Baaria

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz-francia filmdráma, 150 perc, 2009

Értékelés:

63 szavazatból
Szerinted?

Baaria egy szicíliai kisváros, generációk óta itt él a Torrenuova család. Peppino apja egyszerű kecskepásztor volt a múlt század harmincas éveiben, a fasizmus idején. A nagy szegénységben Ciccio számára az olvasás jelentette az egyetlen örömet. Az élet még keményebb a második világháború alatt, de a felfordulást kihasználva Peppinónak sikerül pénzt szereznie. A nyomor és az igazságtalanság láttán csatlakozik a kommunistákhoz, majd találkozik élete szerelmével. Mannina szülei azonban ellenzik kapcsolatukat. Peppino idővel megpróbálja átadni a tapasztalatait a fiának, Pietrónak, de rá kell jönnie, hogy az álmai szertefoszlottak.
Bemutató dátuma: 2010. szeptember 2. Forgalmazó: Palace Pictures

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2010
    Legjobb idegennyelvű film jelölés
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2009
    Arany Oroszlán jelölés: Giuseppe Tornatore

Hozzászólások

Szerinted?
ad mala 2012 jan. 21. - 08:50:43
Alapjában véve szeretem Tornatore-t, Az óceánjáró zongorista... volt az elsõ amit láttam, csodálatos élményt nyújtott, az azóta látott filmjei viszont egyrészt nagyon Fellini-szagúak, másrészt túl önismétlõek (bár lehet hogy most túl szigorú vagyok, de mindig az olasz kisvárosban felnövõ kisfiúk hányattatásai a téma, nagyon sok hasonló, vagy konkrétan visszatérõ elemmel (csak egy példa: a celluolid-darabkák). Persze mind nagyon jó és kedves, szerethetõ filmek.
Ez is az, de itt már sok a hiba és fárasztó, összefüggéstelen képsorok halmaza, talán nézõi hiba, de több bevágást nem is értettem, aztán a misztikus marhaságok sem illettek egy, a szegénységet szinte neorealistán bemutató filmben. Az agyszétloccsantós jelenet teljesen feleslegesen volt olyan naturális.
A karaktereket meg valahogy nem lehetett megszeretni, és csak hemzsegtek a kifejezetten idegesítõ figurák. De azért így is nagyon sok érdekesség és meglepõ vagy csodaszép jelenetet láttunk, tartalmilag és technikailag is, szóval érdemes megnézni, sõt, csak fel kell rá készülni, hogy kissé fárasztó dolgokkal van megpakolva. Az se mindegy hogy kedveljük-e ezt az olaszos mentalitást.
Az viszont milyen szép, hogy láthatunk egy képet A Jó, a Rossz és a Csúf c. 1966-os filmbõl, már annak is Morricone szerezte a zenéjét... (apropó zene, ehhez a filmhez egy meglehetõsen sablonos és pátoszos zenemû sikeredett, a mestertõl ez bizony kevés).
Ford Mustang 2011 júl. 13. - 14:53:55
Ez egy érdekes film, és nem is rossz. Egyszer érdemes megnézni.
4/10
feeco 2011 ápr. 13. - 20:58:49 4/10
..jellegzetesen Tornatore-s atmoszféra, sok apró zseniális ötlet, de összességében nehezen élvezhetõ film.. a karakterek nem lopják be magukat a nézõ szívébe, a történet néhol vontatott, máshol összefüggéstelen, hatásvadász (tojás, szúnyog, rohanó kisfiú, stb..).
a Baaría fáradt és fárasztó; a néhány reményt adó jelenet után rendre újra leül az egész.
nem áll össze..
nem jó..
9/10
faddeath 2011 jan. 12. - 20:30:57 9/10
Bazz, megvettem a DVD-t, és tök más az olasz hang, mint a HD verzióban, amit leszedtem. Lehet a sziciliai dialektus miatt olaszosították, holnap fogom kollegámmal megnézetni a különbséget. Hát kb. Indul a bakterház városi kiejtéssel. Miért kell elrontani, ami jó.. :( Az eredeti szicíliaival tök más. Egyébként a hang minõségével semmi baj nincs. Magyarul meg nézze, aki akarja. :)
leja 2010 dec. 09. - 02:26:19
szeretem a rendezõt, de ez a film maradhatott volna a családi felvételei, albumai között. nem bírtam végignézni: a folyamatos olasz rikácsolás közben a nézõ minduntalan elveszíti a fonalat, ami viszont nem aggasztó, hiszen nincs akiért izgulna, annyira jellegtelenek a karakterek
janigogo 2010 okt. 21. - 12:47:29 Előzmény cserkutiz
Én tegnap néztem meg és megmondom õszintén, régen láttam ilyen rossz filmet. A zene nagyon egyhangú és "drámai" volt, sokszor a lassú jeleneteknél unatkoztam. A szimbólumhasználatot (tojás, szúnyog) erõletettnek találtam. Arról nem is beszélve, hogy a fõszereplõ jelleme nem volt érdekes.
Összefüggéstelen jelenetek, érthetetlen reakciók.
A végét egyáltalán nem értettem.
Catella 2010 okt. 20. - 20:18:00 Előzmény Zozi77
Most éppen Szolnokon, Miskolcon, Pécsett, Kaposváron, Sopronban játszák, remélem, máshová is eljut.
Engem is érdekel, DVD-n nem lehet megszerezni?
Zozi77 2010 okt. 17. - 11:48:32
Sziasztok!

