy klasszikusának újraértelmezése is része lett az albumnak. A kritikusok által egyöntetűen nagyra értékelt Stripped harmadik lett az amerikai jazz top listán és Macy Gray megkapta a rangos Independent Music Awards-ot.

Nevével ellentétben a sokszínű és mindig megújulni képes énekesnő a lemez piacra kerülésével egy időben jelentette be, hogy 2017-ben európai koncertturnéra indul, amelyen elsősorban a Stripped dalait mutatja be, de minden bizonnyal elhangzik majd több, a nevéhez köthető korábbi ikonikus sláger is.
2017. június 8.Balatoni Kalauz Ha nyár, akkor Balaton! Összegyűjtöttük a legjobb programokat.
x