Tisztogatás

Bakancslistához adom
Puhdistus
finn-észt történelmi dráma, 120 perc, 2012

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Két nő története, akik szörnyű emlékeket hordoznak magukban. Aliide a saját bőrén tapasztalta meg a Sztálin-korszak borzalmait, a fasisztának kikiáltott észtek Szibériába történt deportálását. Ugyanakkor a megalkuvás és annak bűntudata is nyomasztja, hogy valaki meghalt miatta. 1992 egyik éjszakáján az asszony egy fiatal nőt talál a házánál. Zara az orosz maffia karmaiból szökött meg, amely szexrabszolgaságra kényszerítette. Aliide és Zara kölcsönös félelemben és rettegésben próbálják kideríteni egymás érzéseit.

Stáblista:

Szereplők

Aliide Truu fiatalon
Aliide Truu idősen
Martin Truu

Hozzászólások

Szerinted?
Cordelia 2016 jan. 02. - 18:58:23 Előzmény filoszemitabélus
A Tisztogatás egy tetralógia része a szovjet és poszt-szovjet Észtországról. Neked biztos tetszene az Amikor eltûntek a galambok címû regény (a tetralógia harmadik része). Bemutatja hogy várták az észtek a németeket, csakhogy söpörjék már ki a bolsevikokat, hogyan alakult meg az észt légió, hogy mûködött a KGB, hogy vitték Szibériába nem csak a férfiakat, hanem az öregeket és a kisgyerekeket. Az öregeket azért is, mert mondjuk tudtak franciául és néha megemlítették a cárnõ nevét.
Cordelia 2015 nov. 14. - 19:53:45
Klára szakértõje egészen jóképû :)
Mo-i menekülttáborokban és gyûjtõkben 9-10 éve találkoztam nagyon szerencsétlen, nincstelen menekültekkel. Mindenféle vallású és nemzetiségû emberekkel, pl bangladesiekkel, libériaiakkal, csecsenekkel. Soha nem ültek az udvaron katonai alakzatban, mint azok, akik nemrég Letenyénél lépték át a határt. Akkor jelent meg a szemem elõtt az a kép, amikor az utasszállító átrepül a tornyokon. Órákig nem hittük el.
offtopic
sanderson 2015 nov. 14. - 18:29:19 Előzmény Cordelia
Klára kedvenc titkosszolgálati szakértõje a tegnapi terrortámadást elemezve, nyugtalanító prognózist állított fel. Szerintem Földi László elemzése reális.
http://www.hirado.hu/2015/11/14/ez-nem-terror-ez-a-haboru-allitja-foldi-laszlo/
Cordelia 2015 nov. 14. - 10:05:55 Előzmény sanderson
Moszkva már 20 évvel ezelõtt tele volt afgán menekültekkel. Nagyon sok törzsgyökeres moszkvai vándorol ki a gazdasági migránsok miatt, bár ezek többnyire a volt szovjet köztársaságokból származó migránsok. Moszkvában jó a közbiztonság. Remélem, hogy ami most Párizsban történt és történik még nem az, amitõl tartasz.
Cordelia 2015 nov. 13. - 12:18:39 Előzmény filoszemitabélus
az orosz-ukrán konfliktusban nem könnyû eligazodni, de az oroszok szemszögébõl nekik van igazuk: 1992-ben elvesztették az orosz (és oroszosított) lakosság egy harmadát (?). Elvesztették a Krimi-félszigetet, a Donyecki-medencét. Az Ukrán SZSZK-ból képzõdött köztársaság élén mindig bûnözõi csoportok álltak, szinte mindegyik miniszterelnökük bûnözõ volt. Nem csak Janukovics. Õ beleillett a képbe: õ sem tudott ukránul, õ is ült dutyiban, neki is volt dácsája, mint az összes többinek. Az ukrán nacionalisták lengethetik Sztyepán Bandera képeit, mutogathatják a derékig meztelen kozákokat, attól még bûnözõk irányítják az országukat, akiknek lehet, hogy érdekük az elhúzódott háború?
offtopic
sanderson 2015 okt. 09. - 22:54:28
Ezek a fiatal afgán férfiak, akik ezerszámra vonulnak be Európába, biztos, hogy mind menekültek? Ma reggel Nógrádi Györgyöt láttam a tv-ben, arról beszélt, hogy még a meglepõen nagy számban, kísérõ nélkül érkezõ gyerekekben sem szabad megbízni, mert videofelvételek is igazolják, hogy fiúkat, lányokat képeznek ki terrorcselekmények elkövetésére.
filoszemitabélus 2015 okt. 09. - 19:17:18
Olvastam a "Fiúk cinkkoporsóban"-t. A nagyhatalmi politika sajnos ezzel jár. Sem az oroszoknak, sem az amerikaiaknak nincs semmi keresnivalójuk Afganisztánban. Helyettük most mi kaptuk meg az afgán menekülteket.
Cordelia 2015 okt. 09. - 08:30:51 Előzmény filoszemitabélus
itt van még egy figyelemreméltó szerzõ, aki a szovjet idõszakról ír. csodálom, hogy még életben van.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

