Színház kereső
Időpont:
Színház:
Előadás vagy alkotó:
 
előadás alkotó


Színház ajánló

Tetkó

(Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Színház - november 27-28., csütörtök-péntek, 19:00)

A Lunapark, s azzal együtt a tetkószalon, valamint Sanyika megérkezése a városba felkavarja az elmúlt hat év látszólagos nyugodt életritmusát, és újra felszínre hozza a szereplők közötti viszonyrendszer megoldhatatlannak tűnő problémáit. Néhány nap leforgása alatt kiderül, mi történt Blanka nyakláncával, miért van szüksége Veszelikarcsinak Rozsdakutyára, fáj-e egy fenékre tetovált sárga rózsa, és arra is, ki lopja Hetykepista kukoricáját...

Tovább >>>

Parasztopera

Parasztopera

(Szombathely, Weöres Sándor Színház - november 27-28., csütörtök-péntek, 19:00, december 3-5., szerda-péntek, 19:00)

Balladisztikus történet erdélyi magyar népdalokkal, barokk és rock zenével opera formában, amelyben lesz néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. "A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság." (Pintér Béla)

Tovább >>>

Svejk, a derék elsőháborús katona

(Szeged, Szegedi Nemzeti Színház - november 27., csütörtök, 18:00, 28-29., péntek-szombat, 19:00)

Nyakunkon a százéves évforduló, amint a Monarchia nyakán ott volt száz esztendeje az európai háborús izgalom kollektív lelkesedése. Sírjunk-e mindezen vagy röhögjünk? ©vejk, a prágai Kehely söröző híres nevezetes kutyapecére, a főhős, maga sem veszi észre, hogy irdatlan lelkesedése évtizedeken át ad majd erőt minden olvasónak, mikor a tomboló háborús ostobaság közepén mulatni vágyik.

Tovább >>>

Csókos asszony - Szerednyey Béla

Csókos asszony

(Kecskemét, Kecskeméti Katona József Színház - november 27-28., csütörtök-péntek, 15:00)

Ezúttal az operett műfajában elengedhetetlen hajcihő a józsefvárosi primadonna-növendék, Pünkösdi Kató körül gyűrűzik... illetve nem, sajnos a gyűrű eltűnt, mert a kisasszony reménybeli kérője, Dorozsmai Pista zálogházba volt kénytelen adni. Ennyit a sírig tartó szerelemről... Ám a "szabálykönyv" szerint ilyenkor érkezik a nemes úr, és valóban, egy bizonyos Báró Tarpataky, híres milliomos és mecénás lép a szegényes udvarba. Sejthető, hogy innentől kő kövön nem marad, sírás, nevetés, tánc és dal, jelmezek és szerepek, párbaj és búcsú elegye itatja át a levegőt.

Tovább >>>

My life after

My life after

(Budapest, Trafó - november 27-28., csütörtök-péntek, 20:00)

Jegyvásárlás

Hét személyes történet Argentínából november 27-én és 28-án, Lola Arias rendezésében, a Trafóban. A jelenlegi fiatal generáció tagjai rekonstruálják szüleik életét: Carla apja a Népi Forradalmi Hadsereg őrmestere volt, titokzatos körülmények között hunyt el, Liza száműzetésben élő családja után nyomoz. Fiatalok, szüleik életének személyes fordulatai, és hazájuk történelmének nyomában a My life after című előadásban. Személyes tárgyak, kazetták, ruhák és fotók révén elevenedik meg a közelmúlt. A megidézett kor a 70-es évek, a helyszín Argentína, a kontextust pedig a Perón diktatúra teremti meg.

Tovább >>>

Magyar Elektra

(Kaposvár, Csiky Gergely Színház - november 27., csütörtök, 19:00, 29., szombat, 19:00)

Az eredeti Szophoklész-drámát Bornemisza Péter nyomán Háy János írta újra. A szöveg új, a történet régi: húsz éve már, hogy Klütaimnésztra királyné megölte férjét, és hatalmát élvezve boldogan él az új királlyal, Aigiszthosszal. Az udvarban él lánya, Elektra is, aki bosszúra éhesen várja - úgy tűnik: hiába -, hogy messzi földre menekített testvéröccse, Oresztész visszatérjen, s bosszút álljon.

Tovább >>>

Kean, a színész

(Zalaegerszeg - Hevesi Sándor Színház - november 27-29., csütörtök-szombat, 19:00)

Edmund Kean - a 19. századi angol színészóriás - szinte mindent megkap az élettől, sikert és hírnevet, csupán a magánélet boldogságát nem, hiszen csak másodrendű állampolgár, akit leginkább arra használ a mindenkori arisztokrácia és hatalom, hogy szórakoztassa őket. Csakhogy Kean, a színész úgy tűnik, halálosan beleszeret az arisztokrata dán nagykövet feleségébe, Elénába, akit viszont már Kean ivócimborája, a walesi herceg is kiszemelt magának. Aztán kitör a botrány Kean saját terepén, a színházban!

