Téli háború

Bakancslistához adom
Talvisota
finn háborús filmdráma, 195 perc, 1989

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Martti Hakala
Jussi Kantola
Pentti Saari
Vilho Erkkilä
Erkki Somppi

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    1990
    Arany Medve jelölés: Pekka Parikka

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex 2019 márc. 20. - 14:06:52 7/10
Valószínűleg túl sok háborús filmet láttam mostanában, mert nem volt rám különösebb hatással. Tüzérségi előkészítés – sokan meghalnak. Harckocsik elől, gyalogság mögöttük, roham – még többen meghalnak. Aki a hazájáért harcol – különösen a szülőföldért – hősiesebb, de a támadók sem gyávák, mert az életükért, az éltben maradásért küzdenek. Aztán hirtelen kitör a béke és a maradék, minden téren megnyomorított ember hazamegy háborúzni a szerettei körébe.
(A finnek jelentős területeket veszítettek ebben a háborúban, ezért a németek oldalán is harcoltak később, de még idejében kiugrottak, és így megmenekültek a szovjet megszállástól. Azóta Finnország rengeteget fejlődött gazdaságilag. Hihetetlen, hogy a szocializmus fékezett volna le bennünket ennyire! Szerintem korábban is egy elmaradott, elnyomott, többségében szegény nép voltunk – óriási hendikeppel, amire csak rátett egy lapáttal a háborús jóvátétel terhe, hiszen az a finneket ugyanolyan mértékben érintette. Igaz, hogy a finn csoda is már a múlté, de a finn GDP még mindig kétszerese a magyarénak.)
filoszemitabélus 2016 ápr. 15. - 22:48:36
Megrázó film. Érzékletesen mutatja be a háború borzalmait. Ugyanakkor lelkesítõ a finn nép hõsiessége, ahogy megvédték hazájukat az orosz túlerõvel szemben. Nyilván sokat számított, hogy a finnek a hazájukat védték, a ruszkikat meg a komisszárok hajszolták bele egy igazságtalan háborúba. Sumér eredet ide, sumér eredet oda én szívesen tekintem a finneket testvérnépnek. A migránsokat is keményen rácba tudták napjainkban szedni.
8/10
halaszgabor1990@freemail. 2014 szept. 21. - 18:29:40 8/10
Nagyon tetszett, bár a vége felé laposodik. Remekül felépített, feszült hangulatú indítás, jó csatajelenetek, jó színészi alakítás, egy kicsit rövidebb lehetett volna (elég hosszú, és egy idõ után nem tud újat mutatni). 8/10