007 Nincs idő meghalni

Bakancslistához adom
No Time to Die
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol akcióthriller, kalandfilm, 163 perc, 2021

Értékelés:

181 szavazatból
Szerinted?

Bond otthagyta a titkosszolgálatot és élvezi az életet Jamaicán. Nyugalmának vége szakad, amikor felbukkan régi barátja, a CIA-s Felix Leiter, és a segítségét kéri. A cél egy elrabolt tudós megmentése, ám a küldetés a vártnál sokkal kockázatosabbnak bizonyul, s a 007-es egy új, veszélyes technológia birtokában lévő, titokzatos gonosztevő nyomába ered.
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 30. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2022
    Legjobb betétdal
  • Oscar-díj

    2022
    Legjobb betétdal

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
astron máj. 05. 00:16:52 3/10
gyenge. az egyetlen pozitívum a kubai szinésznő volt...
7/10
sexykex máj. 02. 11:40:35 7/10
A remek kezdés határozottan feldobja a filmet, ami mindvégig jobb egy átlagos Bondnál. Engem kissé zavar, hogy az ellenfelek mennyire pocsékul céloznak, de képes vagyok elfogadni ezt a tényt, az akciófilmek szokásos kellékeként. Beláttam, hogy rengeteg főhősre lenne szükség, ha rendszeresen lepuffantanák őket. (Most inkább a mágneses erőkkel vezérelhető nanobotok tömegétől állt fel a szőr a hátamon, ami nem is annyira sci-fi, mint hinnénk.)
8/10
Kodaxin máj. 02. 10:19:20 8/10
Hmm...

Különösek a vélemények ennél a témánál. Nekem egyrészt úgy tűnik, hogy nem egy filmet, másrészt úgy, hogy nem egy franchise-t néztünk. A legkülönösebb talán az volt, hogy azok után, hogy idestova tizenhat éve játssza folyamatosan ugyanaz a szereplő a karaktert. Mondhatni, ha nem lett volna egy utolsó hattyúdala Sean Connerynek, akkor a leghosszabb ideig "élő" James Bond Daniel Craig lenne.

Ezek után azon meglepődni, vagy azon picsogni (bocs, nincs rá jobb szó), hogy "miért ilyen"; nos az a vicc netovábbja, hiszen a mozinézők egy igen jelentős százalékának James Bond maga volt Daniel Craig, hiszen nem is nagyon láttak másokat ebben a szerepben.

Node akkor nézzük:

A Barry Nelson-os Casino Royale még a saját idejében is egy rossz vicc volt. George Lazenby több mint felejtős volt, de ebbe nyilván az azóta eltelt idő is belejátszik. Ennek okán Sir Sean Conneryt lehet akár annak okán James Bondnak is nevezni, hogy valójában ő kezdte formálni a karaktert. Ugyanakkor manapság az a fajta "macho", amit játszott, az nem csak a meetoo, hanem az átlagember nőkkel szembeni jó ízlése alapján is minimum "tahó" lenne. Viszont kétségkívül megalapozta a Bond karakterek eleganciáját, és általában azt, hogy "meg tud jelenni" úri társaságban is, annak ellenére, hogy nem oda tartozik, hiszen nyilvánvalóan nem az arisztokrácia berkeibe született az akkori forgatókönyvek szerint.

De ettől még a filmjei mára erősen megkoptak, valójában azokat az ő karaktere tartotta össze, és leginkább semmi más. Ráadásul már akkor is "halhatatlan" volt, mert képtelenség volt megölni, azaz az "ultimate god" üzemmódot is vele vezették be. Ugyanakkor ehhez kellett az a világ, ami körülvette, és ami valóban körülvette az akkori gazdagokat, hírességeket, és aminek mára már a nyoma sem lelhető fel. Ennek okán ma már ezzel a stílussal és kiállással legfeljebb egy bohóc lehetne a kriptomilliárdosok és a semmiből pénzt csináló véleményvezérek közötti világban. Ha ott pofozkodna úgy a nőkkel, mint a filmjeiben, akkor napokon belül kerülne rács mögé.

