A napfény nem eladó

Bakancslistához adom
A Raisin in the Sun
amerikai dráma, 128 perc, 1961

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Walter Lee Younger egy chicagói kis lakásban él feleségével, fiával, nővérével és anyjával. Bár szorgalmasan dolgozik, látszólag semmi esélye nincs, hogy megadja családjának azt, ami számukra az amerikai álom. Egy szép napon azonban a család váratlanul mégis egy nagyobb összeghez jut...
A napfény nem eladó megható dráma az Oscar-díjas Sidney Poitier kitűnő alakításával.
Forgalmazó: Warner Home Video

Stáblista:

Szereplők

Walter Lee Younger
Ruth Younger
George Murchison

Hozzászólások

Szerinted?
SandCreek 2016 máj. 16. - 19:29:38
Fontos film, csak feketékbõl álló színészek elõadásában, 1961-bõl!

Az alapja egy remek színdarab, bõvelkedik drámai epizódokban, és nem hagyja hidegen a nézõt, különösen a legvége nem. Úgy vélem, ez egy hû bemutatása a színpadi drámának, nem valószínû, hogy eltértek attól, pedig több epizódszereplõvel és néhány külsõ helyszínnel még izgalmasabb lett volna. Itt ugyanis egy hányatott sorsú család konfliktusait követhetjük nyomon, úgy hogy szinte végig az õ otthonukban vagyunk.
A színészi játékok igen erõsek, azonban idõrõl idõre erõsen eltúlzott szenvedélyesség jellemzi azokat. Ez alól kivétel Ruby Dee (Ruth Younger), a feleség, akinek a játékát éppen ezért ki kell hogy emeljem.

SPOILER lehetséges ebben!
A szegény, de ambíciókkal teli család soha nem látott nagy összeghez jut, illetve ebben reménykedik. Ez azonban magában hordozza a legnagyobb veszélyt, vagyis akik soha nem kezeltek nagy pénzt, csak spórolgattak és kis összegeket költöttek erre-arra, nyilván nem túl okosan, azok számára ez gyakran tragikus következménnyel jár.
Ahogy a mondás tartja, az együgyû és a pénze hamar megválnak egymástól.
SPOILER VÉGE


Mindenki vérmérséklete és meggyõzõdése szerint elítélheti vagy sajnálhatja az ilyen "szerencsés", de nagyon egyszerû embereket. A pénz megrontó szerepére is felhívja a figyelmet ez a kitûnõ alkotás. A befejezése nem lezárás, hanem elõrevetít egy fontos tanulságot, amit a család nagy nehézségek árán képes magáévá tenni.