Őrült nők ketrece

Bakancslistához adom
La cage aux folles
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-olasz vígjáték, 87 perc, 1978

Értékelés:

133 szavazatból
Szerinted?

Íme, a kissé furcsa pár: Armand és Albert békésen éldegél mint férj és, szóval férj. Van egy éjszakai lokáljuk és néhány ártatlan kedvtelésük. Már éppen bele is süppednének ebbe a polgári édes életbe, de a sors nem úgy akarja. A sors eszköze Armand egy szem fiacskája, aki a fejébe veszi, hogy megnősül. Ez még hagyján, ám kiszemelt jövendőbelije éppen Keeley szenátor lánya és szemefénye. Keeley körülbelül annyira konzervatív, mintha átaludta volna az utóbbi két évszázadot. Lehet, hogy a tükörbe sem néz, ha nincs rajta alsónadrág. A szenátor és neje hamarosan háztűznézőbe érkezik. Tudni szeretnék, hogy féltett lánykájuk megfelelő körülmények közé kerül-e majd. Vajon miféle bravúrokra képes ez a faramuci páros, hogy egy tisztes házaspár látszatát keltse?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
László Terebessy 2018 júl. 19. - 17:19:52
Ez a film is nagyon jó de a színdarab is jó volt.
Csaba61 2016 szept. 19. - 20:42:25 Előzmény moderator3
Akkor még egy tudományos értekezés:

A film címe magyarul valami totális félrefordítás,

Ugyanis olyan szó, hogy 'folle' nincs a franciában, azonban a párizsi szlengben ismert, és azt jelenti, hogy transzvesztita. Ebbõl következõen a 'cage' is szlengben lehet a címben, és ott azt jelenti, hogy bár, vagy magyar szlengben csehó.

Így a film címe tehát magyarul kb. buzibár vagy travicsehó vagy valami ilyesmi. És aki látta a filmet, az tudja is, hogy errõl szól...
moderator3 2013 ápr. 19. - 21:12:05
Tisztelt Fórumozók!

Sajnálattal közöljük, hogy a téma az Õrült nõk ketrece címû film.
Kérjük , hogy a jövõben errõl szíveskedjenek hozásszólást írni, ellenkezõ esetben a "tudományos" értekezések :) törlésre kerülnek.
offtopic
vino-et-veritas 2013 ápr. 19. - 17:40:40
OFF

1. Hamár elõkerült a wikipédiáról a "részletes magyarázat" a "nevetségesen ostoba" vita lezárására, akkor be lehetne másolni az egészet, mert vannak benne egyéb érdekes információk is, meg további elméletek, stb....

2. A hangsúly az agyfejlõdés bizonyos idõszakában bekövetkezõ változásokon van, ami már felnõttkorban nemigen fordítható meg hormonkezelésekkel (v.ö.: sportolók).

Itt be is fejezem a további off-topikolást...
offtopic
Kenshitora 2013 ápr. 19. - 11:42:01
OFF
Szerintem ez így nem igaz. :-)

Pl. azok a nõi sportolók (testépítõkre gondolok itt elsõsorban, akik szteroidokat szednek), akiknek a szervezete jóval több férfi nemi hormont tartalmaz, sem vállnak feltétlenül leszbikussá, és a férfiakra is ugyanígy vonatkozik (szteroidok, amik ösztrogént tartalmaznak).
A szteroidok alaposan felboríthatják a hormonháztartást, de attól még nem feltétlenül válik valaki meleggé. A hormonok mûködésének felborulása még nem "változtat át" senkit egyik nembõl a másikba. Ha ez ilyen egyszerû lenne, akkor a változókor nemi identitáshoz is vezetne, mivel a változókor a nõi illetve, férfi hormonok csökkenésével jár. Ismétlem, ez nem így van! :-)
Egyes nõk a változókor hatására szõrösebbek lehetnek, mivel több férfi nemi hormont termel a szervezetük - és kevesebb ösztrogént. De ez ahhoz még kevés, hogy leszbikussá váljék.
OFF
10/10
B.B.Gunns 2013 ápr. 19. - 03:35:54 10/10
Na, akkor zárjuk le ezt a nevetségesen ostoba vitát, és a moderátor most ne dolgozzon!

