Stellet licht

Bakancslistához adom
mexikói-francia-holland-német filmdráma, 127 perc, 2007

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
OM72 2016 dec. 30. - 19:45:38 9/10
A film megnézése után úgy éreztük a feleségemmel, hogy ez a film rólunk szól, ezt, amit a film nem cselekvés, hanem érzelmi szinten közvetít mi átéltük.
Nagyon nagy élmény volt látni ezt, szépen képekbe foglalva.
Coleman 2012 jan. 04. - 23:13:27
A Mennyei háború kapcsán már értekeztem Carlos Reygadas figyelemreméltó mûvészetérõl, ezen filmjével igazolta reményeim.

Spoiler!

Reygadas nem egészen ott folytatja, ahol abbahagyta, miközben szervesen építkezik elõzõ munkáiból. Sokkal visszafogottabb, lecsupaszított, lényegre törõ szerkezet jellemzi, nincs már benne a korábbi filmjére jellemzõ zsúfoltság. Sokkal jobban koncentrál a történetre, ami szintén rendkívül egyszerû. Igaz, a Mennyei háborút átható intellektuális szövevény hiányzik, a Stellet licht egy klasszikus történethez és bizonyos értelemben klasszikus történetmeséléshez tér vissza (természetesen a kísérletezõbb mûvészfilm kategóriáján belül). Cserébe viszont átélhetõ drámát és igazi szépséget kapunk, a film utolsó kb. fél órája meghökkentõen szívszorító. Az utolsó néhány perc meg aztán tényleg igazi remeklés. Ami nagyon izgalmas az a történetet illeti: tulajdonképpen Carl Dreyer csodálatos Ordet c. filmje (ami szerintem egyébként a valaha készült egyik legjobb film) lett újraforgatva (ne gondoljon senki szolgalelkû remake-re, nem errõl van szó), ez a végére teljesedik ki, de az a fantasztikus, hogy itt is átélhetjük a katarzist, hiába látjuk közel ugyanazt. Miközben Reygadas teljesen másra vezeti ki a történetet, mint Dreyer: a filmrõl való filozófiája csúcsosodik ki a Stellet licht-ben. Néha megkörnyékezett az érzés, hogy Reygadas a fesztiválközönséget akarja kiszolgálni mûvével (ami bizonyára így is van), de onnantól kezdve, hogy a házaspár kettesben elindul a kocsival, én igaz és idõtálló alkotásként éltem meg.