Tovább >>>

Jó emberek - Básti Juli és Parti Nóra

Jó emberek

(Budapest, Centrál Színház - november 28-29., péntek-szombat, 19:00)

Jegyvásárlás

A Pulitzer-díjas Lindsay-Abaire darabja Bostonban játszódik, mégis könnyű benne felismerni a mi valóságunkat. Margie Walsh hétköznapi nő: az utcán észre se venni, ugyanakkor nem mindennapi nő is: egész életében titáni küzdelmet folytatott a túlélésért. Most, túl az ötvenen, a sors felé sodorja tinédzser kori szerelmét, Mike-ot. A köztük lévő hajdani kapcsolatból vajon maradt-e valami, vagy csupán két idegen szembesül a közös múlt árnyaival? A Centrál Színház előadását Puskás Tamás rendezi, a főszerepekben Básti Juli, Szervét Tibor és Parti Nóra látható.

Tovább >>>

Isten pénze

Isten pénze

(Budapest, Budapesti Operettszínház - november 28., péntek, 19:00, 29-30., szombat-vasárnap, 15:00, 19:00)

Jegyvásárlás

Az Isten pénze musical főhőse a lelkileg sivárrá vált, idősödő milliomos, Ebeneezer Scrooge (Földes Tamás, Szomor György), egy uzsorás, aki annyira a pénzéért él, hogy még karácsonykor is csak az anyagi ügyek foglalkoztatják. Nem adományoz pénzt a szegényeknek, mert úgy gondolja, hogy megérdemlik sorsukat. Úgy véli, hogy a társadalomban is a természeti törvényeknek kell uralkodni: a gyengének pusztulni kell. Ez a velejéig kapzsi ember kap még egy utolsó esélyt: halott üzlettársának szelleme látogatja meg, aki időutazásra invitálja életének korábbi szentestéire.

Tovább >>>

Godot-ra várva - Gáspár Tibor és Görög László

Godot-ra várva

(Miskolc, Miskolci Nemzeti Színház - november 28-30., péntek-vasárnap, 19:00, december 3., szerda, 15:00, 10., szerda, 19:00)

Jegyvásárlás

Két csavargó vár egy kiszáradt fa tövében. Nem tudni mióta, nem tudni, meddig. Várják Godot-t, aki megígérte, hogy jön, de mégsem jön. Sem ma, sem holnap. Pedig ha itt lenne, minden más lenne. Ha megjönne, minden jobb lenne. Keszég László rendezőnek nem ez lesz az első találkozása az abszurd drámával Miskolcon: 2013 tavaszán vitte színre ugyancsak a Játékszínben Ionesco Kopasz énekesnőjét, amely két évadon át volt műsoron, nagy sikerrel. A Nobel-díjas Samuel Beckett klasszikus abszurdja műfajilag ennek a munkának a folytatása, gondolatilag pedig a szintén nemrég játszott Gézagyerekkel rokon: tömör és sokrétű alapmű az élet értelméről, a magára hagyott embert út- és istenkereséséről.

Tovább >>>

Korijolánusz - Terhes Sándor

Korijolánusz

(Budapest, Mu Színház - december 3., szerda, 19:00)

Polgár Csaba és a HOPPart Társulat zenés-kortárs Shakespeare-adaptációja december 3-án 19 órától utolsó alkalommal látható a MU Színházban. Az előadás számos nemzetközi fesztiválon sikerrel szerepelt, 2011-ben pedig a legjobb független színházi előadás kategóriában elnyerte a Színikritikusok Díját. A főbb szerepekben Baksa Imre, Bánki Gergely, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna és Terhes Sándor látható.

Tovább >>>

Színházi fesztiválok
Flesch 30 (Mosonmagyaróvár)
febr. 08. - dec. 13.
Puskin Kuckó (Budapest)
szept. 13. - dec. 28.
szept. 27. - dec. 20.
okt. 05. - dec. 07.
Kortárs Drámafesztivál ... (Több városban)
nov. 28. - dec. 08.
nov. 30. - dec. 23.
dec. 06. - dec. 07.
ápr. 10. - ápr. 26.
júl. 03. - aug. 30.
Legfrissebb színházi kritikák
Testrablók éjszakája (Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza: Amphitryon)
Q.E.D. (Stúdió "K": W.S. Othello)
Világok harca (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ: A széttört tál)
Gershwin Show 2014 (Kazán István Kamaraszínház: Gershwin Show 2014)
Tájkép Wilivel (Szkéné Színház: Wilhelm-dalok)
Helyretolni azt (Kecskeméti Katona József Színház: Színházi vándorok)
Tabló elöl-hátul (Kecskeméti Katona József Színház: Liliom)