A kilátóterasz

Bakancslistához adom
La Jetée
francia rövidfilm, 28 perc, 1962

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A harmadik világháború után Párizs romokban hever. A föld alatti bunkerekben meghúzódó túlélők rabokon kísérletezve kifejlesztik az időutazást, hogy a múltba visszatérve megakadályozzák a pusztulást. Chris Marker 1962-ben készült sci-fi rövidfilmje több szempontból is rendhagyó. Felbontja a hagyományos elbeszélés szabályait, zavarba ejtő történetét szinte végig expresszív állóképekben mondja el. A kilátóterasz nagy hatással volt a sci-fi műfajára, ez inspirálta például Terry Gilliam 12 majom című filmjét. A Maratonon Chapelier Fou és Maxime Tisserand élő zenei kíséretével láthatjuk, kísérőfilmje Moholy-Nagy László Marseille régi kikötő-je, amelyhez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai a két zenész vezetésével tartott workshopon írnak zenét.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Sadenal 2015 okt. 11. - 13:31:25 9/10
Átkozottul nagy az atmoszférája, mindenféleképpen egyedi mestermû. Többször is megéri megnézni, a rövidsége illetve a komplexitása miatt. Az meg hab csak a tortán, hogy Terry Gilliam innen lopott (egyébként az a film is kedvenc, de ennek a képi megvalósítása, a montázs jobban ütött)! :D


9/10
feketevipera 2010 júl. 07. - 14:14:06
Nahát, nem is tudtam, hogy magyar címe van, azt hittem, nálunk is La Jetée-ként ismert. Egyébként meglepõdtem, nem voltam felkészülve arra, hogy állóképek sorozatából fog állni a film, amely rövidsége ellenére is tartalmas. Igaz, eredeti nyelven láttam, angol feliratozással, de azért így is megértettem egyet s mást. Az eleje és a vége döbbenetes hatással volt rám, a kettõ között pedig egy megható és elgondolkodtató történet bontakozott ki. Szóval érdemes megnézni, és szerintem jó ötlet lenne, ha valaki venné a bátorságot, és szinkronizálná (vagy minimum magyar feliratot gyártana hozzá), ugyanis nem hinném, hogy magyar nyelven elérhetõ. Bár amilyen pesszimista vagyok, úgy gondolom, nem vonzana túl sok nézõt, ahhoz a népek túlságosan elmerültek a szennytengerben, tisztelet a kivételnek.
Redfield 2009 dec. 22. - 20:14:14
Na sikerült megnéznem végre Marker legendás hírû és sajátos rövidfilmjét is, "A peron"-t, vagy más néven ezt. Roppant lenyûgözõ, fõleg történeti szempontból, épp ahogy a késõbbi nagyjátékfilm is amit ez alapján csináltak: a 12 majom. Azt a kb: 26-27 percet megéri, ameddig tart, képes egy teljes nagy film érzetét kelteni. A kitûnõ alkotáshoz pedig kitûnõ zene is dukál:
http://www.youtube.com/watch?v=uLh3NqKvSMc