"Szvetlana Alkeszijevics Ukrajnában született 1948. május 31-én ukrán anyától és fehérorosz apától. A Szovjetuniót "alulnézetbõl", a hétköznapi ember szemszögébõl bemutató regényeivel vált ismertté. Az 1979-1989-es afganisztáni háborút feldolgozó - magyarul Fiúk cinkkoporsóban címmel megjelent - kötetéhez például több mint ötszáz mélyinterjút készített háborús veteránokkal és az elesett katonák hozzátartozóival. Interjúk alapján készült magyarul szintén megjelent kötete, A háború nem asszonyi dolog is, amelyet azokról a nõkrõl írt, akik a Vörös Hadseregben harcoltak."
Cordelia 2015 okt. 02. - 10:39:05
én is a címe miatt kölcsönöztem ki a könyvet, azt hittem valami tisztogatásról lesz szó, amit az oroszok szoktak végezni (Csecsen-földön még napjainkban is). Tudtam, hogy jó lesz, mert Sofi Oksanen még látta a Szovjet Észtországot.

Szándékosan rákerestem egy orosz könyvkritikára, amely tartalmazza az írónõ gondolatait a regényrõl: õ a megtisztulás folyamatára gondolt, ezért választotta ezt a címet. Az angolok "Purge"-nek fordították. Nincs tisztogatásról szó, megtisztulásról igen, végig arra (is) gondolunk, hogy lehet tovább élni azok után a dolgok után, amik történtek a fõszereplõkkel.

Sofi Oksanen számára nagyon fontos a jó cím, két másik regényének címei: Amikor eltûntek a galambok, Sztálin tehenei.

Vagy az történt, hogy a fordító félrefordított. Vagy a kiadó nagyon olcsón talált egy kontárt. Vagy szándékos (és teljesen helytelen a cím). Vagy a macskák tisztogatják a szõrüket? Mert akkor én most megsértõdöm a macskák és a nõi nem nevében!
filoszemitabélus 2015 okt. 01. - 13:34:18
Akkor teljesen rossz a cím! Én arra gondoltam, hogy a cím az oroszok által végzett tisztogatásra céloz, holott akkor egész más az értelme.
Az tény, hogy elmebeteg népség a ruszki. Elég megnézni pár beépített kamerával felvett közlekedési balesetet és verekedést. De semmi sem fekete, vagy fehér. Az orosz ukrán konfliktusban úgy tûnik, az oroszoknak van igazuk.
Az Iszlám Államot pedig valószínûleg az USa és kebelbarátja Szaud Arábia hozta létre és az oroszok bombázzák végre.
Még a végén megszeretjük õket)))
Cordelia 2015 okt. 01. - 11:43:41 Előzmény filoszemitabélus
bocsánat, még van 20 oldal hátra és még nyújtom, hogy ne érjen véget, annyira jó a könyv. Viszont hörgök a magyar címe miatt. Az orosz címe Megtisztulás, akkor magyarul miért Tisztogatás? Kiderül a regény végén vagy vonzóbb a magyar olvasók számára egy ilyen cím?
Cordelia 2015 okt. 01. - 11:39:45 Előzmény filoszemitabélus
Most olvasom a könyvet. Nem alszom jól miatta. Mellbevágó, így van. Még annak is, aki élt abban a rendszerben. Már amikor nem vársz több szörnyûséget, mégis megjelenik, és pontosan úgy történhetett, ahogy leírja, nem is kell felerõsíteni. Már filmet is készítettek belõle? Nem biztos, hogy látni akarom, amit most olvasok. Vagy csak valami tömény itallal a kezemben... Nem csodálom, hogy a balti köztársaságokban önkéntesek jelentkeznek a seregbe és õrzik az orosz határt, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elõ.
filoszemitabélus 2014 ápr. 27. - 22:04:05
A könyv nagyon mellbevágó volt. Mennyire tudta a film átadni a könyv lényegét?
10/10
Krisztina Holló 2014 ápr. 27. - 19:53:24 10/10
10/10
A napokban láttam, de gyakorlatilag folyamatosan a hatása alatt vagyok...megdöbbentõ, elgondolkodtató...
10/10
NADALFAN 2014 ápr. 18. - 18:44:02 10/10 Előzmény jabond007
jogos a felvetés . a film meg fanasztikusan jó, nem is csodálom hogy csak 2 hozzászólás van hozzá már az enyémet is beleértve. mert valahogy nem dívik az ilyen jó filmeket népszerúsíteni. pedig ezeket lehetne, elemzni megvitatni, nem Alkonyatokat meg Vasembereket-de ez már örök szívfájdalmam marad .
a diktatórikus rendszerek hû tükörképe a film, ha rossz oladalon állsz, véged.
10/10 de nagyon.
10/10
jabond007 2013 aug. 12. - 19:35:07 10/10
Nagyobb publicitást érdemel ez a film. Meg kell ismernie a mai fiataloknak a másik oldalt is!