1. A homoszexualitás, nem betegség ezért nem gyógyítható, nem kinevelhetõ, nem változtatható meg. Egy homoszexuális emberbõl sosem lesz heteroszexuális ember, akkor sem ha az élete múlik rajta.

2. Ezt nem õk választják. Egy ember nem áll a tükör elé és mondja azt: "Na, én holnaptól meleg leszek!". Ez nem ilyen egyszerû, nem így mûködik.

De. Gén okozza, pontosabban gén állományok. A szexuális identitás és a szexuális orientáció (azaz az egyén neme, és orientációja a másik vagy vele azonos nem felé) többek közt az agyban dõl el. Például attól, hogy valakinek férfi nemiszervei vannak, még lehet egy nõ. Ekkor egy transzszexuális emberrõl beszélünk. Ha valaki férfi nemiszervekkel, agyában férfi a férfiakhoz vonzódik, az a homoszexuális, akinek génállománya merõben más, mint a vele azonos férfi nemiszervekkel, férfi aggyal rendelkezõ heteroszexuálisnak.

Meg kéne értenie a világnak egyszer és mindenkkorra, hogy senkibõl nem lesz nõ azért mert nõi nemiszervei vannak, és senkibõl nem lesz férfi attól, hogy pénisze van. Ha valaki agyában másnemûnek érzi magát, akkor teljesen mindegy mi van a lába között.

Magnus Hirschfeld német orvosprofesszor 1920-ban felvetette, hogy a férfi és nõi nemi hormonok arányának felbomlása okozza a homoszexualitást. Férfiak esetében elsõsorban a tesztoszteron alacsony szintjére gyanakodtak és a férfi nemi hormon pótlásával próbálták gyógyítani a "betegeket". A kezelés sikertelen volt, ugyanis a páciensek nemi vágya fokozódott ugyan, de annak tárgya változatlanul az azonos nemûek maradtak. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a tesztoszteronra a magzati fejlõdés egy adott szakaszában van szükség ahhoz, hogy a nemi identitást meghatározó agyi struktúrákat befolyásolni tudja.

Patkánykísérletekkel sikerült meghatározni, hogy a a hímek heteroszexuális viselkedéséért a hipotalamusz egy jól körülhatárolható területe felel. A hipotalamuszban található egyik mag a 3. életévtõl 2-3-szor nagyobb férfiakban, mint nõkben és homoszexuális férfiakban, és rengeteg tesztoszteron receptort tartalmaz.

A kísérletek során az is kiderült, hogy az agyi struktúrák eltéréseit a magzati hormonszint különbségei okozzák.

Az agy tehát nemi differenciálódáson megy át: fiúknál az eredendõen nõi jellegû agyat a magzati idõszakban a tesztoszteron maszkulinizálja oly módon, hogy az ún. aromatáz enzim hatására ösztrogénné alakul, és ennek hatására alakulnak ki a férfiakéra jellemzõ sajátosságok, többek között a hipotalamuszban is. Ez a folyamat homoszexuálisoknál zavart szenved.

A nõies vonások másik neurológiai jele, hogy a homoszexuális férfiak agyában az ún. anterior comissurák, akárcsak a nõknél, vastagabbak.

Az 1970-es években Günther Dörner német orvoskutató a homoszexualitást a „központi idegrendszer pszeudohermafroditizmusa”-ként fogalmazta meg.

Dörner és munkatársai szerint, ha az anya nagyon stresszes, akkor a gyerek nagyobb valószínûséggel lesz homoszexuális. Ezt a tényt igazolják azok az adatok, melyek szerint a második világháború alatt és közvetlenül utána sokkal több homoszexuális személy született.

Egy késõbbi vizsgálat lényegében igazolta ezeket a következtetéseket: a homoszexuális személyek anyáinak 75%-a élt át valamilyen stresszt a terhessége alatt, míg ez az arány a heteroszexuálisok anyáinál csak 10%-nak bizonyult.

A homoszexualitás és a homoszexuális egyénekkel való kapcsolattartás egyes heteroszexuálisok számára problémát okoz. (Az idegenkedésnek, viszolygásnak ezt az érzését, illetve ezt mint cselekvési motívumot homofóbiának nevezik.) A probléma sokszor csak akkor jelenik meg, ha tudomást szereznek valakinek a meleg/leszbikus mivoltáról, miközben ugyanazzal a kollégájukkal továbbra is ugyanúgy kijönnek – talán barátaik közé is fogadják –, ha nem fedi fel homoszexualitását. A melegektõl idegenkedõ heteroszexuálisok számára tehát rendszerint nem maga a homoszexuális ember jelenléte okoz problémát (hiszen a melegeket többnyire nem lehet felismerni), hanem a tudat, hogy az illetõ homoszexuális, és az ehhez fûzõdõ saját asszociációk.

