Gyaloglás az ellenséggel

Bakancslistához adom
Walking with the Enemy
amerikai történelmi dráma, akciófilm, 124 perc, 2013

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Regent Horthy
Hannah Schoen
Jozsef Greenberg
Miklos Schoen
Colonel Skorzeny
Miklos Horthy Jr.

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Drizari 2022 jan. 02. - 17:03:26 8/10
Történelmi tévedések és ferdítések nincsenek a játékfilmben. Nem dokumentumfilm, ez játékfilm. A történet alapja Pinchas Tibor Rosenbaum kisvárdai születési magyar zsidó, aki helyzettől függően hol SS tiszti egyenruhában, hol nyilasnak öltözve, vagy levente ruházatban mentette zsidó társait.
Szomorú, hogy száz százalékban amerikai film.
8/10
7/10
Nótárius 2020 aug. 04. - 12:55:53 7/10
Korhűségre törekvő érzetű, drámai részleteiben jól felépített, az érthető heroizálásával és irányult didaktikusságával együtt is igényesen elkészített, nagyon fontos film a magyarországi holokauszt szörnyűségeiről, ezen belül egy vakmerő, zsidó fiatalember ellenállásának, reményt sugárzó igaz történetéről, nagyrészt (leginkább Szálasit leszámítva) egész jó karakterekkel. A saját narratívájának megfelelően fővonalakban leköveti és bemutatja az akkori eseményeket és azok főbb szereplőit. Ezért aztán a megkérdőjelezhetőségei, vitathatóságai, valószínűtlenségei és koncepciós elnagyoltságai mellett is; a film élménye által inspirált utána-tájékozódással, jó alkalmat kínál: az akkori történéseknek, azok okainak, összefüggéseinek, következményeinek és máig ható tanulságainak újragondolására, valamint ismételt mérlegelésű feldolgozására.

Különös volt számomra: magyar feliratozással és angol nyelven követni a magyar (!) és a német beszédet.
1/10
voronyezs78 2020 jún. 19. - 13:57:52 1/10
Egy újabb fantasztikus fantasy Zs esti mese. Köszönöm.
tortura 2020 jún. 06. - 16:38:46 Előzmény deadscott
Ahogy mindig.....
Ez a szembenézés sosem sikerül nekünk vagy ha mégis, akkor is vakvágányra futunk és most direkt nem mondok példát.
Én azt gondolom, hogy nem a rossz szándék vezette a film készítőit, hanem tényleg inkább az, amit te is írsz: nem voltak eléggé körültekintőek, nem ásták bele magukat eléggé a történelmi dolgokba. Ráadásul, ahogy látom - 2013-ban készült a film. Tehát nyilván évekkel előtte már elkezdtek foglalkozni a film előkészületeivel. Akkor még élt elég sok túlélő is, aki megúszta ezeket a borzalmakat, őket is meg lehetett volna kérdezni.
1/10
deadscott 2020 jún. 05. - 20:31:06 1/10
Szerecsenmosdatás.
Magyarország Horthynak köszönheti a fehérterrort, a II. világháborúba való belesodródást, a Don-kanyart, a revizionalizmust és a zsidótörvényeket. Több ezer magyart és magyarországi zsidót küldött a halálba Hitler talpnyalójaként. Az utolsó utáni pillanatban rájött, hogy "baj lesz ebű, more", és elkezdett töketlenkedni a kiugrással. Ez nem kisebbíti a rémtetteit, ahogy az sem, hogy az utána következő Szálasi még nagyobb g*ciláda volt. Tudod, ha egy osztályban mindenki egyes dolgozatot ír, kivéve egy tanulót, aki kettest, attól a kettes dolgozat még nem lesz ötös. Véleményem szerint Horthyt felelősségre kellett volna vonni, és ki kellett volna végezni a Nürnbergi per során.
Sajnos a film készítői nem ásták bele magukat eléggé a magyar történelembe, így kapunk egy zsidó szuperment, meg sok-sok naturalista jelenetet.
És hogy miért nem a magyarok dolgoztál fel a témát? Mert képtelenek vagyunk szembenézni a múlttal, kimondani, hogy rossz szövetséget kötöttünk, rossz oldalon harcoltunk, és miután beütött a krach, rossz fele futottunk.
tortura 2020 jún. 05. - 13:17:52
Na akkor még egyszer nekifutok: szép, megindító erejű film a túlélésről, az odaadásról, az empátiáról, a szolidaritásról. Csak azt az egyet sajnálom, hogy nem mi - magyarok csináltunk ebből filmet.
tortura 2020 jún. 05. - 13:16:39
bbb
Béla Kovács 2016 jan. 14. - 21:05:46
Várjá' egyáltalán hozzá lehessen már jutni itthon!!! :-D
Mucsito 2014 okt. 14. - 19:03:00 Előzmény Gessler
Jó lenne már egy magyar szinkron, vagy legalább egy feliratozás. Mégiscsak Magyarországon játszódik :/
Gessler 2014 aug. 18. - 08:07:43
VÁROM!!!