Sir Roger Moore ezek után egy érdekes váltás volt a bunkó machóból a selyemfiú irányába, aki sajnos ugyanazt a karaktert hozta, mint a minden lében két kanálban. Ám ami ott stílusos és jó volt, az itt röhejes, negédes és olyan nyálas, hogy még a vászonról is bő sugárban folyt le. Ettől viszont a filmjei egy része még jónak is volt mondható, sőt, szerintem az egyik legjobb James Bond filmben éppen ő szerepelt. Ettől viszont még senki sem gondolhatta komolyan, hogy ez a fajta paródia komolyan vehető lett volna abban az értelemben, hogy "ilyen lenne egy szuper ügynök", hiszen ebben az értelemben Moore nevetségesen rossz alakítást nyújtott. Ebben az esetben tehát inkább a filmek mentették meg a főszereplőt és nem fordítva, mint Connery esetén.

Tovább menve a sorban, és amint azt már kifejtettem releváns topicban, a Timothy Dalton által megformált f*szparaszt sok minden volt, csak nem James Bond. Amikor például Robert Davi "gonoszként" lejátszotta a filmvászonról, az sokat elmondott arról, hogy mennyire képtelen felfogni, hogy ez a karakter miről szólna a valóságban. Több szót kár is arra a bunkóra pazarolni.

Pierce Brosnan ezek után nyilván kármentőként érkezett, aki visszavitte a franchise-t a még működőképes James Bond, vagyis Moore irányába, de kevésbé selyemfiúsan, sokkal inkább piperkőcként, egy olyan szépfiúként, akit amúgy "kémként" mindenki körberöhögne. És természetesen nála is folytatódott az ultimate god üzemmód, ami különösen az Aranyszemre volt igaz.

Vagyis eljutottunk oda, hogy tulajdonképpen Craig érkezéséig legalább háromszor rebootolták a sorozatot, mert soha nem voltak igazán elégedettek az eredménnyel. Ráadásul történet sem volt, csak különálló epizódok. Ehhez képest a Craig féle Bond történet teljesen más, mivel van eleje és van vége is. Még soha nem fordult elő korábban ilyen, ahogy az sem, hogy ennyi részen át egyetlen történetet vigyenek végig, és ahol a végén

nem Bond, hanem a barátnője marad életben, ráadásul a lányával együtt. Különös, hogy erre senki sem fordított figyelmet, ezt is a "mindig a nők győznek" és a "liberalizmusnak" tudták be, holott ezúttal ennek nem volt jelentősége.

Ha úgy tetszik, ez volt hosszú idő óta az első "sorozat", amiben kíméletlenül beleszálltak az ultra-liberális lobbyba (ULL), hiszen egy olyan visszataszító 007 utódot pakoltak be a sorozatba, akiről biztosak lehettek, hogy senki sem kívánja őt viszontlátni ebben az szerepben. Talán nem véletlenül rakatták le vele a 007-es számot, megadva ezzel a beszólást az ULL-nek: OK, betesszük a nagy bengát, de mindenki utálni fogja. Igen, a 007 csak egy szám. Pontosan olyan "szám", mint Le Chiffre, ami ugye "A szám"-ot jelenti magyarra fordítva. Vagyis csak egy szám, de ez a szám más mint a többi. Nem lehet vele ugyanazt a bohóckodást eljátszani mint oly sok más franchise-zal, amit tönkretettek az álfeministák és az erőltetett női szereposztások.

Itt megmutatták, hogy az nem működik, mert vagy közutálat lesz belőle, ha 007-est csinálnak belőle, vagy közröhej, amikor "a három hetes kiképzés" után úgy kung-fuzik egy nő, mintha Neo módjára beültették volna Mátrixba. Megadták az ULL-nek, amit meg kellett adni, de végre egyszer merték rendesen kifigurázni a nevetséges elvárásokat, és nem véletlenül jött a felirat a végén: James Bond WILL return. Nem Jamie Bond, ami akár férfi, akár nő lehetett volna, hanem JAMES will return. Azok kedvéért, akik aggódtak volna, hogy elment az eszük. Ugyanis itt egy titkos ügynökről van szó, akinél élből fel sem merülhet az, hogy olyan ember játssza, vagy olyan szerepet játsszon, ami kilóg abból a világból, amiben ennek az ügynöknek tevékenykednie kell.

Abban az esetben viszont, ha ezt a két jelenetet, szereplőt kihúzzuk, akkor egy egészen jó, bár nyilván nem feltétlenül újszerű történetet kaptunk. Az mondjuk finoman szólva is érdekes, hogy pont akkor készül a nanobotokról film, amikor kitör a vírus, de ezt engedjük is gyorsan el. Ugyanakkor mégis van egy ellentmondás ezzel kapcsolatban a filmben, hiszen egyszer "gyártották" azokat, egyszer pedig "tenyésztették" azokat, ez pedig így, ebben a formában nem működik. Ha gyártják azokat és mini gépekről beszélünk, akkor azoknak energia kell, tehát egy idő után hatástalanná válnak. Ha biológiai eszközökről van szó, akkor viszont nem tudnak szaporodni, ergo, egy idő után szükségszerűen elpusztulnak és a méretük okán viszonylag gyorsan.

