Színház kereső
Időpont:
Színház:
Előadás vagy alkotó:
 
előadás alkotó


Színház ajánló
Doktor Faust

Doktor Faust

(Budapest, Magyar Állami Operaház - május 22., péntek (bemutató), 24., vasárnap, 19:00)

Az Opera Faust Fesztivál folytatódik: a Szabó Máté által rendezett Doktor Faust című félszcenírozott előadást mutatja be az Operaház Szegedi Csabával, Geiger Lajossal és László Boldizsárral a főszerepben. Húsvét hajnalán épp a Hiszekegyet éneklik a népek, mikor Faust, a wittenbergi egyetem tanára saját vérével aláírja a szerődést Mefisztóval. Így kezdődik Busoni operája, amit az I. világháború kellős közepén, 1916-ban kezdett komponálni, s amelyet élete fő alkotásának szánt.

Tovább >>>

Állampolgári ismeretek

Állampolgári ismeretek

(Szeged, Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ a Régi Zsinagógában - május 25., hétfő, 19:30)

A szövegkönyv fiatalokról szól. Az előadásban már nem tinédzser, de fiatal színészek játsszák a középiskolás szerepeket: a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem végzős, és negyedéves hallgatói. Ravenhill darabja nem tár elénk nagy tragédiákat, csupán egy a felszín alatt megnyomorodó életről, látszólag egészséges, belül mégis mind jobban őrlődő fiatal fiú lépten-nyomon megaláztatásáról beszél. A darab pontos, kiábrándító látlelet unokáinkról, gyerekeinkről, végső soron pedig: rólunk. Az 5. THEALTER U21 Plusz keretében.

Tovább >>>

A női szabó

A női szabó

(Szolnok, Szigligeti Színház - május 26., kedd, 15:00, május 28-29., csütörtök-péntek, 19:00)

Adva van egy orvos, aki nem alszik otthon egy éjjel. Van egy inas, aki kinyitja a hálószobaajtót, és ráébred a valóságra: az ágy üres. Az orvos friss házas. Az inas egyből falazni kezd az orvosnak, mert az ifjú feleség is felébred. Rájön, gyanakodni kezd. Pedig az orvos csak züllött az este, de hajnalban nem tudott bemenni a bejárati ajtón, ezért a lépcsőházban, a lépcsőfordulóban aludt. Az orvos sodródik az eseményekkel, egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a vád igaz legyen, de az utolsó pillanatban mindig nyílik az ajtó.

Tovább >>>

Brémai muzsikusok

Brémai muzsikusok

(Budapest, Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad) - május 27., szerda, 18:00)

Jegyvásárlás

Az ember bosszút áll, a kutyát el akarja altatni, a kakasból pörköltet tervez. Az állatoknak menekülniük kell. Ki is jutnak a semmibe, de hova tovább? A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színművész osztályának előadása Kocsis Gergely rendezésében igazi zenés csemege. A Brémai muzsikusok májusban teljesen akadálymentesített lesz. A látássérült vendégek audio-narrációval hallgathatják, a hallássérültek felirattal nézhetik az előadásokat. A mozgássérült nézőket pedig kerekesszékkel megközelíthető nézőtér várja.

Tovább >>>

Unokám, Benjamin

Unokám, Benjamin

(Budapest, Rózsavölgyi Szalon Arts & Café - május 27., szerda (bemutató), 28., csütörtök, 30., szombat, 19:30)

A Rózsavölgyi Szalonban május 27-én Kútvölgyi Erzsébettel a főszerepben mutatják be Ljudmila Ulickaja Unokám, Benjamin című darabját. A kortárs orosz írónő nyolcvanas évek végén készült színművében az igazi jiddise máménak "állít szobrot", aki lelépve talapzatáról, ezúttal színházi varrónőként jelenik meg. Legfőbb célja, hogy imádott fiának megfelelő származású menyasszonyt keressen. És úgy tűnik, meg is találja. Reményeinek beteljesülését csupán egy dolog veszélyezteti: maga az Élet.

Tovább >>>

Parasztopera

Parasztopera

(Miskolc, Miskolci Nemzeti Színház - május 29., péntek, 19:00)

Jegyvásárlás

Mit tesz Pintér Béla az író, egy a nagymamája által a Szabadszállás környéki emberekről mesélt történettel? Kibontja belőle és össze is ereszti a meséből írt librettójában az ellentétes világokat. A klasszikus-folklorisztikus szenvedélytörténetet western-romantikával keveri és az egészet a mai magyar vidék rögös talajára helyezi, hadd nevessünk! Aztán Darvas Benedek zeneszerző barokkos-rockos-népzenei motívumokból építkező nagyoperát írt belőle.

Tovább >>>

Point of You

Point of You

(Budapest, Trafó - május 29-30., péntek-szombat, 20:30)

Réti Anna és Ricardo Machado Point of You című bemutatója filozofikus és lírai játék. Eltáncolnak találkozásokat, konfliktusokat és azt, mennyire különbözően láthatjuk egymást és a világot. A közönséghez egészen közel helyezik a játékteret, hogy valóban bensőséges légkört és kapcsolatot teremtsenek a nézőkkel. A butoh elemektől az optikai játékokon át, egészen a szöveges betétekig ível az eszközök sora, amikkel bemutatják, hányféleképpen is lehet megismerni és érteni a másik/egymás világát. Egyszerű és elgondolkodtató előadás, de egy buldózer erejével hat.

Tovább >>>

Sirály

Sirály

(Budapest, Átrium Film-Színház - május 31., vasárnap, 19:00)

Jegyvásárlás

Május 31-én mutatja be a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház Csehov Sirály című darabját. Arkagyina szerepében az idén Kossuth-díjjal kitüntetett operettcsillag, Oszvald Marika látható, aki most először próbálj ki magát egy klasszikus drámában, prózai szerepben. Darabbeli párját, Trigorint Kaszás Gergő alakítja. Izgalmas vállalkozás, mely a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nemrég végzett, a fiatal és tehetséges Fehér Balázs Benő rendezésében valósul meg.

Tovább >>>

Műsorváltozás
Bob és Bobek (Vaskakas Bábszínház) - 2015.05.27. 14:00 Elmarad!
DeGeneráció (KoMod) - 2015.06.05. 19:00 Elmarad!
Don Quijote (Nemzeti Színház) - 2015.06.05. 19:00 Elmarad!
Színházi fesztiválok
máj. 15. - jún. 01.
máj. 20. - máj. 27.
máj. 22. - máj. 25.
máj. 23. - máj. 31.
máj. 26. - máj. 31.
A Tánc Fesztiválja (Veszprém)
máj. 27. - máj. 30.
máj. 30. - máj. 30.
Nyári PagonyFeszt (Budapest)
máj. 30. - máj. 30.
jún. 04. - jún. 13.
jún. 05. - jún. 06.
Legfrissebb színházi kritikák
Grecsó a Rózsavölgyiben (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café: Mellettem elférsz)
Szegényszínész (Vörösmarty Színház: Hamlet)
Jurtadiszkont (Radnóti Színház: Spam operett)
Aki tolvajt kiált (Miskolci Nemzeti Színház: Az eltört korsó)
Nagy kaland (Katona József Színház: Faust I.)