Semmilyen veleszületett tényezõ (félelem/betegség) nem ismeretes, ami valakit a melegektõl való irtózásra indítana – legfõképpen azért, mert a melegek mint olyanok nem ismerhetõk fel. Az esetleges ellenérzések tehát kizárólag tanulás, szocializáció útján alakulnak ki, a környezetben tapasztalt minták alapján.

Elõfordul, hogy egy embert a közösségében (családjában, munkahelyén) elfogadnak, de hogyha homoszexualitása kitudódik, az elfogadást ellenségesség váltja fel. A személy mint személy értékelését ilyenkor felülbírálhatják a homoszexualitáshoz társított asszociációk, amelyek nemritkán sztereotípiákon, elõítéleteken alapulnak.
offtopic
Kenshitora 2013 ápr. 18. - 20:31:07 Előzmény Pityuci
Ez most hogyan jön ide???
offtopic
Pityuci 2013 ápr. 18. - 14:21:15 Előzmény Kenshitora
Szerinted, mi okozza azt, hogy számtalan nemváltó állat van?
Csak érdekességként hozom fel, pl. a bohóchal is nemváltó, de még sorolhatnám...
offtopic
Kenshitora 2013 ápr. 15. - 16:56:47
OFF
Mint már alább írtam, szerintem a homoszexualitás nem genetikai hiba, és mivel nem az így mûtéttel lehetetlen kezelni.

Én a magzati kori genetikai beavatkozást arra értettem, hogy ha a homoszexualitást egy hibásan mûködõ gén okozná. De szerintem nem egy hibásan mûködõ gén okozza.
OFF
offtopic
Pityuci 2013 ápr. 15. - 09:47:31 Előzmény Kenshitora
"Én is magzati korban gondoltam a mûtétet"

Már elnézést, de magzati korban honnan tudják a szülõk hogy a gyermekük gay lesz?

Az, hogy fiú lesz vagy lány az oké, de hogy a gyermekük b.u.z.i lesz, álmukban se gondolják...
vino-et-veritas 2013 ápr. 14. - 10:52:04 Előzmény Kenshitora
OFF

Na, most ezt a dolgot holnap megkérdezem a munkatársaimtól, akik genetikai kutatásokkal is foglalkoznak, aztán majd legfeljebb beszámolok a dolgok állásáról.
offtopic
Kenshitora 2013 ápr. 13. - 23:50:56
OFF
A gének mûködését rádióhullámokkal is lehet "vezérelni", és itt jön képbe a nanotechnológia. A szervezetbe bejuttatott nanorobotokat elõzetesen beprogramozzák arra, hogy adjanak ki egy bizonyos rádiófrekvenciát...és voi lá a gének mûködése megváltozik.
Gondolj a mobilokra. A mobilok gyakori és hosszan tartó használata agydaganatot okozhat.
OFF
vino-et-veritas 2013 ápr. 13. - 19:23:13
OFF

Bár genetikát jó régen tanultam, de, ha nagyon primitíven akarok fogalmazni, a gén nem egy fizikailag is jól megfogható egység, hanem egy (vagy több) adott DNS-szakasz a genomon belül (kromoszómákon), ami "éppen mûködik".
Ennek a blokkolása, "kiütése" nem elképzelhetetlen, növényeknél és talán állatoknál is vannak ilyen eredmények (bár errõl a kollégáim, akik ilyesmivel foglalkoznak biztos mindent tudnak).

De az, hogy egy szervezet minden sejtjének, összesen akár több azázezernyi, vagy milliárdnyi génszakasza "sebészi" (fizikai) beavatkozással megváltoztatható lenne, egyelõre nehezen képzelhetõ el.

A blokkolás más kérdés. De a DNS-szakaszok fizikailag akkor is ott fognak maradni, csak nem mûködnek. A sci-fi számomra a "sebészi" út.

