Programkereső

Irány a balaton!

Kortársunk Daumier

Balatonfüred, Vaszary Villa Galéria, március 25-től
Honoré Daumier (1808?1879) a 19. század egyik legtermékenyebb művésze volt: az illusztrált sajtóban megjelent karikatúrái tették ismertté, de rajzokat, akvarelleket, festményeket és szobrokat is készített. Daumier az 1830-as évek elején politikai karikatúrákkal kezdte a pályáját.

Történelmi látképek - Légi régészet az Olttól a Balatonig

Balatoni Múzeum, március 30-tól
Czajlik Zoltán régész (ELTE BTK Régészettudományi Intézet) fotókiállítása a régészet egy speciális ágának, a légi régészetnek a világába repíti el a látogatót. A 2009-2016 között Erdélyben és a Balaton környékén készült légifotókon kulturális örökségünk gyakran csak a madártávlatból felfedezhető varázslatos világa tárul elénk: halomsírmezők, őskori és római települések, erődítmények, várak nyomai.

Jön-jön-jön!

Megbecsült tárgyak Balassa Katalin rajzaival

Faur Zsófi Galéria, március 29-től
Azt hihetnénk, szegényemberek használta tárgyak a modelljei Balassa Katalin nagy beleérzéssel készült színes rajzainak. A modellek és "portrék" most a Faur Zsófi Galériában - PANEL CONTEMPORARY - egymást értelmezve, erősítve, igazolva meglepően meggyőző párokként kerülnek először a nyilvánosság elé. (Második, jócskán kibővített megmutatkozásuk június 24-től az Első Magyar Látványtár Kiállítóházában - Tapolca-Diszel, Templom tér - esedékes.)

Letting Go / Sodródás

Trafó, március 30-tól
A Trafó Galéria csoportos kiállításának tematikus fókuszában a humanizmus XXI. századi válsága van. A kiállítás ugyanakkor nem egyszerűen ezt a krízist akarja bemutatni, hanem válaszokat keres, például arra, hogy a kortárs képzőművészet miként orientálhatja újra önmagát a jövő vagy egy új jövőkép felé.

Instax

Deák Erika Galéria, március 30-tól
A bemutatásra kerülő művek mindegyike művészettörténeti kereszthivatkozásokkal van tele, túlmutatnak önmagukon és olyan más műfajokkal azonosulnak, mint a mail art, a színmező festészet vagy a szobrászat, mintha ez az egyszerű médium többre lenne képes, mint amire hivatott.
Ez a polaroid-varázs.

Georg Baselitz: Újrajátszott múlt

Magyar Nemzeti Galéria, április 1-től
Noha ma Georg Baselitzet a világ egyik legismertebb és legkeresettebb képzőművészeként emlegetik, pályája első húsz éve viszonylagos ismeretlenségben telt. Baselitz valamennyi képzőművészeti műfajban (festészet, szobrászat, rajz és grafika) egyaránt gazdag és jelentős életművel rendelkezik.

Molnár Sándor: TUMO. Akvarellek, tusrajzok (1987-1993)

MissionArt Galéria, április 4-től
A MissionArt Galéria eddig három kiállításon mutatta be Molnár Sándor munkáit. 2010-ben a "Sunjata" Üres képek (2005-2009) és a Korai képek (1956-1974), majd 2013-ban a Korai papírmunkák 1958?1978 című tárlatokon láthattunk egy-egy válogatást a művész hatalmas életművéből. A most következő, április 29-ig látható kiállításon újra papír alapú művei kerülnek elő műterméből majd három évtizedes lappangás után.

Jegyajánló

Fotó ünnep

35. Magyar Sajtófotó kiállítás

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, megnyitó: március 27., 18:00
Harmincötödször kerültek falra az előző év legjobb magyar sajtófotói. Akár csaphatnánk egy kisebb ünnepséget, ahogyan ez jelentősebb évfordulók idején szokás. Felsorolhatnánk számokat, rekordokat, eredményeket. Elmondhatnánk, ki mindenki munkájának köszönhető az, ami létrejött az elmúlt évek alatt. Mégsem terveztünk külön ünnepet, hiszen a Magyar Sajtófotó Kiállítás három és fél évtizede mindig ünnep. A fotóriporterek, a fotográfia ünnepe.

Fény-kép-észet

Budapest FotóFesztivál

Budapest, február 28-április 30-ig
Budapest első nagyszabású fotográfiai fesztiválja 2017. február 28. és április 30. között 30 kiállítással és számos kapcsolódó programmal a főváros 26 helyszínén várja a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakma képviselőit!
A Fesztivál igazi sztárkiállítással indít. Február 28-án a Budapest FotóFesztivál Alex Webb, a Magnum ügynökség híres fotográfusának A fény szenvedése / The Suffering of Light című kiállításával a Műcsarnokban a művész jelenlétében nyílik meg.

Angela Sairaf: A Tapuicaca-k titkos élete

TOBE Galley, március 1-től
A Tapuicaca-k közelebb vannak hozzánk, mint azt gondolnánk. Tulajdonképpen mindenütt jelen vannak, de különösképpen a művészeti közegben. Életük "szupertitkos", és soha sem fedik fel valódi kilétüket.

Ilovszky Béla: 40 év ördögszekéren

OSzMI, március 10-től
A kiállítás a fotóművész negyven éves munkájának keresztmetszete. Színházi fényképek a Gyulai Várszínházból, a zsámbéki színházból, a határon túli színházak húsz évéről, a Szegedi Kortárs Balett első éveiből, a Budapesti Kamaraszínházból.

OTTHON

március 15-től
A kiállítás Photometria Nemzetközi Fotófesztivál 2016-os pályázatának legjobb képeit mutatja be, melynek középpontjában az "otthon" témája áll.

Kiss Andrea: FemMe


Az egyedi fotótechnikával készült selfek a női lét titkait kutatják. A kiállításhoz kapcsolódóan bemutatásra kerül a művész azonos címmel megjelent fotóalbuma.

Programkereső