A boldogság ügynöke

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-bhutáni dokumentumfilm, 94 perc, 2024

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét”.

A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.
Bemutató dátuma: 2024. május 2. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
itsme1 máj. 12. 08:03:41
Ki a bánat kíváncsi a te véleményedre?
Hát én!

Ha olvasod ezt a bejegyzést, és téged is érdekel, hogy egy rendszeres Port- (Mafab, IMdB, stb.) kommentelőt mi motivál, amikor egy filmet értékel, vagy odaírja a véleményét, akkor szavazz az alábbi linken elérhető válaszokra!
https://forms.gle/k2yXpfNoH8VzDQZo6

Jó móka, ne hagy ki!


4/10
MZsófiM máj. 09. 13:05:18 4/10

Jártam Bhutánban. Vannak bhutáni barátai. A film szerintem egyáltalán nem mutatja be az ottani világot, pedig nyilván sokan azért nézik meg, hogy megismerjék ezt a csodálatos országot, amiről olyan sokat hallunk, mint a világ legboldogabb országa. A filmből nem derül ki, hogy miért az. Kimarad a hit is, a Buddhizmus, ami alapvetően meghatározza az ottani életet, több, mint 1300 kolostor van az országban és a hétköznapi emberek is minden nap különböző szokásokkal gyakorolják a hitet. A filmben egyetlen bhutáni szokást, tradíciót sem mutatnak be. Az operatőrnek nagyon nem sikerült visszaadni a táj szépségét, rossz szögek, színtelen képek, sokszor véletlenül megbillenő kamera. Pedig Bhután gyönyörű. Csalódtam. A történet unalmas, a főszereplő szerelmi problémája túl van dramatizálva, és bárhol a világon megtörténhetne, nem kell ehhez Bhutánig menni. Ha viszont már ott vagyunk, akkor érdemes lenne az országot bemutatni.