Programkereső

Olvasni jó!

Könyvújdonságok a Maximnál

A Maxim Könyvkiadó regényei között minden korcsoport, megtalálja a kedvére valót. A Panda könyvek a legkisebbekhez szólnak, a Delfin könyvek a már kicsit nagyobbakat kalauzolják el a fantázia világába. A Dream válogatás tiniknek szól, a Mont Blanc válogatásban felnőttek találják meg a nekik tetszőt, legyen az akár krimi vagy történelmi regény.

Addig sem...

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

Átrium, szeptember 23-, 19:30
Bödőcs Tibor első könyvét harcostársaival, jóbarátaival mutatja be. A szerzővel Szálinger Balázs beszélget, az est házigazdája Darida Benedek.
Mikor a szerzőt megismertem, még nagyképűen vallotta: "Hárman nem írunk: Szókratész, Jézus és én." Aztán megtört, és írni kezdett, paródiákat, persze - és megállt a kanál a levesben, de úgy, hogy a fal adta másikat. Úgy vágytunk erre a hangra ebben a karót nyelt, szürke, humordeficites honi literatúrában, mint egy falat kenyérre.

Jegyajánló

Margitsziget

Arany János a Margitszigeten - irodalmi séta, extra programokkal

Margitsziget, augusztus 13., 27., szeptember 10., 15:00
A Margitsziget árnyas fái alatt akaratlanul is eszünkbe jut Arany János Toldi Miklósa, aki itt vívta párviadalát a cseh Holubárral, és legszebb öregkori versei, az Őszikék, amelyeket kedvenc tölgyfái alatt írt. Bár a kis dunai szigeten nem játszódtak le döntő történelmi események, hazánk és Budapest történetének mégis egyik beszédes múltú színfoltja.
Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten, Arany életének meghatározó helyszínén.

Jajj, úgy élvezem én a strandot...

Strandkönyvtár

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárvárja látogatóit június 26-tól augusztus 31-ig az Egri Termál- és Strandfürdő területén működő Strandkönyvtárában! A részlegbe való beiratkozás ingyenes. A strandkönyvtár naponta friss olvasnivalóval várja a kikapcsolódni vágyó látogatókat, itt minden hagyományos könyvtári szolgáltatásunk elérhető.

Őszi előzetes

Stefánia Szalon Ugron Zsolna írónővel

Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ, szeptember 20., 18:00
A kolozsvári származású írónő történelmi regényeiről, női főhőseiről vált híressé. 2010-ben megjelent első regénye az "Úrilányok Erdélyben", hónapokig vezette a magyar sikerlistákat. Ezt követte néhány évvel később történelmi regénysorozatának első kötete az "Erdélyi menyegző" majd "A nádor asszonyai" című kötet. Könyveiben őszinte lelkesedéssel hivatott bemutatni a 17. század viharos történelmét, erőteljes női karaktereken keresztül.

Federico García Lorca-est

MŰPA - Fesztivál Színház, szeptember 25., 19:00
Az esten Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás előadásában Lorca versei mellett elhangzanak az életéről szóló dokumentumok, a spanyol népzenéről írt tanulmányának részletei, és korai szürrealista darabjainak jelenetei is megelevenednek. Fülei Balázs Manuel de Falla és Debussy műveit játssza, Horti Lilla operaénekes és Csáki András Lorca népdalfeldolgozásaiból ad elő.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója - Hámori Gabriella estje

Várkert Bazár, szeptember 25., 19:00
Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 50 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Závada Péter-est

MÜPA - Üvegterem, október 30., 20:00
Az 1982-ben született Závada Péter esetében nem közhely és nem is túlzás a megállapítás: üstökösként robbant be a kortárs magyar művészeti szcénába és lett szinte egy csapásra egy korosztály népes rajon?gótáborral rendelkező ikonja. Népszerűségéhez hozzájárult az 1996-ban Süveg Márkkal megalapított, Akkezdet Phiai nevű együttes hangos, országos sikere és a slam poetry-esteken való fellépések sora is, jelezvén, hogy az ezredforduló tájékán induló új művészgeneráció számára a műfaji karanténok helyett a határokat lebontó összművészeti attitűd az irányadó.