Koncert

Pauló Zsuzsanna (zongora)

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
2024. május 22. (szerda) 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
1088 Budapest, VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Km.: Vavrinecz András, Deli Gábor, Ittzés Berta, Regenhart Anna Blanka


Beethoven: Fantázia, op. 77
Beethoven: Fisz-dúr szonáta, op. 78
Bach: d-moll zongoraverseny, BWV 1052
Chopin: b-moll szonáta, op. 35

Beethoven 1809-ben írta a g-moll fantáziát, mely hűen illusztrálja, hogyan is improvizálhatott a Mester. Ugyanebben az évben a Fisz-dúr szonáta is napvilágot látott, melynek fontos magyar vonatkozása van: a kéttételes darabot a zeneszerző az első magyarországi óvodák megalapítójaként is ismert Brunszvik Teréz grófnőnek dedikálta. Bach d-moll zongoraversenye szinte vallási feltöltődést nyújt, a zenekari szólamot kvartett fogja kísérni. A hangversenyt Chopin b-moll szonátájával zárul, a zongorairodalom egyik legjelentősebb művével, benne a híres gyászindulóval. A muzsikát Schumann így jellemezte: „Virágok közé rejtett ágyúk.”

Pauló Zsuzsanna bemutatkozása: „A zene és a zongora kiskorom óta az életem részévé vált, így jutottam el a mesterdiplomám befejező évéhez. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatója vagyok, klasszikus-zongora szakon. 8 éves koromban kezdtem el zenei tanulmányaimat szülővárosomban, Salgótarjánban. 14 évesen a budapesti Szent István Király Szakgimnáziumban folytattam utamat, majd sikeres felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Zenei tanulmányaimat versenyeken, mesterkurzusokon, koncerteken való részvétellel tudom kamatoztatni. Jelenlegi zongoratanáraim nagy hatással vannak rám, és rengeteget adnak át a zongorajáték művészetéről. Szólószereplés mellett különböző kamaraformációkban is aktív résztvevő vagyok. Oktatói tevékenységemet 2020-ban kezdtem el az Óbudai Waldorf Zeneiskolában, ahol mára a zongoratanszak vezetőjévé váltam. Diákjaim között vannak 8 éves gyerekek és 30+-os felnőttek egyaránt. Itt módom van megismerkedni a tanítással; a zene, a hangszer tiszteletére és szeretetére ösztökélni a növendékeket. Fontos számomra, hogy a most felcseperedő generáció is értékelje a zene művészetét, a zongorázás csodáit. 2022-ben kiváló minősítésű alapképzés diplomát szereztem a Zeneakadémián. Jelenleg a mesterdiplomámra készülök. Tanáraim Würtz Klára és Borbély László. A koncerten valamennyi diplomadarabom felcsendül. A művekhez lelkileg és érzelmileg is kötődöm, ezért is választottam őket.”


A koncert Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben programunk keretében kerül megrendezésre.


A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldenek a szervezők. A terem befogadóképessége korlátozott, ezért ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze, hogy ne vegye el mástól a részvétel lehetőségét.