Akármelyik is tehát a helyes válasz, örökre biztosan nem tarthat a hatásuk, főleg abban az értelemben nem, hogy ÉRINTÉSRE(!) átadhatók legyenek. Az már nem a nanobot kategóriája lenne, az már egészen más, az már a vírus kategóriája. Még az sem kizárt, hogy némileg módosították az eredeti szinopszist és ezért került ez a zavar a filmbe, de ezen most jótékonyan lépjünk túl, mert csak összekavarna bennünket. A lényeg, hogy fogaduk el, hogy "örökre mérgező" marad James Bond, ráadásul úgy, hogy soha nem tudhatja, hogy hol hagyja úgy ott a nanobotokat, hogy az megtalálja a gyerekét és a vélhetően leendő feleségét is. Ergo, ezt a kártevőt csak elpusztítani lehet. Erre pedig csak az jelenthette valóban a megoldást, ha ott marad a szigeten és elpusztul az egyetlen másik emberrel és mindennel együtt ami a kártékony nanobotokat tartalmazhatta.

Minden más esetben ugyanis úgy kellett volna leélnie az életét, mint Blofeldnek, hermetikusan elzárva mindentől és mindenkitől. Mondhatni, úgy lett halálra ítélve, hogy élve temették el. Ez pedig minden szempontból a legkegyetlenebb halál, amiből csak a valódi halál jelenti a kiutat. Ráadául Blofeld azzal, hogy átverte, elvette tőle azt, hogy lássa cseperedni a gyerekét... kegyetlen bosszú. Kár, hogy ezek a részek nem voltak kidolgozva, nagyon valószínű szerintem az, hogy eredetileg még két részt terveztek, de Craig már csak egyet volt hajlandó elvállalni, ezért is lett - bármily furcsa - túl rövid ez az epizód.

Amúgy pedig, csak az érdekesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy minden komoly szereplőt kiírtak a sorozatból, hiszen M-et jó esetben nyögdíjazni fogják ez után a ballépés után, Felix is meghalt és ugye Christoph Waltz is leginkább csak egy cameot kapott az egész Spectre-el együtt. A "No time to die" tehát találó cím volt, mindenkinek meg kellett halnia, hogy valami új jöhessen létre. Maradtak ugyanis ugyanazok(!) a szereplők, akik a korábbi főszereplő váltásnál is voltak, M, Q és Moneypenny. The show must go on.

Ha úgy tetszik, ez a film lezárt egy sorozatot, ami EGÉSZÉBEN valami olyat nyújtott, amit egyetlen más színésszel sem tettek meg korábban: Kaptunk egy igazán hosszú történetet, amiben egy amatőr dupla nullásból a legjobb dupla nullás ügynök lesz, legalábbis a saját idejében. És amikor azt is megérthették a tisztelt nézők, hogy ezek az ügynökök nem szoktak békés öregkort megélni. Azt, hogy nem tudják megélni a normális családi életet. Ezt pedig irgalmatlanul régen nem merték egyetlen mainstream filmbe sem betenni, azt, hogy mire képes EGY APA ÉS EGY ANYA A LÁNYÁÉRT!

NESZE NEKTEK ULL JELIGÉRE!

Amúgy ha a film történetét nézzük, akkor talán az benne a legnagyobb csavar, hogy végső soron amikor egy ilyen nagy szervezet összeomlik, akkor mindig a káosz jön utána. Ha úgy tetszik, a Remi Malek alakította karakterben éppen a "hidegsége" volt az, ami egészen átjött belőle. Az, ahogy halálra ítélte, de nem a lövésekkel, hanem a nanobotokkal. De amúgy, nem volt gonosz. Amit tett, abban semmi gonoszság nem volt, ami jól látható volt akkor is, amikor elengedte a kislányt. Nem érdekelte, mert tudta, hogy nem ő, hanem az apja tudja (fogja) halálra ítélni, ha megöli őt a távozása közben. Nem voltak benne érzések, nem volt benne félelem, egyszerűen csak tette a dolgát. Amúgy, olyan náci módjára. Különös, hogy ez sem tűnt fel az embereknek, pedig egészen jól bemutatta azt, hogy nem utálta ő azokat, akiket meg akart ölni, egyszerűen csak megtehette és meg is tette.

