Pillangókisasszony

Ismertető:

Első felvonás: Pinkerton hadnagy Goro, a minden hájjal megkent ügynök társaságában 99 évre bérelt házával ismerkedik Nagaszakiban. Sharpless konzul érkezik, akinek Pinkerton jókedvűen dicsekszik, milyen jó üzletet sikerült nyélbe ütnie: háza van, amelynek bérletét bármikor felmondhatja, s csinos japán feleséget is vásárolt, akit, ha otthagy, a házasság nyomban érvénytelenné válik. A konzul figyelmezteti Pinkertont, kiszemeltje, Cso-cso-szán komolyan veszi a tréfaházasságot. A menyasszony is színre lép rokonainak és barátnőinek társaságában. A konzul kérdezősködésére elmondja, hogy valaha gazdag családja elszegényedett, apja meghalt, így lett belőle gésa. Közben Goro megsúgja Pinkertonnak, hogy a családfő a császár parancsára végzett magával. Cso-cso- szán elárulja vőlegényének, hogy kedvéért a misszióban keresztény hitre tért. Megkötik a házasságot, ám az általános jókedvet váratlan vendég, az új feleség nagybátyjának érkezése zavarja meg. A szigorú buddhista pap kitagadja hitehagyott unokahúgát. A násznép az átkozódó rokonnal együtt távozik. Pinkerton szerelmes szavakkal nyugtatja Cso-cso-szánt.


Második felvonás: Három év telt el azóta, hogy Pinkerton néhány hónapos együttlét után elhajózott. Cso-cso-szán nyomorogva, de rendületlen hittel várja vissza, hiába figyelmezteti hűséges szolgálója Suzuki, hogy az ilyen fajta férjek nem szoktak visszatérni. Sharpless kínos küldetéssel érkezik: Pinkerton levélben kéri, hogy készítse fel elhagyott kedvesét a rossz hírekre. Közben Goro kíséretében megjelenik Yamadori, a gazdag japán herceg, aki mindent megtenne Cso-cso- szán kedvéért, még régi feleségeitől is elvált, ám az asszony ? mint eddig mindig ? most is nevetve utasítja el ajánlatát. A konzulnak nincs ereje végigolvasni Pinkerton levelét, s amikor meglátja Cso-cso-szán gyermekét, megígéri, megpróbál tenni valamit. Az utált Goro megleckéztetése után ágyúlövés jelzi egy hajó érkezését. Cso-cso-szán boldog örömmel betűzi ki látcsövével a nevét: szerelmesének hajója, az Abraham Lincoln futott be a kikötőbe. A két nő virágokkal díszíti fel a házat, így várják Pinkerton érkezését.


Harmadik felvonás: Az éjjel hiábavaló várakozással telik. Hajnalban Suzuki kéri gazdasszonyát, pihenjen le, ő majd felkelti a férfi érkezésekor. Kopognak, a konzul jön, Pinkerton társaságában, Suzuki már keltené asszonyát, de a hadnagy rászól, ne még. Közben Suzuki észreveszi, hogy valaki sétálgat a kertben, s a férfiak tétova válaszaiból megérti, Pinkerton amerikai felesége ő. A férfi nem bír a rátörő bűntudattal és elmenekül a hajdani szerelmi fészekből. Cso-cso-szán fölébred, izgatottan keresi kedvesét, de mikor Kate-et megpillantja, mindent megért. Megsejti azt is, hogy gyermekét is el akarják venni tőle. Kate kérésére hajlandó megválni fiától, de kiköti, az apjának kell érte jönnie. Egyedül maradva előveszi a tőrt, amivel az ő apja vetett véget életének, s elolvassa feliratát: ?Ha nem tudsz becsülettel élni, halj meg becsülettel!?. Gyermekét, miután elbúcsúzott tőle, egy játékkal a kezében a küszöbre ülteti, ő maga a tőrrel a kezében egy paraván mögé húzódik. A nevét kiáltó Pinkerton érkezésekor már nem él.

A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 16., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista

Szövegíró:
 
Zeneszerző:
Karmester:
 
 
Rendező:
 
 
Ének:
 
Cso-Cso-Szán
Cso-Cso-Szán
Suzuki
Szonda Éva (Cso-cso-szán szolgálója)
Suzuki
Vajda Júlia (Cso-cso-szán szolgálója)
Pinkerton Sorhajóhadnagy
Pinkerton Sorhajóhadnagy
Sharpless Konzul
Sharpless Konzul
Goro Ügynök
Goro Ügynök
Kate
Laczák Boglárka (Pinkerton amerikai felesége)
Kate
Kónya Krisztina (Pinkerton amerikai felesége)
Yamadori Herceg
Yamadori Herceg
Egy Bonc
Altorjay Tamás (Cso-cso-szán nagybátyja)
Egy Bonc
Kiss András (Cso-cso-szán nagybátyja)
Császári Biztos
Császári Biztos
Yakusidé
Börcsök Bálint (Cso-cso-szán nagybátyja)
Yakusidé
Ördögh József (Cso-cso-szán nagybátyja)
Anyakönyvvezető
Anyakönyvvezető
Cso-Cso-Szán Anyja
Cso-Cso-Szán Anyja
Cso-Cso-Szán Nagynénje
Cso-Cso-Szán Nagynénje
Cso-Cso-Szán Unokahúga
Cso-Cso-Szán Unokahúga
Cso-Cso-Szán Kisfia
Cso-Cso-Szán Kisfia
Díszlet:
Jelmez:
Karigazgató:
Zenei Munkatárs:
Rendezőasszisztens:
További előadások: