California Dreamin'

Bakancslistához adom
California Dreamin' (Nesfarsit)
16 éven aluliak számára nem ajánlott román filmdráma, 149 perc, 2007

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

1999-ben járunk, a koszovói háború idején. Egy osztagnyi NATO katona igyekszik Szerbia felé, tehervagonjukon akár a háború kimenetelét is befolyásolható fontos radar-lokátorral. Csakhogy olyasmi történik, amire Doug Jones kapitány a legkevésbé sem számít: egy romániai kisváros vasútállomásán a szállítmányhoz tartozó dokumentumok hiányára hivatkozva a csökönyös állomásfőnök feltartóztatja őket. Elveszve a bürokrácia útvesztőjében Jones kapitány lassan kénytelen beletörődni, hogy nem percekig vagy órákig, hanem akár napokig rostokolhatnak a semmi közepén. Csakhogy ez a semmi közepe sokaknak élettér, méghozzá olyan, ahonnan legszívesebben menekülnének: a környék szebb jövőről álmodozó lánykái a fiatal katonáktól remélik a megváltást, míg a polgármester a román-amerikai barátságban látja a kisvárosa felvirágoztatását. A falu elöljárói elhatározzák, hogy a vendégek tiszteletére egy Elvis-imitátorral megspékelt ünnepséget szerveznek.
Bemutató dátuma: 2009. december 31. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Seraphin 2010 aug. 04. - 08:34:51
Nagyon jól sikerült a film, a dunán néztem, nem éreztem, hogy befejezetlen lenne. Lehet mire tévébe került, sebtibe befejezték a dunások, támogatva a Kárpátok mozgókép-kultúráját. :) A hosszú játékidõbõl kár lett volna tovább vágni, büszkák lehetnek a románok a filmre. AA beszervezése is nagyon jó húzás volt. :)
10/9
wagnerur 2010 júl. 04. - 19:59:35
Hajh, ez is olyan film volt, amely odaragasztja a nézõt a tévé elé. Nagyon tetszett. Az élet persze nem csak Romániában ilyen, számos Isten háta mögötti magyar települést is lehetne találni, ahol hasonlóak a viszonyok (talán a Mázli címû film Ógyarmata is valami hasonló lehetne). Arról nem is beszélve, hogy megtudtam a filmbõl, a töltött káposzta egy õsi román specialitás :)
10/10
pneklara 2010 júl. 04. - 17:53:57 10/10
Szerintem is jó film volt, el sem tudtam képzelni, hogy éjfél utánig nézni tudom majd, de végig lekötött. Végig az az érzése az embernek, hogy "ilyen nincs", de mégis van.Persze azok tudják igazán átérezni, akik megélték a "pálfordulás" elõtti idõket is, nem a "szabadság, a korlátlan lehetõségek" idõszakába születtek bele.
speedygonsales 2010 júl. 04. - 17:51:18
Bár ez a film befejezetelen, de ez egyáltalán nem zavaró. Sõt engem a végéig teljesen lekötött, WC-re is rohanva mentem, hogy ne halasszak el semmit se a filmbõl. Feliratos és ez így jó, mert a fordításokban (angol-román) is sok poén van amit szinkronnal nem lehet visszaadni. Hosszú, gondolkodásra késztetõ mélyenszántó mû, több történet is kibontakozik, ha figyelmesen nézed. Kiváló, (ma már történelmi)korrajz. Minden filbuzinak ajánlom késõ esti kikapcsolódáshoz. A filmgyûjteményben a helye!
10/10
moonstern 2010 júl. 04. - 14:45:27 10/10
+döbbentõen élveztem. 2 teljesen másik filmen agyaltam tegnap este, de ez kezdõdött legkorábban, így csak bele akartam kukkantani. Ezek után a korábbi alkotásaira is kíváncsi leszek.
perry 2010 júl. 03. - 12:32:25 Előzmény jovanovics
Írta elemzõ megszólalásában jovanovics.
1/10
jovanovics 2010 ápr. 24. - 21:50:28 1/10
ez a film egészen elképesztõen gyenge. az áradozó kritikák miatt szenvedtem csak végig, pedig már fél óra elteltével nyilvánvalóvá vált: nincs az a befejezés, amely megmenthetné. ha nem hal meg nemescu, és felére vágja, akkor is nézhetetlen lenne. a 4 hónap 3 hét és 2 naphoz meg senki se hasonlítsa, mert egyetlen közös van a két filmben: az, hogy mindegyik román. míg azonban elõbbi egy megrázó erejû, szikár mestermû, addig utóbbi egy szánalmasan semmitmondó fércmunka. és hagyjuk már ezt a "bezzeg a román filmek" kezdetû közhelypufogtatást!
9/10
FElepHánt 2010 jan. 13. - 17:05:56 9/10
Hetedikje Befejezetlen Szimfónia maradt, Bartók Brácsaversenyhez finálét kanyarítottak, Schönberg Mózese sem úszta meg, egy teljes felvonás/?!?/ készült hozzá, méghozzá a szerzõ vázlatai nélkül. De a film, melynek végsõ munkafázisa a vágás, igenis megköveteli az autentikus teljességet, a rendezõ személyes jelenléte nélkül is. Hányan bízzák alkotásuk sorsát egy külsõ szem, a vágó tehetségére és ez mindig is használ a mûnek...

A nagyszerû Cristian Nemescu stábja rosszul tette, hogy a 80 százalékos készültségû filmet befejezetlen formában hagyta. Logikai bukfencek, felesleges jelenetek, idõnként lefulladó tempó gyengyíti, az így, torzóban is megragadó remeklés hatását.

Mintha szép hazánkban járnák, úgy a Hatvanas Években: minden sivár és lepukkant, az államot lopja az élelmesebbje, a többi meg megadóan mímeli a munkát. mindez valahol a nagyharsányi végeken. Az emberek kívül-belül ápolatlanok, közönségesek és tunyák. Ide robog be a NATO-vonat, itt esik egyik ámulatból a másikba, a mívelt Nyugat normáihoz szokott amcsi százados, itt bizony egy senki állomásfõnök napokig jegelheti a stratégiai fontosságú ha-di szállítmányt. Mi vezérli ezt a fura embert, ha nem a pénzéhség, nem a basáskodási vágy? A '44-es kerettörténetbõl csak a végén derül ki fekete-fehéren az ok, de addig megbarátkozunk a besüppedt mohóság cselezéseivel, amin azért nehéz nevetni, mert legtöbben így próbálkozunk. Gyönyörûséges a szerelmi szál: az idõnként kedvesének, néhány keresetlen "hallo"-val hazatelefonáló tengerészgyalogos és a környéket uraló félmaffiózó kislányának bimbózó románca. A tinédzser-szépség elvágyik, mindegy hova, egy szót sem tud angoluL, de talpraesetten megoldja a nyelvi nehézségeket. Módosítjuk a szex-jelenetekkel kapcsolatos ellenérzéseinket: ilyen mívesen kidolgozott, hevességében is költõi, sejtelmes árnyékokban fényképezett erotikát még sohasem láttunk, ám ezentúl örökké hiányolni fogunk...

Nemescu a kusturicás mulatós, ordítozós baromkodás helyett inkább oroszosan poétikus stílusban vezeti a cselekményt, az ellentétek sem nélkülözik a megértõ gyengédséget, a bûn megszépül, a ritmus fenségesen hömpölygõ. Ahogy rettegett jövõnkben, végül itt is betenyerel a tudatlan népet felbujtó, ártatlanul induló, tragédiába vezetõ populizmus. A bukaresti bányászjárásra, marosvásárhelyi pogromra emlékeztetõ furkósbotos hadak egymásnak esnek, váratlan Molotov-koktél is begyullad, a rend és a józan ész fejvesztve menekül, míg a távozó katonavonatot, az azóta nálunk is divatba jött procc-jelkép: puffogó tûzijáték búcsúztatja. Kiváló a színészvezetés, a tikkelõen határozott parancsnok, Armand Assante mellett a teljesen európai stílben játszó Jamie Elman közlegénye és a sistergõen bájos Monica, Maria Dinulescu nyújt kiemelkedõt, de az összes román színész is abszolút hitelességgel képviseli alsó-balkáni típusainkat.

Nálunk se történhetett volna másként, szerencsére minket elkerültek a kül- és belháborús borzalmak, reméljük, nemcsak eddig.
10/10
paradicsomsal 2010 jan. 04. - 16:58:45 10/10 Előzmény Talise
A 2007-es Román filmhéten már látható volt. Csodálkozom is, hogy csak most érkezett meg a mozikba.
sonka 2010 jan. 03. - 20:12:13
Egy érdekes cikk a Népszabin:
http://nol.hu/kult/20100102-a_ki_nem_mondott_kerdes
dizzy 2009 dec. 31. - 14:00:58 Előzmény Talise
2007-es film és nem csak a Románoknál vetítették (pl. Angliában is).
http://us.imdb.com/title/tt0449573/releaseinfo
Vasco999 2009 dec. 30. - 14:58:57 Előzmény Talise
Esetleg Cannesban, vagy barbár módon letöltötték. Mindenesetre szinte hibátlan a film. Egy kicsit nem figyeltünk oda, és a románok (is) úgy elhúztak mellettünk, mint a vadlibák.
10/10
Talise 2009 dec. 29. - 20:12:48 10/10
Az a kilenc ember aki premier elõtti vetítés elõtt már értékelte, hol látta a filmet? Esetleg Romániában? Kár, hogy nem írtatok véleményt.