Ami roppant különös, hogy az "őrölt" és egyebekben rettentően irritáló beteg-perverz tudóst senki sem hozta fel gonoszként, holott valójában az az alak volt a fő gonosz, aki tudta, hogy mire való és mire jó az általa is megalkotott fegyver, és fel is használta a beteg és perverz vágyai kielégítésére. Ezúttal nem kellett megzsarolni a tudóst (ez sem tűnt fel senkinek...), hanem "boldogan" segített a lúzer azoknak az elpusztításában, akik nála többre vitték.

Amúgy pedig, talán éppen azért nem mutatták be ezt a filmet "időben", mert ez a teória, a laborból kiszabadult katonai-biológiai fegyver kísérlet ügye még a mai napig nincs lejátszva, hiszen az érintett felek továbbra is egymásra mutogatnak.

Egyszóval összefoglalva, ez egy nagyon kellemetlen érzéseket hátrahagyó film volt, mert nyomasztó volt a vége, nem a megszokott James Bond "viszlát, visszatérek" jeligére készült el a film. Ugyanakkor egy film értékét ebben az esetben azon lehet lemérni, hogy "mi lett volna, ha nem készül el". És az igazság az, hogy ez a film nagyon kellett és valóban csak Craig játszhatta el a főszerepét és senki más.

Ez a sztori véget ért, jöhet tehát valami más, ami reméljük, hogy nem egy új Casino Royale lesz, mert az a film speciel toronymagasan veri az összes többi James Bond filmet - feltéve, hogy az egész Craig érát egyben nézzük, és nem önállóan akarjuk azt a filmet értelmezni. Úgy - akárcsak ez az epizód - nem lenne sem ütős, sem érthető. Aki csak ezt a részt nézte meg, annak érdemes az elejétől megnézni a Craig féle Bond sagát, mert csak úgy kerülnek a helyére az építőkockák.

A lényeg azonban mégiscsak ez:

James Bond will return.

4/10
trudy márc. 28. 10:08:26 4/10
Én, aki nem vagyok nagyon járatos a Bond-filmek világában, ettől sem kaptam kedvet. Ha csak random giccsre, jó nőkre, kocsikra, valószerűtlen trükkökre és szuperképességekre vágyik a néző és rengeteg ideje van, akkor egynek elmegy, de cselekményt vagy izgalmat nem igazán találtam benne, valószínűleg nem is kellett volna keresni sem.
6/10
Laundry982 márc. 20. 13:51:31 6/10
Nem valami akciódús,a sztory is elég sablonos,az érzelmek sem jönnek át.Papir főgonosz.A Brosnan-Craig korszak egyik leggyengébb eresztése.
Sz. Péter jan. 31. 19:42:46 Előzmény agyatlanzombi
"a régiekben volt humor"

Igen, meg a Hahotában is. ;)
3/10
agyatlanzombi jan. 31. 19:15:56 3/10
Mindegyik Bond film limonádé, de legalább a régiekben volt humor, és nem vették annyira komolyan a szupermenkedést, mint az újak. Szerintem Craig nagyon rossz választás erre a szerepre, ettől eltekintve akár még vele is működhetne a történet, az mégis kudarcba és unalomba fullad. Végig sem tudtam nézni. Moziban ez kínlódás lenne- így bele-belepörgetve kibírtam belőle bő egy órát.. csak tudnám, minek... Az egyetlen értékelhető momentum a motoros kaszkadőr mutatványa volt, hacsak nem digitális trükk az is.
7/10
Lámai Dala jan. 29. 20:16:23 7/10
Hogy hívják az alacsony termetű kémet?
Kicsikém.
Hahaha
gilmour jan. 29. 19:25:58
Búcsú Daniel Craig-től, kiváló ügynök volt!
Sz. Péter jan. 28. 20:57:25 Előzmény expa
Még jó, hogy a többi JB-film ehhez képest erős.
Ja, nem. :)
2/10
expa jan. 28. 20:28:05 2/10
jajj de gyenge film ez...
2/10
Kempesbaba jan. 26. 19:33:31 2/10
Mostanra odáig süllyedt ez a széria, hogy Ethan Hunt inkább Bond, mint maga James Bond
6/10
Ledbet jan. 20. 20:38:56 6/10
Sajnos nagyon gyenge lett,legalábbis a magas elvárásokhoz képest.

