A Sárkány - Bruce Lee élete

Bakancslistához adom
Dragon: The Bruce Lee Story
14 éven alul nem ajánlott amerikai akciófilm, 120 perc, 1993

Értékelés:

89 szavazatból
Szerinted?

Bruce Lee az egyik legdinamikusabb harcművészet, a kung-fu mestere volt. Többször is megsértette az ősi hagyományokat, amikor iskolájában nem csak kínai tanítványokat oktatott valamint egyszerűsítette a kung-fu mozgássorait, és kidolgozta a Jeet Kun Doo-t, az "elhárító örök" módszerét. Hamarosan Hollywood is felfedezte a karizmatikus harcművészt és hamar kiderült róla, hogy színészként is használható. Több óriási filmsiker után 32 éves korában, máig tisztázatlan körülmények között halt meg. A látványos akciófilm Bruce Lee feleségének emlékiratai alapján készült. A fiatal Bruce Leet apja Amerikába küldi, az ígéretek földjére. A tökéletes angolsággal beszélő, kiváló harcművész az egyetemen megismerkedik Lindával, akinek a segítségével kung-fu iskolát alapít. Ám hamarosan nemcsak az amerikaiak előítéleteivel kell megbirkóznia, hanem a kínai hagyomány őrzőivel is, akik megtiltják neki, hogy kínaiakon kívül mást is oktasson. Bár egy élet-halál küzdelemben megvédi igazát, olyan súlyos sérülést szenved, hogy tolószékbe kerül. Már majdnem feladja hitét, amikor a mozi felfigyel elképesztő képességeire.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2011 okt. 26. - 15:26:29 Előzmény locsmándi39
gy dokfilm van fenn hasonló címmel a youtube-on // IMDB- pedig valszeg ez lehet: http://www.imdb.com/title/tt0809470/
10/10
locsmándi39 2011 okt. 23. - 14:12:55 10/10 Előzmény locsmándi39
Úgy emlékeztem ebben a filmben vannak jelenetek Bruce Lee római forgatásairól is. Az melyik életérõl készült filmben van? Vagy van ennek a filmnek egy bõvített változata is?
linamina 2011 okt. 23. - 02:00:57
Szerintem nagyon jól sikerült film ez. Jason Scott Lee nagyon hitelesen adja vissza az összes jellegzetes Bruce Lee mozdulatot. Vagy kétszer biztos megnézte a filmjeit.
Ragika 2011 okt. 23. - 00:10:57 Előzmény nandi9
Na igen. Mindenki elmondhatná amit hallott, vagy olvasott, a saját értelemzése szerint. Sokan nem nézték jó szemmel, hogy Lee idegeneket tanít tradicionális harcmodorra. Mondhatjuk úgy, hogy meggyilkolták, de azt is mondhatjuk, fejfájásra gyógyszert szedett be, és soha többet nem ébredt fel. Ez utóbbi se lenne különleges, lehet agyvérzés, bármi. De úgy már elég szarul hangzik, hogy azóta se tudják pontosan, mi történt vele. Egy biztos: Bruce és Brandon Lee halott. Lehet véletlen egybeesés, bár ez annak fényében furcsa, hogy talán nem lehet még egy olyan esetet mondani, amikor apa és fia ilyen megmagyarázhatatlan módon veszti életét.
10/10
locsmándi39 2011 okt. 22. - 17:19:46 10/10 Előzmény Zalaegrszeg
Készült egy másik film is Bruce Lee életérõl. Az pontosabban követi az egykori eseményeket, de mint film ez sokkal jobb.
Szerintem jót tettek a filmnek a mitologikus elemek, és annyira jó lett a végeredmény, hogy ezt a filmet Bruce Lee utolsó utáni filmjének lehet tekinteni, abszolút megüti Bruce Lee eredeti filmjeinek szintjét ez az életérõl készült film.