Honnan tudnám megszerezni a filemt? Úgy látom már csak Pesten játsszák és ott is elég ritkán...
Kérlek segítsetek!

Köszi.
10/10
cserkutiz 2010 szept. 15. - 08:46:11 10/10 Előzmény lujzalinda
Szerintem nagyon jó hangulatú, igazi olasz habitussal átitatott film!
Ajánlom mindenkinek aki nem ragadt le az amerikai csöpögõs filmeknél és a szinkronizált, semmitmondó akciófilmeknél.
A film maga az élet! :-)))))
10/10 pont!
10/10
lujzalinda 2010 szept. 11. - 14:53:29 10/10
Én nem nagyon ismerem az ilyesmi stílusú filmeket, de most ezt megnéztem. Így annyit tudok csak mondani laikus szemmel, hogy nekem nagyon tetszett, és tényleg, feliratosan a legjobb, mert végre nem egy amerikai filmet láttunk, hanem más nyelvet is jó volt már nézni egy filmet. Ettõl az olasz kiejtéstõl, temperamentumtól meg kifejezetten jobb hangulatot kölcsönzött a filmnek! :)
9/10
faddeath 2010 szept. 09. - 21:32:42 9/10
Azt aláírom, h ez a film nem ér a korábbi Tornatore filmek nyomába, de szar filmnek semmiképp nem mondanám. Továbbra is azt mondom, h tetszik.
Olyan filmet még nem csináltak, ami mindenkinek tetszett, sõt, nem is fognak készíteni.
ildikó32 2010 szept. 09. - 20:14:20 Előzmény onepeople
szerintem keresztapa kategoriás!legalábbis a hangulata
10/10
FElepHánt 2010 szept. 09. - 16:40:02 10/10
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál----------- www.toptipp.hu--------- BAARIA----------------------------- Giuseppe Tornatore ------------- szicíliai-olasz film Nagyapám földmûves, apám marhakereskedõ, majd a szakszervezeti agitátora, én filmrendezõ vagyok: Giuseppe Tornatore. Ahogy másod-, harmadgenerációs értelmiségünk kiemelkedését a Felszabadulás után, a szicíliai mélyvilágból felfelé vezetõ utat is a Kommunista Párt biztosította. Olcsó dolog ma kommancsozni, de a maffia földjén, a feudál-kapitalista világban ez volt az egyetlen lehetõség. Nem divat ma az epikus családregény, de Tornatore laza epizódokból építkezõ "Mindent apámról"-ja két és fél órán át ébren tartja a lankadatlan figyelmet. A szegény ember kisfiát két birkáért szolgasorba adják a pásztor mellé, aztán közvetlenül a tehenébõl fejt tejet árulja a városban, közben még szentkép is lesz belõle, a helyi mûvész modelljei csóró tyúktolvajok, de az angyalokat jóképû kisfiúkról mintázza. A kilá-tástalan nyomor ellenére, derû, optimizmus, életkedv jellemzi a világháború idejét, utána pedig a demokrácia esélyei fénylenek fel. A magasra nõtt, jófejû fiatalember rövidesen a Párt vezetésébe kerül, majdnem képviselõvé is választják, a rozzant parasztházból elegáns villába költözik. A rendezõ aprólékos gonddal teremti meg a környezetet, hollywoodi szintûek a tömegjelenetek, a város fejlõdésének 30 éve is hitelesen lemérhetõ a díszleteken. Tökéletesek a gyermekszereplõk, a hétköznapi civilek pedig magától értetõdõ játékkedvvel színesítik palettát. Pedig azon a legkisebb szereplõ is fellinis csoda: egy brillantínos fasiszta úr, a nagygazda, aki maréknyi olivabogyó hiányáért vereti a gyereket, a plébános, aki szemforgatva esketi még a kommunistát is... Az apa szerepében Francesco Scianna a lányszöktetés bravúrjától a befutott politikusságig ívelõ életút minden stációjában újabb és újabb arculatot képes megfogalmazni. Az anya, Margareth Made egzaltáltan különös szépség, a nagymama Angela Molina alakításában tragikus memento. Enrico Lucidi a professzionális operatõri mûvészet magasiskoláját képviseli, külön tanulmányt érdemelne összetett virtuozitásának összetéveszthetetlen egyedisége. Tornatore merészen váltogatja a stíluselemeket, a meghiúsult földosztás jancsói totáljai, a megrágalmazásáért könyörgõ képviselõ ionescoi monológja, a szegénység naturalista képei az abszolút hitelesség hõfokán egységes alkotássá ötvözõdnek . Eszmélését, a mozi, a film meghatározó élményét az "így jöttem" varázsos optikáján át mutatja be, - a némafilmet egy olvasni tudó /!/ tekintély kommentálja hangosan a közönségnek, a kisfiúk az iskolapadban filmkockákat cserélnek: egy Máté evangéliuma három neorealistát ér... Olyan igaz, olyan emberi, bizony sírni kell... és a stáblista alatt az elsõ próbálkozásokat láthatjuk, a kamaszkori, homályos Super 8-as filmkockák peregnek és észrevétlenül úgy szól Morricone giccses zenéje, mintha a mennyei szférák muzsikálnának.
sofi 72 2010 szept. 07. - 15:11:02
Húúúhaa! Micsoda különbözõ vélemények!! Ezt már szeretem!!

