A bőség földje

Bakancslistához adom
Land of plenty
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 114 perc, 2004

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

LA Downtown az egyik fő helyszíne a többszörös Cannes-i díjazott kultusz rendező, Wim Wenders legújabb sötét humorú, elevenbe vágó filmesszéjének, korunk Amerikájáról. Két teljesen különböző látószögből figyelhetjük ezt az országot. Egyrészről egy már-már reményvesztett vietnami veterán, Paul (John Diehl - Pearl Harbor, Jurassic Park III.), másrészt egy fiatal, mélyen hívő katolikus lány, Lana (Michelle Williams - Halloween H20, Dick) világán keresztül.

Paul élete a 9/11-es események hatására telik meg ismét értelemmel. Úgy érzi, végre újra itt van az ő ideje, megint meg kell védeni a szabadság földjét. Ezért elkötelezett harcot, "egyszemélyes kommandót" indít a terrorizmus ellen. Igaz, némi hátszéllel! Ezt pedig barátja, Jimmy (Richard Edson - A szakasz, Million Dollar Hotel, Lulu a hídon) biztosítja számára. Paulnak minden muzulmán potenciális tettes. És úgy tűnik éppen jó nyomon jár...

A 20 évesen árván maradt Lana, Afrikában és Palesztínában töltötte gyerekkorát. Most érkezik vissza szeretett hazájába többéves távollét után. Egy Downtown-i hajléktalan szálláson vállal munkát. A veterán harcos és a keresztény lány története egyszer csak összefut. Amikor szemtanúi lesznek a Paul által már éppen kipécézett "terrorista" meggyilkolásának, úgy döntenek együtt indulnak útnak és nyomozzák ki, mi vagy ki áll az események mögött.
Bemutató dátuma: 2004. november 25. Forgalmazó: FF Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2004
    Arany Oroszlán jelölés: Wim Wenders

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
tortura 2018 aug. 29. - 18:34:59 Előzmény raszta
Szerintem korrekt. Ott sok "belváros" van, az egyik belváros neve az, hogy "Belváros". Ahogy van még Santa Monica, Pasadena, El Sereno, Inglewood, Hollywood, Venice, stb.
raszta 2013 júl. 04. - 23:00:03
Downtown magyarul belváros. Mókás olvasni, hogy Los Angeles Downtownban játszódik.
9/10
picipc 2012 ápr. 07. - 21:44:05 9/10 Előzmény CDK
SPOILER
Ha Paul a vég akkor Virginia lánya az újjászületés. Az új remény fénye Lana képében tér vissza az Egyesült Államok földjére. Lana hatására Paul megváltozik és nyit arra amitõl eddig elzárta magát. Az új kapcsolat és rokonának kedvessége lényének egy emberibb oldalát érintik meg. A film zárása változások közelgõ képét jósolja.
SPOILER VÉGE

Wenders látó képességei ismét megmutatkoznak, de a filmet extra értelmezés nélkül is lehet élvezni, ahogyan szinte mindegyiket, mert sugárzik belõle az élet igenlése és az áldás, amit a rendezõ tehetségként kapott.
10/10
Pard 2010 márc. 04. - 21:07:08 10/10
Jobban megfogalmaztad a film lényegét, mint a fentebbi két kritikus együtt. Hogy ezt miért nem vették észre?
A Heti válasz kritikusának pedig annyit: Wenders Európában sem volt mozikat hetekig megtöltõ rendezõ, és szerintem távol is állt tõle ez a szándék.
CDK 2007 febr. 11. - 10:53:16
Roadmovie-be ágyazott 'kórkép' a 911 utáni Amerikáról.
Paul=Amerika: skizofrén, meghasonlott elme, midenben és minden mögött a gonoszt/ terrorizmust keresi, és mikor nem találja, mert a látszat becsapta, bambán motyog a semmibe. Ez már a vég, a 'bõség földjének' vége.