Sajnos Jet Li vagy Jackie Chan filmjeikkel nem tudták tovább vinni Bruce Lee szellemi örökségét, pedig Jet Li-nél volt remény, de inkább beállt a hollywoodi vurstliba.
Ford Mustang 2011 okt. 22. - 15:39:51 Előzmény Zalaegrszeg
Egyetértek.
9/10
Zalaegrszeg 2011 júl. 04. - 18:21:08 9/10
Ritka jó film. Scott Lee nagyon jól adta át Bruce Lee stílusát.
10/9
nandi9 2010 márc. 13. - 15:42:19 Előzmény governor
mi nem tudunk rola semmit ugy halt meg,hogy a game of death filmjérol beszélgettek és az mondta h fáj a feje és kért fájdalomcsillapítot és elaludt.De már nem kelt fel. Bevitték korházba,de már ott sem tudtak rajta segíteni. xd tudatlan. ha nem hiszel nekem nézd meg bruce lee wikipédia. üdv nyaloka :P
moksa 2009 nov. 28. - 07:18:32
Ez a film remekmû, véleményem szerint. "Illik" legalább egyzser megnézni...
governor 2009 nov. 28. - 02:59:42 Előzmény zee944
Itt mindenki kiba.szott okos,látszik nagyon mûveltek vagytok Bruce Lee-bõl. Lee a kung-fu legnagyobb harcosa volt, aki a jeet-kune do-t megalkotta, sajnos a kínai maffia meggyilkolta mielõtt bebizonyíthatta volna tudását a világ elõtt. Azt hiszem harcmûvész körökben az egyik legelismertebb figura és nem véletlenül, hiszen tudása páratlan volt, sajnálatos hogy ilyen fiatalon távoznia kellett, és fia, Brandon, szintén elég 'mûvelt' a szakmában furcsa módon olyan halálban 'részesült' amilyet apja, a Nagyfõnök c. film forgatásán 'élt át'. Bruce Lee a kínai harcmûvészet modernkori legkiemelkedõbb alakja, a kung-fu egyik legnagyobb harcosa, a jeet-kune-do megalkotója. Aki nem így gondolja nem tud szart sem. Üdv nyalókák.
zee944 2008 jún. 27. - 09:55:29 Előzmény Bigpapa
A fia meg sem közelítette harcmûvészetekben, úgyhogy emiatt nem volt érdemes meggyilkoltatni. Miért akciósztárokkal kéne összeengedni, amikor több ezer hasonlóan felkészült harcmûvész van a világon?
zee944 2008 jún. 27. - 09:51:27
Lee sosem volt kung fu mester. Kung fu-t csak pár évig tanult, ez eleve lehetetlen is lett volna. És nem szabad belõle istent csinálni, csak mert annyira promotálta magát.
cherry baby 2008 jún. 27. - 09:31:00 Előzmény Bigpapa
szerintem itt senki nem köpködte :)
cherry baby 2008 jún. 27. - 09:29:44 Előzmény Axel1
nem jól értelmezted amit írtam :) az akkori tudásával akkor Õ volt a legjobb. És az akkori tudásával egy mai legjobb ellen értettem.
Bigpapa 2008 jún. 26. - 23:11:58
Bruce Lee 33 évesen halt meg! Még koránt sem volt a csúcson. Sem az életében,sem a karrierjében.
A világ már a lábai elõtt hevert.
Ebbõl a filmbõl is kiderül,de a róla szóló könyvekben is írják, hogy a tradicionális kínai iskolák minden lehetséges fórumon támadták Lee-t, a stílusa miatt és azért, hogy a nyilvánosság elé tárta az addig féltve õrzött technikákat.
Nem elképzelhetetlen, hogy egy olyan nemzet, mint a Kínai, ne tudna eljuttatni egy emberhez olyan mérget, ami pillanatok alatt felszívódik, kimutathatatlan és végez vele. Bár Hong-Kong akkoriban egy hihetetlen korrupt hely volt (most is az), így akár kimutatható is lehetett az a méreg, a papírok így is eltûntek.
Brandon Lee halála ugyan ilyen. Pont õt találja el egy éles lövedék annyi közül? Ugyan már. Valaki azt akarta, hogy ez a stílus eltûnjön egy életre. De a könyvei, a filmjei itt vannak nekünk.