Nemsokára az enyém lesz a következõ!!:)

Remélem, nem negatív élményekkel fogok gazdagodni!!
LenaMerisi 2010 szept. 06. - 22:04:35
Nagyon kedvelem Tornatore filmjeit, de a Baaria számomra nagy csalódás volt. Hiányoltam a Tornatore-féle drámai hatást.
Ugyanilyen hiányérzettel álltam fel tavaly Almodóvar Megtört ölelések c. filmjének a vetítése után is.

Ángela Molina játéka viszont lenyûgözõ volt.
onepeople 2010 szept. 06. - 20:12:06
Azért én nem kiabálnám el, hogy az év filmje, de a Top 10-ben simán benne van.
ildikó32 2010 szept. 06. - 17:00:10
Az év egyik legjobb filmje ez idáig!!!!!!!!!!
3/10
gymbo 2010 szept. 05. - 19:12:12 3/10
elõljáróban annyit hogy nagyon szeretem a generációkat átölelõ filmeket, és a mûvészi alkotásokat is,de...

ez a film egy rendezõi elme furcsa szüleménye, csapnivaló dialógusokkal, összecsapott rövid jelenetekkel, unalmas díszlettel de kiváló operatõri munkával..

nálam 3/10
sofi 72 2010 szept. 01. - 19:02:21
Nocsak, nocsak, talán csak nem egy újabb kis csemete csemege???

Az biztos, hogy Tornatore és Morricone miatt egy próbát biztos megér...!

A legjobbakat remélem, és várom tõle. :)
9/10
faddeath 2010 aug. 23. - 12:05:51 9/10
Na, vmi mocorog a filmmel kapcs. Legalábbis a Mûvész-ben.
Összes hozzászólás