Ő

Bakancslistához adom
El
mexikói filmdráma, 88 perc, 1952

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Francisco egy gazdag, a szabályoknak megfelelően élő férfi. Mikor véletlenül találkozik Glóriával, azonnal tudja, hogy feleségül akarja venni. Kétséggel teli beszédei okozzák, hogy Glória beleegyezik a házasságba. Az idő múlásával Francisco egy, a féltékenységtől megszállt szörnnyé változik. A legkisebb ártatlan gesztusban és nézésben is már csak az árulás jeleit keresi.

Stáblista:

Szereplők

Francisco Galvan de Montemayor
Gloria Milalta
Esperanza Peralta

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2019 márc. 28. - 12:41:39
A film fő témája a férfi paranoia mely a féltékenységből ered. Buñuel maga mondta, hogy ebben a filmjében osztott meg a legtöbbet önmagáról a nézőkkel. Ez több mint érdekes.

Nem volt nagy sikere a filmnek a mozikban de Buñuel sok későbbi filmjére utaló motivumok találhatók benne, vagyis igen figyelemreméltó alkotás. A főhős mellett a pap, az inas, az anyós és a nő/feleség körül legyeskedő többi férfi is nagyon jól ábrázolt karakterek, a cselekmény és a párbeszédek pedig a megszokott pergő ritmusban zajlanak. Azonban itt is a sok apró részlet teszi élvezhetővé és újranézhetővé a filmet, a rendező sajátos kézjegyei végig jelen vannak. A vége különös és némileg meghökkentő de Buñuelre mindig is jellemző volt, hogy a nézőnek felkínálja a "na most lehet tovább gondolkodni mert én erről többet nem mondhatok" befejezés.
9/10
adamnagysweetmovie 2010 dec. 05. - 09:22:55 9/10
Vizualitásában egészen elképesztõ film, tökéletes képek egy lélektani thrillerhez.
A karikaturisztikus jellemábrázolás és a cselekményorientáltság miatt mégis inkább egy társadalmi tételfilmmel lehet dolgunk, egy példabeszédrõl a macsó családmodell ellen?