Szent Lőrinc éjszakája

Bakancslistához adom
La notte di San Lorenzo
16 éven aluliak számára nem ajánlott olasz filmdráma, 103 perc, 1982

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Toscana csillagfényes nyári ege alatt egy negyvenes éveiben járó asszony gyermekkora szenvedésekkel teli napjait idézi vissza. 1944 augusztusában a frontvonal elér San Martinóig. Az emberek várakozással és félelemmel vegyes érzésekkel tekintenek az elkövetkező napok elébe. Bár a németek és az olasz fasiszták még a falvakban kutatnak katonaszökevények után, az emberek már a közeli felszabadulásban reménykednek. A németek utasítása szerint a falu lakóinak a templomban kell gyülekezniük, de egy csoport, Galvano vezetésével nem bízik a katonák ígéretében. Ezért elindulnak, hogy átszökjenek az amerikaiakhoz.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Dalmát 2015 nov. 18. - 00:16:26 7/10 Előzmény opo
Többször is vetítette a Duna tévé, de mindig lehetetlenebbnél lehetetlenebb idõpontokban. Én már kétszer vagy háromszor láttam, és mindig egyre jobbnak tartom. Nicola Piovani zenéje nagyon jó, és az egész filmnek sajátos hangulata van.
10/10
opo 2014 szept. 20. - 17:41:54 10/10
Nagyon örülök, hogy megnéztem! A rendezõ páros (Taviani fivérek) neve eleve garancia volt, és a történet is érdekelt.
Sajnálom, hogy nincs ismétlése! Nem tudom hányan nézték meg, a hozzászólásokból ítélve kevesen. Nagy kár, mivel nagyon emberi történet, kiválóan ábrázolja,mi zajlik le egy közösségben, ha megszûnik a mindennapi élet nyugalma, hogyan válik az ember saját barátja, szomszédja ellenségévé a háborúban, konfliktus helyzetben. És, hogy vannak erõs, a közösségre hatni tudó emberek, akik vészhelyzetben irányítani tudnak. A film képei, zenéje, szereplõi mind hozzájárulnak, hogy mmûvészi, de élvezhetõ filmként tatrsuk számon ezt az alkotást!
feketevipera 2010 aug. 01. - 20:09:32
Kétségtelen, hogy vannak jobb filmek is, de a Szent Lõrinc éjszakája sem kifejezetten rossz. Egy már-már elcsépelt témát viszonylag új szemszögbõl mutat be, és ez mindenféleképpen értékelendõ. A testet-lelket megnyomorító háború mindenkire hatással van, és elõbb-utóbb mindenki válaszút elé kerül. A túlélés válik a legfõbb céllá, mindegy, hogy milyen áron.