Gyász Jeruzsálemben

Bakancslistához adom
To die in Jerusalem
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott izraeli-amerikai dokumentumfilm, 52 perc, 2007

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Egy 2002-ben, Jeruzsálemben történt öngyilkos merénylet két alig tizennyolc éves lány halálával végződött. Ayat al-Akhras palesztin hőstettéért egy zsidó lány, Rachel Levy ártatlanul az életével fizet... Sohasem ismerték egymást. Két halott lány, két gyászoló család, két világkép, egy párbeszéd. A béke szó a két anya számára nem jelentheti ugyanazt. A palesztin anya számára a szabadságot jelentené, az izraeli anya számára a biztonságot...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
BicskaMaxi 2011 szept. 25. - 14:55:56
Jeruzsálemre békét esdjetek!
Béke legyen azzal, aki szeret téged!
Békesség lakozzék falaid között,
és biztonság bástyáid tövében.
Testvéreim és barátaim miatt így könyörgök:
„Békesség teveled!"
Istenünk és Urunk háza miatt
áldást kívánok neked.
(Zsolt 121)
vénasszonyoknyara 2011 szept. 25. - 14:43:10
Érdeklõdve várjuk Magyarország állásfoglalását. Ha még a pápai gyerek játszadozna az országgal, akkor nem érne minket nagy meglepetés, de most tényleg érdekes lesz, hogy szavaznak?
offtopic
ernesztin 2011 szept. 25. - 13:02:03
Tisztában kell lenni e politikai körök ügyleteivel

Egy palesztin keresztény üzenete a világnak

A keresztények besározzák a világ felé tett bizonyságukat azzal, hogy támogatják a Palesztinában zajló igazságtalanságokat, vagy csak passzív érdektelenséggel szemlélik.
Már csak órák kérdése, hogy az ENSZ döntést hozzon a palesztin államiságot érintõ kérdésben, ám még mindig nem késõ egy kis önvizsgálatot tartani, hogy mi magunk miként is állunk ehhez a valóban bonyolult problémához. Véleménye mindenkinek van, legyen akár politikai elemzõ, más közszereplõ, egyházi személyiség, vagy csak „egyszerû szemlélõdõ", ám ezek hangzavarában érdemes volna odafigyelni azokra, akik a helyszínen, közvetlen testközelbõl élik át azt, hogy mit jelent kereszténynek és palesztinnak lenni a Szentföldön.


A kiegyezés jelenthetné a szenvedés végét

Néhány napja Alex Awad, a Kelet-Jeruzsálemi Baptista Gyülekezet lelkésze, a Betlehemi Bibliai Fõiskola professzora és dékánja, az amerikai Egyesült Metodista Egyház Globális Szolgálatok Közgyûlésének tagja a következõket üzente a keresztény világnak:

„Az elkövetkezõ napokban Mahmúd Abbász palesztin elnök Palesztina független államként való elismerését és teljes jogú tagságát készül kérvényezni az ENSZ-nél. A keresztény hívõk és egyházi vezetõk többsége Ciszjordániában és Gázában támogatja a kezdeményezést. Ezt az álláspontot nem valamiféle Izrael-, vagy Amerika-ellenes érzület táplálja, hanem az a meggyõzõdés, hogy az arab-izraeli konfliktus megoldása nélkül nincs jövõjük a Közel-Keleten, s a palesztin államiság nélkül az ellentétnek sosem lesz vége. A Palesztinában és a szomszédos országokban tapasztalható politikai felfordulás miatt sok keresztény fontolóra vette hazájának elhagyását, hogy nyugati országokban keressen menedéket. Ez a folyamat addig fog folytatódni, amíg az arab-izraeli konfliktusban gyökerezõ politikai káosz véget nem ér.

Következésképpen a nyugati keresztényeknek, akik szívükön viselik a palesztin térségben és a Közel-Keleten élõ egyház sorsát, támogatniuk kell a palesztin államiság törekvéseit. A palesztinok, mint megannyi más nemzet, egy szabad, független, békés államot szeretnének a történelmi Palesztina 22%-án, s elismerték Izrael szuverenitását a terület 78%-án. A palesztinok hajlandóságot mutattak földcserékre Izrael Állammal, hogy teret adjanak annak, amit az izraeliek "új tényállásnak" neveznek. Továbbá a palesztinok hajlandóak megfontolni Izrael azon követelését, mely a palesztin állam teljes demilitarizálását, valamint Izrael Állam biztonságos határainak létrehozását igényli. Ráadásként, amint a Közel-Kelet és Észak-Afrika nagyszabású politikai ébredéseket él át, a palesztinokkal kötött béke Izrael Állam biztonságának és békéjének legfõbb garanciája. Egy valódi békemegállapodás ugyanazt a békét hozná meg úgy az izraelieknek, mint a palesztinoknak, s a világ más országainak, köztük az Egyesült Államoknak is. Azoknak, akik "Jeruzsálem békéjéért" imádkoznak, egyúttal a palesztin állam azonnali létrehozását is támogatniuk kell.



Alex Awad függgetlen palesztin államot és valódi békét szorgalmaz
A keresztények besározzák a világ felé tett bizonyságukat azzal, hogy támogatják a Palesztinában zajló igazságtalanságokat, vagy csak passzív érdektelenséggel szemlélik. Az izraeli kormány megtagadta a ciszjordániai telepek építésének leállítását, mely a párbeszéd újraindításának feltétele volt. Amikor az amerikai adminisztráció követelte az építkezések két hónapos befagyasztását, az izraeli kormány nem mûködött együtt. Most pedig az izraeliek a palesztinokat vádolják azzal, hogy nem tértek vissza a tárgyalóasztalhoz. Hogyan tárgyalhatna valaki a barátjával egy torta megosztásáról, ha a másik közben megeszi a süteményt? Nem az a gond, hogy a palesztinok egyszerûen nem akarják a párbeszédet, hanem az, hogy már kimerültek az izraeli vezetõkkel vívott két évtizednyi huzavonában. Keresztényi kötelességünk, hogy tisztában legyünk a politikai körök ügyleteivel, és a helyszíni tényekkel, s ezek ismeretében foglaljunk állást az igazság mellett. A keresztények nem erkölcsi passzivitásra és politikai érdektelenségre lettek elhívva, hanem arra, hogy aktívan terjesszék azon megoldásokat, melyek kiegyezéshez és mind az izraeliek, mind a palesztinok szenvedéseinek végéhez vezetnek.

Egyes keresztények vonakodnak attól, hogy a palesztin államisági kezdeményezést támogassák, mert attól tartanak, hogy az egy militarista, iszlamista országot szülne. Szerencsére a jelenlegi folyamatot a PSZF leginkább szekuláris, progresszív, erõszakmentes szárnya irányítja. Emiatt a Hamász, Palesztina iszlamista mozgalma, nem ért egyet a kezdeményezéssel. A dolog veszélye is ebben rejlik: amennyiben a Palesztin Hatóság, köszönhetõen az USA és Izrael politikai manõvereinek következtében, kudarcot vall az államiság elérésében, a közeljövõben a világias palesztin kormány el fog bukni, s csak a Hamász marad, mely átveheti a palesztin függetlenséghez vezetõ küzdelem vezetését. Egy ilyen forgatókönyv semmi jóval nem kecsegtet sem az Izraelnek, sem a palesztinoknak, sem a jövõbeni béketárgyalásoknak, sem a Közel-Kelet keresztény közösségeinek.

Az Egyház el fogja veszteni a világban érvényesülõ hatását, ha elhagyja a küldetését, hogy "a föld sója", s a "népek világossága" legyen. A bennünk élõ Krisztus világossága segítse a palesztinokat az államiságukhoz vezetõ kockázatos úton.”


A Szentföld történelmi egyházai az államiságért

A napokban Palesztina és Izrael történelmi keresztény egyházai találkozón vitatták meg az ENSZ kérvény kérdését, melynek záró akkordjaként a katolikus, az ortodox, az evangélikus és az anglikán közösségek jelenlegi és egykori vezetõi és képviselõi, köztük Michel Sabbah, Jeruzsálem elõzõ Latin Pátriárkája közös nyilatkozatban álltak ki az 1967-es határok alapján létrejövõ, független Palesztina teljes jogú ENSZ tagsága mellett.