És aki köpköd Bruce-ra, az ugyan mondja már meg, hogy melyik akciósztárral merné összeengedi a maiak közül?
Mert Õ elsõsorban harcmûvész volt, aztán csak színész.
A Nagyfõnök forgatásán valóban volt egy éles verekedése Bruce-nak. Bolo Yeung mesélte el, a Bruce életérõl szóló filmben, amit a HBO adott úgy 8-10 éve.
Elmondta, hogy hatalmas bunyó volt,de Bruce ellenfelét mentõvel kellett elvinni, Bruce pedig szinte karcolások nélkül távozott.

Hatalmas ember volt és a fia is. Nagyon nagy kár értük. Micsoda filmekkel ajándékozhattak volna meg minket!
Axel1 2008 jún. 26. - 19:11:49
Egyrészt egyetértek, mert tényleg minden "szakma" fejlõdik.
Másrészt viszont nem értek egyet, mivel nemcsak egy szakma képes fejlödni, hanem a szakma képviselõi is. Azért kiváncsi lennék, hogy Bruce Lee mire lenne képes ma, ha még 35 évet gyakorolhatott/fejlõdhetett volna! Csak vessetek pár pillantást néhány idõsebb shaolin mesterre. Nem tünnek túl bénának egy fiatal harcoshoz képest! Söt!

Ha Bruce Lee élne, idén lenne 68 éves. A "régi legjobb(ak)" jelzõ kb. 20-30-as éveiben illett rá. Azért picit fura lenne egy 68 éves harcmüvészt összeereszteni egy 20-30 éves "mailegjobb" harcmüvésszel. :) (Még akkor is, ha csak elméleti alapon óhajtanánk eldönteni, hogy a régiek vagy a maiak a jobbak.)

Talán Chuck Norrist (Nem röhög! :P Csend legyen, gyerekek!), szóval öt kellene megkérdezni. Õ harcolt/gyakorolt Bruce Lee-vel és sokat tanult tõle. Nem utolsó sorban ua. idõs, mint Bruce Lee lenne. S szerencsére Chuck Norrist nem ölték meg!
Én 60 évesen szeretnék olyan kondicióban lenni, mint Chuck Norris volt annyi évesen! Ennyit az "öreg" harcosok gyengeségeirõl. :)
Axel1 2008 jún. 26. - 18:44:51 Előzmény Crazy Horse
Ehhez hasonló gondolatok bennem is felmerültek. Az egy dolog, hogy Bruce Lee "tisztázatlan körülmények között" halt meg, de hogy a fiát is "véletlen baleset" érje, az már picit GYANÚS !!!
De, mint köztudott, Brandon halála baleset volt. Aha, persze.
cherry baby 2008 jún. 26. - 12:04:34 Előzmény ZÚZÓ!
ha ma élnének a régi legjobbak, Õk sem lennének sehol a mailegjobbakhoz képest :DDDDD de ez igaz minden "szakmára" :DDDDD
Crazy Horse 2008 jún. 26. - 10:34:53 Előzmény sweetangel
Erre van egy összeesküvés elméletem. A filmbõl is kiderül, hogy nagyon csípte mások szemét, nem kizárt, hogy valamiféle kínai fanatikusok az egész vérvonalat meg akarták szakítani.
Crazy Horse 2008 jún. 26. - 10:31:57 Előzmény dark_angel
Jé ez érdekes. Ugyanezzel az idézettel/monológgal záródik Bertolucci Oltalmazó ég címû filmje is. Kiváncsi vagyok honnan származhat az eredetije.
Összes hozzászólás