Örökség Fesztivál

Információ

2012. szeptember 7. - 2012. szeptember 23.

Leírás

Helyszín: Pécs belvárosa, Zsolnay Kulturális Negyed

A Quimby együttes koncertjével nyit az Örökség Fesztivál - Pécsi Napok a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán szeptember 7-én. Az idei rendezvény különlegessége lesz a szeptember 8-ai Operália, melyen a Plácido Domingo?s Operalia 2012 Peking operaversenyen helyezést elért fiatal énekesek adnak ingyenes koncertet a Pirogránit udvaron. Először jár Pécsett a kanadai Socalled, és a francia Fantazio, egy Spanyolországból érkező csoport pedig a Guixot de 8 kreatív játékaival ismerteti meg a városlakókat. A fesztivál ideje alatt szeptember 7-23. között 72 program 665 fellépője várja a látogatókat.

Hagyományápolás és művészi innováció: ezzel a két szóval jellemezhetjük leginkább a 22 éves múltra visszatekintő Örökség Fesztivált, mely a kezdetektől Pécs szellemi és épített örökségét kívánja bemutatni. Az idei rendezvény különlegessége abban rejlik, hogy a szabadtéri fesztiválhelyszín a Zsolnay Kulturális Negyedben talált új otthonra.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb ipari műemléképület-együttesében megépült kulturális negyed izgalmas helyszínekkel és gazdag programkínálattal várja a pécsieket és az idelátogató turistákat. A hagyományos pécsi városi fesztiválon nemcsak a Negyedben lesznek programok: a ZSÖK NKft. más helyszínein, így a Kodály Központban, a Cella Septichora Látogatóközpontban, a Művészetek és Irodalom Házában szintén lehet válogatni az események közül.

A program hagyományos és nagy érdeklődésre számot tartó elemei, a könnyűzenei koncertek, a Veterán Gépjármű Találkozó, az Európai Bordalfesztivál ebben az évben is a programsorozat részei. A Nemzetiségi Napok keretében lesz Roma Nap, Német Nap és Horvát Fesztivál, de igazi különlegességnek számít majd a XVI. Európai Bordalfesztivál Gálaestje a Kodály Központban. Az I. Zsolnay Fesztivál ideje alatt népszerű Gyárturisták színház programon az Örökség Fesztivál alatt is lesz rendhagyó idegenvezetés a Cabaret Kutuzov tagjaival.

A fesztivál második hétvégéjén, a Kulturális Örökség Napjainak rendezvényein az érdeklődők pedig sok érdekes örökségpedagógia program közül válogathatnak, valamint ezen a két napon este 18.00 és 22.00 óra között ingyenesen lehet megtekinteni a Zsolnay Kulturális Negyed állandó tárlatait.

Az Örökség Fezstivál idén egy budapesti fesztivált is vendégül lát - az Art Moments vizuális művészeti fesztivál összesen 6 kiállítással, több zenei programmal és filmvetítésekkel tovább gazdagítja majd a programok sorát. Az Art Moments fókuszában idén olyan művészeti platformok állnak, amelyek aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektálnak egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül.
Pécs