Shaft

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 97 perc, 1971

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

John Shaft magándetektív, aki egyaránt ért a fegyverekhez és a nőkhöz. Ő a fekete James Bond, aki az angol elegancia és udvariasság helyett a Harlem brutalitásával és szlengjével képes túlélni és sikereket elérni.
Shaft legújabb megbízója egy harlemi maffiózó, Bumpy Jonas, aki elrabolt lányát szeretné megtalálni. Bumpy azt állítja: sejti, hogy kik állhatnak az emberrablás mögött. Egy szektára és annak vezetőjére, Ben Bufordra hívja fel Shaft figyelmét. Miközben a magándetektív a szekta vezetőjét próbálja kérdőre vonni, gépfegyveres támadók csapnak le rájuk. Kiderül, hogy egy külső maffiacsoport munkálkodik azon, hogy átvegye az uralmat Bumpy területe felett - ők rabolták el a lányt is...

Stáblista:

Szereplők

Bumpy Jonas
Vic Androzzi
Ellie Moore
Tom Hannon őrmester

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
itsme1 2023 szept. 05. - 07:34:50 5/10
Remek korrajzot láttam a hetvenes évek New Yorkjáról, viszont a végére eluntam magam a kissé idejétmúlt filmen.
gtothistvan 2012 júl. 26. - 21:12:03
Csak 3-an vagyunk hozzászólok? Zseniális a zenéje!
The Man Who Laughs 2011 jan. 23. - 23:56:48
Az 1971-es év mérföld kõ volt az (amerikai) akció filmgyártásban, nem elég, hogy miközben Eastwood piszkosul szétszedte San Franciscót addig New Yorkban Gene Hackmen kutatott a francia kapcsolat után (ráadásul ezalatt az Óhazában Micheal Caine irtott ki mindenkit brutálisan akinek köze volt a bátya halálához). De a Nagy Almának nem volt elég egy antihõs szóval megszületett Shaft az afroamerikai akció hõsök Martin Luther King-je. (megjelenésével pedig megteremtette a blackexplotion mûfaját is).

A Shaft pedig teljes nyugodalommal állhat a fentebb idézett klasszikusok mellé. Ugyanis a 70-es évek egyik legjobb akciófilmje. A történet tisztesen megírt krimi, néhány fordulattal illetve reflexióval az akkori Amerika rasszok közt húzódó ellentétére. Természetesen ezt nyakon öntve egy jó adag véres leszámolással és akcióval. Még is a film legemlékezetesebb eleme nem más mint a fõszereplõ karaktere (Richard Roundtree) aki egyszerre testesíti meg a fekete Piszkos Harry-t és James Bondot miközben követendõ példa a kis harlemi lurkóknak. Igazi klasszikus és roppant élvezetes szórakozás.

8/10
10/10
emberek44 2009 jún. 22. - 23:45:37 10/10
Jó kis film ez a Shaft