Van benne sok dolog ami jól lett kitalálva,de valahogy mégsem jött össze. Túl sok a visszautalgatás a Spectere-re és zavaróan sok a irreálisnak ható akciójelenet.

Ha többet nem látjuk J.B-t akkor ez a film határkőmek fog számítani,de nem a siker miatt,hanem csak egy széria kivigzése folytán.

Szomorú.
10/10
pisti3033 jan. 09. 15:12:49 10/10
LÁTTAM AZ ÖSSZES BOND FILMET...EZ IS NAGYON JÓ.... !!! AKI NEM SZERETI AZ ILYEN FILMEKET,AZ NE KOMMENTELJEN...
7/10
Richard Kovács jan. 06. 19:14:11 7/10
Egész jó lett szerintem. Remélem nem nő lesz a következő 007-es! Tom Hardy pl. jó lenne! A Craig széria sokkal jobb volt mint pl. Brosnan, de a humor hiányzott belőle. DC inkább lerombolta a fél várost akció közben. Én bírtam.
4/10
Mr. Anderson jan. 02. 19:08:33 4/10
Tényleg nem vártam sokat csak egy jó kis James Bond feelinget. Mint egy hambi egy adott gyorsétteremben. Nem nagy szám, de mindig azonos minőség.

Ehelyett kapok egy PC-vel átitatott, kiöregedő (amúgy magát jól tartó), nyugdíjas, családapa, távirányításos JB-ot, Freddie Mercury-t mint főgonoszt, fekete női ketrecharcos 007-est és életunt MI6 fejeseket.

Daniel Craig szerintem amúgy az egyik legjobb JB volt. Jobb hattyúdalt érdemelt volna. Amúgy a kötelező klisék mint "Bond, James Bond.", "Vodka-Martini. Rázva, nem keverve!", Aston Martin megvoltak, de ennél azért több kellett volna.
Sz. Péter jan. 02. 12:09:10 Előzmény Cinem_art
"annyi hülyeséggel van tele"

Most őszintén, melyik JB film nincs tele?
Pont ezen kell ezt számonkérni? :)
1/10
charliewilson 2021 dec. 31. - 20:30:22 1/10 Előzmény charliewilson
Amúgy szerintem Daniel Craig minden idők legjobb Bondja... lehetett volna, ha adtak volna alá normális storyt. Nekem kifejezetten bejön, hogy komolyabbra vették a figurát, nekem a bohóckodó JB-ok nem jöttek be. Connery és Moor nekem totál hiteltelen volt. Aztán jött Craig és lendületet vitt a karakterbe. Végre el tudtam hinni valakiről, hogy lever 1-2 embert közelharcban. A Canino Royalt csak egy hajszál választotta el attól, hogy zseniálisan jó film legyen, de aztán a színvonal meredeken zuhanni kezdett. A Quantum csendje is béna és érdektelen volt, aztán a Skyfall minden idők legrosszabb JB filmje, nulla logikával, nulla történettel. Ahhoz képes a Spectre felüdülés, de igazából az is egy rettenetesen gyenge film, a kis hülye "agysebésszel". És végül ez. Ami kb. a Skyfall színvonaltalanságát hozza. Kár érte. És van egy olyan érzésem, hogy ennél csak rosszabb lesz.
1/10
charliewilson 2021 dec. 31. - 20:14:28 1/10
Nézhetetlen. A főcímdal jó, és itt nagyjából véget is ér minden. Jó van benne egy csajszi (Ana de Armas), kb. 10 percre, aki feldobja, de maga a film nézhetetlen. A fő story még nem is lenne rossz, de amit kihoztak belőle, az gáz. Nagyjából minden másodperce logikátlan, és bele lehet kötni. A vége egyértelmű csalódás. JB egy picsogó rinyagép lett. A feka csaj meg 0/0.
8/10
trikolor 2021 dec. 24. - 15:21:55 8/10
Nekem tetszett , nagyon kevés és rövid üresjárat van a filmben. Rami Malek kicsit súlytalan gonosz, nem neki való szerep. Minden van benne, ami egy jó 007-es filmhez kell: sok akció, jó csajok, szuper kocsik. A debella 007-es lány viszont katasztrófa, ha ez lesz a jövő, akkor ez volt az utolsó rész, amit megnéztem.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu