A turné

Bakancslistához adom
Turneja
16 éven aluliak számára nem ajánlott szerb-boszniai vígjáték, 102 perc, 2008

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

1993-at írunk. Neves belgrádi színészek egy csoportja turnéra indul Boszniába, hogy elűzzék unalmukat, és persze, hogy könnyen, sok pénzhez jussanak. Miško, Sonja, Lale, és Zaki egyaránt országosan ismert, nagy művészek, kiket korábban mindig forró szeretettel fogadott a vidéki közönség, ezúttal azonban romok, magukból kivetkőzött, vagy éppen már mindenből kiábrándult katonák, és pergőtűz várja őket. A naiv kis csapat eddig mit sem tudott az országban tomboló véres háború valóságáról, és most a biztonságos fővárosból kimozdulva, frontvonaltól frontvonalig menekülve tapasztalja meg azt. A szerb, horvát, majd muszlim katonák kezébe kerülő kis csoport kalandjai során mi nézők megpróbáljuk megérteni ezt az egészen elképesztően abszurd, és bonyolult háborút - míg hőseink csak szeretnének hazajutni valahogy.
Bemutató dátuma: 2011. július 7. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
alex4427 2011 júl. 12. - 23:41:25
A hazai filmforgalmazás három kiváló filmet (Úton, Cirkusz Kolumbia, Turné) hozott a hazai mozikba a délszláv háborúról, ill. a háború okozta sebekrõl.
Ha már a magyar lakosság ingerküszöbét nem érte el a, szomszédunkban kirobbant háború (éppen 20 éve!), talán moziba még elmennek néhányan. (Pl. a ma esti vetítésen meglepõen sokan voltak.)
10/10
ringleader 2011 júl. 12. - 02:35:51 10/10 Előzmény elszabó
Kedves elszabó! A plagizálás (hacsak nem Kõhegyi Ilonához van szerencsénk!) nem eredeti dolog. Lehet itt vészharangokat kongatni, a szerb nacionalizmust a magyarral párhuzamba állítani egyszerûen blõdség. Érdekes egyébként a film a Mo-i bemutatójának idõzítése is. 2008 szeptemberében volt a premier (az én gépemen 2008 októbere óta pihen), és most jött el az ideje, hogy mûsorra tûzzék! Pedig több kerek évforduló is volt azóta, ami a balkáni történéseket illeti.
Mint a Balkáni Háborúk "megszállottja", több filmet is láttam (talán nem az összeset), és a Turneja az egyetlen, amely visszaadja az akkor kialakult helyzet tragikomikumát. Részletesen kitér a korszakot meghatározó "közös" élményekre, az eggyé tartozás visszásságait is feltárja, ugyanakkor egyértelmû kemény pacifista üzenetet hordoz.
Ha már aktuálpolitizálunk, én a fõvárosi nihilt hoznám párhuzamba az állandósuló közömbösségünkkel!
Valamelyik (talán a port.hu) kritikát olvasva jutott eszembe, hogy legfõképp az állandó rettegõknek ajánlanám leginkább!
Soha többet háborút!
9/10
elszabó 2011 júl. 11. - 00:12:22 9/10 Előzmény benczúr9
A film, mint film nem kiemelkedõ, de nagyon érzékletesen mutatja be, hogy hova vezetett a délszláv paranoia. Miközben próbáljuk megérteni ezt az abszurd háborút, nem lehet nem felismerni, hogy a magát fensõbbrendûnek gondoló õrült szerb nacionalizmus szövege az író Ljubic szájából roppant hasonlóságot mutat némely hazai õrülettel.
Ezért nagyon szomorúnak tartom, hogy a bemutató hetében csak négyen voltunk kíváncsiak a filmre...
10/10
benczúr9 2011 júl. 06. - 12:34:43 10/10 Előzmény zs9302
Zseniális film! Végre veszi valaki a fáradságot, és bemutatja nálunk is! Egy igazi MUST SEE
zs9302 2009 júl. 28. - 15:21:15
Jó filmnek ígérkezik.