Persze, mondjuk zigóta állapotban ez talán lehetséges, hiszen alapvetõen egy sejtet kell csak "megoperálni", de kifejlett egyedeknél még nanotechnológiával is érdekesnek tûnik egyelõre...

Viszont ennyire off-topik dologgal ne terheljük tovább az olvasókat.
offtopic
Kenshitora 2013 ápr. 13. - 18:16:29 Előzmény vino-et-veritas
Nem sci-fi. :-)
Ma már létezik a nanotechnológia, amit már mûtéteknél is képesek már alkalmazni. Igaz, ez csak kísérleti kutatásoknál alkalmazzák. Nem a közgyógyászatban.

OFF
Valójában a ma köztéren forgó legújabbnak és legkorszerûbbnek mondott technológiai eszközök, amikhez bárki hozzájuthat - mobil, tévékészülék, hi-fi médialejátszó, notebook, gépkocsi, stb - 40-50 évvel le vannak maradva a valódi fejlettségi szintnél. :-)
OFF
offtopic
Kenshitora 2013 ápr. 13. - 18:01:17 Előzmény Fõnix_császárnõ
Én is magzati korban gondoltam a mûtétet, mert a késõbbi eltávolításnak már nem lenne sok értelme. :-)

Én a mûtétet azért írtam példaként, mert ha egy fizikai elváltozás (hibás gén) lenne a homoszexualitás okozója, akkor azt már magzati korban mûtéti eljárások során tudnák korrigálni. :-)
vino-et-veritas 2013 ápr. 11. - 19:13:16
OFF
Gének "mûtéti" úton való eltávolítása? Hû, ez tényleg sci-fi...

A homoszexualitásra visszatérve, sokféle elmélet létezik, s akár többirányú, egymást is erõsítõ kiváltó ok is lehet a háttérben (genetika és egyéb pszichés elemek - pl. anyát ért hatások, stb.).
Az valószínû, hogy a kódolása valamelyest a magzati életre vezethetõ vissza, tehát önmagában attól, hogy valaki "melegfelvonulást" lát, általában nem válik automatikusan azzá...
Fõnix_császárnõ 2013 ápr. 11. - 17:09:19 Előzmény Kenshitora
"Mûtéti úton eltávolítanák a homoszexualitást elõidézõ, kiváltó, géneket."

Ja, csak ez majd 40-50év múlva lesz inkább szabadalmaztatva az orvostudományban.

Érted, még egy szaros daganatot sem tudnak normálisan eltávolítani, nem ám hibás géneket...

Igaz ,hogy lelki szinten is erednek dolgok meg genetikai szinten is, õszintén szólva csak annyit akartam hozzáfûzni hogy még nincs génsebészet szabadalmaztatva,
ha lenne, akkor is magzati korban távolítanák el a hibás géneket, pl. hogy ne haljon meg infarktusba ne legyen homo stb. Az ha lesz is, sokáig a gazdag emberek kiváltsága lesz, úgyhogy nincs mirõl beszélni.

Ettõl független, még lehet igazad van, csak hozzátettem hogy daganatokat sem távolítanak el normálisan stb. nem ám géneket, ráadásul tudományos témájú mûsorból tudom, hogy magzati korban tudják alkalmazni a génsebészetet, úgyhogy ez nem ma lesz, hogy minden szülõ már a gyerek születése elõtt átvariálja gyermeke génjeit, Kb. 2053ban talán lesz, de mint minden úgyis , sokáig a gazdagok kiváltsága lesz a génplasztika.
offtopic
Kenshitora 2013 ápr. 10. - 21:15:48 Előzmény B.B.Gunns
Szerintem nem génhiba, mert ha az lenne, akkor a szülõk gyógyítanák a gyerekeiket. Mûtéti úton eltávolítanák a homoszexualitást elõidézõ, kiváltó, géneket. De ilyen mûtétekrõl én eddig még nem hallottam. :-)
A melegség kialakulása 100%-ig az érzelmeken, gondolkodásmódon, és a társadalmi befolyásoláson alapszik. :-)
offtopic
Texas Bill 2013 ápr. 08. - 07:08:17
Nagy badarságot írtál ide!!!
10/10
B.B.Gunns 2013 ápr. 08. - 06:00:59 10/10 Előzmény Kenshitora
A homoszexualitás génhiba, az, hogy ***moderálva***
Összes hozzászólás