Glengarry Glen Ross

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 100 perc, 1992

Értékelés:

93 szavazatból
Szerinted?

Új ösztönzőrendszert vezetnek be a chicagói ingatlanügynökségnél. Ricky, Shelley, Dave és George állása emiatt veszélybe kerül, ezért elhatározzák, hogy kirabolják az ügynökséget, és a kuncsaftok listáját pedig eladják a rivális cégnek.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    1992
    Legjobb férfi alakítás: Jack Lemmon
  • Golden Globe-díj

    1993
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Al Pacino
  • Oscar-díj

    1993
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Al Pacino

Hozzászólások

Szerinted?
neupetermann 2022 szept. 30. - 13:13:04 Előzmény 6tyú

6tyú, az első kérdésre a válasz: Ross azért bukta az üzletet, mert az ügyfél 3 napig érvénytelenítheti a szerződést, ha felhívja az ügyészt. Épp ezért Roma szeretett volna bizalmat kelteni, hogy ha akarnák, még visszacsinálhatják, de ne csinálják, mert jó üzlet. De ha már beváltották a csekket, ugrott a bizalom, a függő helyzet, hogy még hazamegy gondolkodni stb. Nincs miről tárgyalni, az ügyfél fel fogja hívni az ügyészt, hogy érvénytelenítse a szerződést.

A másik kérdésre a válasz: Azért kér elnézést az ügyfél, hogy cserben hagyta, mert érzi, hogy visszamondja a szerződést, amire egyszer már igent mondott, és Ross mostani érveire se hallgat, azaz nem tartott vele, úgy is mondhatjuk: cserben hagyta.


8/10
vargama 2022 márc. 04. - 22:46:49 8/10
Sokak véleményével ellentétben, szerintem feszültségekkel teli ez a film, remek színészi játékokkal. Az ingatlanügynökök kétségbeesett próbálkozásai, hogy megfeleljenek az új versenyhelyzetben.
A film nem teszi vonzóvá ezt a szakmát, leginkább a régi módszerrel dolgozó Shelley az, akit sajnáltam(a naivitása miatt)
Jó film, nem mindennapi, érdemes megnézni.
6/10
Norbert Szalai 2022 febr. 12. - 13:21:37 6/10
Felemás az érzésem a filmel kapcsolatban. Sajnos a végeredmény,a parádés szereposztás és valóban elsőrangú színészi játék ellenére sem jobb egy erős közepesnél.
Xxy92 2020 jún. 18. - 00:23:55
2020. június 18. (csütörtök)
21:00
Film Mánia

Köszönjük a FilmManiának, hogy MER más utakon járni, s elhoz nekünk ehhez hasonló csemegéket. A Mozi+ meg hadd játssza csak az Amazonas kincsét idén minden túlzás nélkül tizedjére...
9/10
IDS 2019 jan. 10. - 00:54:00 9/10
Egy fantasztikus színdarab filmadaptációja.
Parádés színészi játék, remek párbeszédek és a filmtörténelem legdurvább motivációs tréningje.

https://www.youtube.com/watch?v=AIXlze2xLkA
2/10
stupek2 2017 ápr. 27. - 08:32:33 2/10
Nem is értem! Kitûnõ szinészek egy számomra tök unalmas, rádiójátékszerû filmben. Amirõl beszélnek tök érthetetlen a számomra, a trágár beszédet pedig utálom, nem is értem miért kellett a filmbe. Nekem nem jött be, pedig várta, hogy belendül egyszer a film. 2 pont.
Gáspár Ferenc Bálint 2016 jan. 06. - 00:47:59
Úgy vágott arcon,amikor bejött a fõcím, hogy szinte fizikailag fájt.
Teljesen felspannolt hangulat, idõben is ott van, ahol egy átlag film tetõpontja és akkor egyszer csak szevasz...
Kitûnõ színészi alakítások, kitûnõ párbeszédek, de egy 20 percet még belevághattak volna, kerekebb lett volna a film.
Véleményem 2015 szept. 06. - 13:00:52
Volt már dolgom pár ilyen céggel. Belülrõl ott hagytam mindet, ügyfélként pedig beintettem nekik.
tesz-vesz 2013 aug. 20. - 10:43:43
a végére már egész nézhetõ lesz a film, jó lesz, de az elsõ fele vmi iszonytató, egy könnyed színdarabba elmenne.
nem értem ezt a Puzsért, nem ért a filmekhez. mert szerinte ez nagyon jó film és nagyon társadalomkritikus, amivel szintén nem értek egyet, köztudott hogy ilyenek.
Al Pacino a legvégén nagyon jó, ott már olyan a hangulat, hogy néztem volna tovább a filmet, de akkor lesz vége.


amúgy én a végén nem értettem kevin spacey revelálást, 2x néztem meg, de szerintem a felirat hibás volt.
SandCreek 2013 júl. 04. - 12:13:26
Amerikai ingatlanügynökök kálváriája David Mamet elõadásában. Szánalmas zagyva forgatókönyv, unalmas de annál zaftosabb jelenetek sora. Akik szimpatizálnak a seftesek nehéz sorsával és nem bánják a tömény káromkodást végig az egész filmben, azoknak talán bejön.

Amúgy a témaválasztás lehetne érdekes: vö. Louisiana, Új-Mexikó, Texas, Arizona, Kalifornia, Alaszka stb megszerzése.
chewing gum 2013 júl. 03. - 20:54:03
Az egyik legfurább film, amit valaha láttam. Az alap sztori eleve jelentéktelen, a cselekmény pedig monoton és fárasztó. Nem is szólva a zagyva és szõrszálhasogató dialógusokról. Ricky bárban elõadott monológjának pedig se füle, se farka. Mintha a rendezõ szándékosan kínozni akarná a nézõt a rengeteg sületlenséggel. És mégis az egyik kedvencem, mert annyira rossz, hogy már szinte jó! :)
7/10
Sadenal 2012 szept. 22. - 17:07:19 7/10
Tényleg nagyon mennek benne a szövegek.....a színészi gárdát meg jól összeszedték. Hála istennek 3 órás eposz sem lett belõle. :)


7/10
10/10
solicitor 2012 jan. 25. - 21:53:30 10/10
Nagyon jó film! Én végig röhögtem rajta. Angolul néztem és végig benne a "fuck you-fuck you" "shit" "cunt". NAgyon ász. Az öreg a legjobb benne, mert szánalmas és a végén mikor kiderül, hogy beszivatták nagyon durva. Elötte meg játszotta a nagymenõ tanítóbácsit. Meg maga a színész eleve csúnya, szerintem direkt olyan fényhatásokkal vették fel, hogy az öreg csúnya, púpos és szánalmas legyen. Al Pacinonál meg sminkeltek ezerrel. Hogy igazi vérbeli pörgõs ügynök benyomását keltse.
Shaba 2011 febr. 15. - 03:02:54
Ez a film telitalálat!

Mikor épp a legnagyobb lavír megy szóban, és te tökig úszol a szószban, s a verbális hirig már a verõeret méri, nyes akkor oda egy sziporka-lapos félmondattal egy frenetikusan alattomos poént, amit a zanza hadarás közben már csak fáziskéséssel reagálhatsz le, de felcsuklasz tõle, mert a hantadara itt rutinmanõver, érzed, a túlélést segíti, bár nem a tiédet. Úgy nevetséges, hogy a legkevésbé sem az: ez tutira vérre megy. A történetnek nincs hõse, vesztesei pedig szériakellékek. Nevek tán? Frászt. Dossziévignetták. A kutya ugat, a karaván halad, az üzlet meg megáll a maga lábán, ma ez köti, holnap az szalasztja el, sebaj. Dúl az iparág, hasít a biznisz. Csak feladni nem szabad, és a rögtönzés a legkomolyabb agymunka, lezserbe vinni azt kész produkció, mûvészet, életcél. Egy akadály lehet csak: ha a partnered gondolkodni hagyod. Nincs nagyobb hiba ennél. Ha szól is, hadd visszhangozza mind a kételyeit, miket te adtál a szájába az imént. Te kérdezel és te válaszolsz rá, õ csak szinkronhangba vált olykor, ha akarod, ha engeded. Hagyd rá. A vesztesek mindig vásárolnak, a vásárlók mindig veszítenek. Az eladás kéje itt maga az önfenntartás, az evolúció diadala. Ezt üti ki a taktus. A film tökéletes. A film nem igaz. Sebaj. Hazugság nélkül még fejlõdni sem érdemes. És nem is lehet. Csak a tippekre hajts. És csak a hajtókra tippelj. A vad te vagy, és kergetnek, és vesztesz. Kettõ a térfél. Egy az eredmény. Glengarry Glen Ross. Ezt a boltot is bebuktad. Jó éjt.
sofi 72 2010 dec. 10. - 14:19:30 Előzmény baribarany
Hát igen, a Glengarry-t lehetõleg teljes csendben, nyugalomban kell nézni. Nem szabad, hogy a napi dolgok a fejedben motoszkáljanak. Szerintem fantasztikus film, ráadásul szinte az összes kedvenc színészem játszik benne, hozzáteszem, õrült jól!!! (Javaslom az újranézést, ha meg tudod szerezni. Szerintem tetszeni fog!) Írtam is, hogy "felugrott" a második helyre a listámon, szerintem ott is marad jó sokáig..!
Dolores nekem mindig olyan, mint egy "rémálom", amibõl elég sokára ébredsz fel. Nyomasztó, tele negatív érzésekkel, persze pozitívakkal is, de mégis abba a típusba tartozik, amikor összeszorított tenyérrel ülsz a moziban, miközben nézed, és csak szinte a legvégén sóhajtasz fel, akkor sem teljesen felszabadultan. (Jók a képek, a színek, a "játékról" nem is beszélve.) Amikor pedig kijössz, mégis jól érzed magad tõle, mert nagy élmény!!!
Hát a "Napok Romjai"-ról csak leg-ekben tudok nyilatkozni, sõt nem is tudok rendesen...:))) Sõt, nem is szabad, francba a jelzõkkel!!:))
Életem egyik legmeghatározóbb filmje volt/van/lesz..!!!:))
Ebben biztos vagyok, és nem is fog megváltozni!!! Minden adott benne, ami olyanná teszi, mintha csak nekem készítették volna.:D Tényleg nem futottam még bele olyan filmbe, aminek minden pillanata, minden "porcikája" (ha szabad így fogalmaznom) számomra maga volt a tökéletesség. Semmi hiba, semmi baki, ráadásul csodálatos zenével a háttérben!!:))
offtopic
baribarany 2010 dec. 10. - 02:06:08 Előzmény sofi 72
A Dolorest és a Napok romjait imádom. Fõképp a Dolores nagyon durván érzelmes. Jahh, eszembe is jutott róla egy dal, ami abszolút nem ér fel hozzá, de egy picit átadja a hangulatát: http://www.youtube.com/watch?v=1TKQcWEXSKU Ezen a filmen viszont elaludtam; persze nagyon késõn vetítették. Arra emlékszem, hogy ez is nagyon beletenyerel a kényszerûségbe, a fájdalomba. A Napok romjai az az állapot, amikor valaki már a fájdalmat sem képes érezni. Láttam, hogy szereted a Túl az Óperenciánt is. Szerintem annak is épp az adja meg az ízét, mint ami ezeknek a filmeknek is: a munka. Azért nem egyenromantikus nyálfolyam, mert nem szimplán szerelmesekrõl szól, hanem keményen küszködõ, dolgozó emberekrõl, akik szerelmesek lesznek. Mint a Napok romjaiban.
1/10
tyrichie 2010 dec. 10. - 01:25:30 1/10
Nagyszerû színészek játszanak benne, de a film számomra nagyon rossz iszonyat unalmas volt.
sofi 72 2010 nov. 08. - 22:03:01
Azt hiszem felkerült a második helyre nálam, kiütve a "Dolores Claiborne-t". Megérdemli. Kiváló alakítások, tökéletes történet, és végig lekötött, nem volt egy pillanatra sem vontatott. Errõl a filmrõl is elmondható, hogy olyan témát dolgoz fel, ami mindig aktuális lesz. A feszültség szinte tapintható. 10/9, de csak azért, mert nekem a lekörözhetetlen marad örökre a "Napok romjai" ami 10/10..., vagy inkább 20/10...:)
9/10
6tyú 2010 febr. 01. - 16:53:18 9/10
Nagyon jó kis dráma kiváló szereposztással. Csak úgy izzik a levegõ a dialógusok közben.

***SPOILER***

Egy dolog nem teljesen tiszta számomra: mért lett mérges Ricky, amikor Kevin Spacey elárulta a kuncsaftnak, hogy a szerzõdést beváltották a bankban? Ahogyan kiderül, ezzel elbukta az üzletet, ami tényleg így van, hiszen a szerzõdést ellopták, de Al Pacino úgy tudja Spacey igazat beszél, ergo a szerzõdést beváltották. De akkor milyen üzletet bukna ezzel? Ide kapcsolódik a másik kérdés: mért kér elnézést a kuncsaft?
Köszi a válaszokat!

***SPOILER***
offtopic
Anditos 2009 aug. 23. - 20:35:25
Hát, ezt el is hiszem.
Összes hozzászólás