„A palesztinoknak és az izraelieknek önuralmat kell gyakorolniuk, bármi is legyen az ENSZ-szavazás eredménye" - nyilatkozták a térség püspökei. A döntéshozókat és a jó lelkiismeretû embereket arra szólították fel, hogy "minden tõlük telhetõt tegyenek meg annak érdekében, hogy az oly régóta várt igazságosság, békesség és kiegyezés végre megvalósuljon izraeliek és palesztinok között".

http://www.mindennapi.hu/cikk/vilaghir/egy-palesztin-kereszteny-uzenete-a-vilagnak/2011-09-24/7774
ernesztin 2011 szept. 16. - 22:30:23
http://www.hetek.hu/fokusz/200311/sokkolo_eredmeny

Nagy vihart kavart az az Európai Bizottság megbízásából készített felmérés, amelynek eredménye szerint az EU polgárainak 59 százaléka véli úgy, hogy napjainkban Izrael jelenti a legnagyobb veszélyt a világbéke számára. Az eredmény heves reakciókat váltott ki Jeruzsálemben, Európa pedig azt próbálja most bizonygatni: a felmérés nem az EU véleményét vagy álláspontját tükrözi, és nem is fogja befolyásolni annak külpolitikáját.
A felmérés eredményeinek elemzõi szerint egyébként a mûveltebb és képzettebb emberek nagyobb arányban tekintik Izraelt veszélyforrásnak: azok közül, akik 20 éves koruk után is tanulmányokat folytattak valahol, 66 százaléka húzta alá az igent Izrael neve mellett....míg maga az Európai Unió a legutolsó helyen "végzett", vagyis az európai közvélemény az uniót tartja a legártalmatlanabbnak.
Az International Herald Tribune szerint az eredmény nem meglepõ: az európai felmérések általában ezt a képet mutatják. Már egy tavaly készített közvélemény-kutatás során is az derült ki, hogy a britek, olaszok, franciák és németek inkább a palesztinokkal szimpatizálnak
Egyébként a megkérdezettek 80 százaléka szeretné, ha az unió intenzívebben részt venne a közel-keleti békefolyamatban, és a többség – mintegy 68 százalék – úgy véli, az iraki háború nem volt jogos.
A Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ alapítója, Marvin Hier rabbi szerint a felmérés azt bizonyítja, hogy az unió állampolgárai "bevették" az Izrael-ellenes európai médiakampány állításait. A rabbi úgy véli, a "sokkoló eredmény, mely szerint Izrael a legnagyobb veszély a világbékére – méghozzá nagyobb veszély, mint Észak-Korea és Irán –, ellentmond a józan logikának, és olyan rasszista fantazmagória, amely azt mutatja, hogy az antiszemitizmus mélyen be van ágyazódva az európai társadalmakba, sõt napjainkban sokkal inkább, mint bármely más idõszakban a második világháború óta". Hier szerint az egyetlen következtetés, amelyet Izrael mindebbõl levonhat, az, hogy az unió tagjainak nem szabad szerepet játszaniuk a békefolyamat irányításában.
Hasonlóképpen vélekedett Natan Saranskij, a Jeruzsálem és a diaszpóra ügyeiért felelõs izraeli tárca nélküli miniszter is. Szerinte az a tény, hogy az európaiak többsége úgy véli, Izrael nagyobb veszélyt jelent a világbékére, mint a terrorizmust köztudottan támogató országok vagy a tömegpusztító fegyverekkel rendelkezõ diktatúrák, azt bizonyítja, hogy "az Izrael politikáját sokszor bíráló európai álláspont mögött egyszerûen antiszemitizmus rejlik. A múltban a világ problémáiért a zsidókat okolták, korunk »felvilágosult« nemzetei ugyanezt teszik most Izraellel" – tette hozzá Saranskij. A miniszter szerint az emberi jogi kérdések terén oly érzékeny Európai Uniónak fel kellene hagynia az Izrael-ellenes agymosással és rágalomhadjárattal, "mielõtt Európa újra visszasüllyed múltja legsötétebb bugyraiba".
A miniszter úgy véli, a megfelelõ PR-munka jobb eredményeket hoz majd... Az AP értesülései szerint Izrael a közeljövõben az országot népszerûsítõ kampányt kíván indítani Európában.