A feltaláló

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar életrajzi dráma, 120 perc, 2019

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

Dr. Béres József laboratóriumi kutatóként a hatvanas évek végén felfedezte, hogy a növények számos betegségét az alapvető nyomelemek hiánya okozza, s ezek pótlásával a tünetek orvosolhatók. Felismerését továbbgondolva ráébredt, hogy ez az elv az állatoknál, sőt az embereknél is igaz lehet. Hosszas kísérletezés után, 1972-ben alkotta meg legendás készítményét, a Béres Cseppet, amelyet először saját magán próbált ki, majd súlyos beteg húgának is adott belőle. A Béres Csepp híre szájról szájra terjedt, egyre többen fordultak a kutatóhoz, azonban a szocialista hatalom nem nézte jó szemmel Béres József tevékenységét, minden eszközt bevetettek, hogy megtörjék a népszerűségét és megakadályozzák a készítmény terjedését. Börtönnel fenyegették, még bírósági eljárást is indítottak ellene kuruzslás vádjával, de a kutató minden fenyegetés ellenére kiállt a felfedezése mellett, és humánus, igazságkereső személyisége sokakat az ügy mellé állított.

Gyöngyössy Bence életrajzi drámája dinamikus képsorokban mutatja Dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Érzelmekben gazdag, izgalmas jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét és a kutató folyamatos harcát, s ezen keresztül objektív látleletet is nyújt a hatvanas–hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról, intrikákról. Béres Józsefet Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész alakítja, feleségét Huszárik Katalin, a további főbb szerepekben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.
Bemutató dátuma: 2020. február 6. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
kutyafa33 márc. 22. 12:58:37 1/10 Előzmény AndyBandy
Így igaz!
10/10
B. Ibolya febr. 28. 21:23:41 10/10
...
10/10
Alratmxaaxmtarla febr. 22. 19:33:56 10/10
Nagyszerű alakítások. Pörgős fim, mégis teljesen hitelesen mutatja be Béres József életét, harcát a hatalommal. Gyönyörű természetfotókkal van teletűzdelve, nagyszerű operatőri munka. Átadja a kor hangulatát, teljesen beleéli magát az ember. Eddigi egyik legjobb film, amit láttam.
ZorróAszter febr. 21. 16:33:06
Nem rossz! ... Nem rossz! ... Bár a "De MiÉrt???"-es Fluimucil-reklám hatásosabb.
pappulisszesz febr. 17. 12:58:22 Előzmény ondrascheke
"Hiánypótló, mivel a 70-es évek Magyarországáról ilyen hiteles, életrajzi alapú korrajz még nem született."
pffff, maximum a hiányos ismeret miatt
9/10
ondrascheke febr. 17. 12:25:33 9/10
Ez a „kamutermék” 20 éve hivatalosan is, több országban gyógyszer, ami Széchenyi-díjat ért. Gyógyszer, így ellenőrzött minőségű, tudományos vizsgálatokkal bizonyított hatású cucc (immunerősítő, ami kiegészítő terápiaként tumoros esetekben is használható). Nem úgy, mint a MA MÁR elérhető tápkiegek és étrend-kiegészítők tömegei, melyeket – hála az EU-s szabályozásnak – mindenféle bevizsgálás, hatósági ellenőrzés nélkül lehet árulni. Jól marketingelt, menőnek beállított termékek, melyek valójában a kutya által sem ellenőrzött szarok. Ez a kamu, elvtársak.
Az indexes kritikát meg a 70-es években írták?? Nem tudom, milyen filmet néztetek, de se Béres, se a film általában nem mond többet a termékről, mint ami. Senki sem hitegette az embereket csodás gyógyulással. Az pedig hiteles korrajz, történelmi tény, hogyan indult el az útján a találmány, hogy segített beteg embereken. Ezt rosszindulatúan kiforgatni bűn. Sosem állította senki, a film sem, hogy önmagában gyógyítja a rákot. Amin én viszont meglepődtem, hogy 50 évvel ezelőtt a nyomelem-hiány és az emberi immunrendszer kapcsolata még ennyire nem volt triviális. MA már az. Akkor ez a gondolat és maga a termék is tök új volt. Arra meg legyünk büszkék, hogy egy magyar volt a világon az első, aki ezt felismerte!
Ha kicsit utána olvasol, kiderül, hogy azért doppinglistás MÉG, mert kobaltot tartalmaz. Annyit, amennyit élelmiszereinkkel meg kéne ennünk. És nem annak ezerszeresét, amivel visszaéltek. Ez inkább az olimpiai bizottságnak ciki, hogy évek óta nem képes határértéket meghatározni a kobaltra.

Ajánlom a filmet mindenkinek! Remek a színészi játék. Seress Zoltán zseniális, továbbra is kedvenc. Modern vágások, szép tájképek, sok ma is tanulandó érték. Követendő példa családunk, embertársaink, hazánk szeretetéről. Hiánypótló, mivel a 70-es évek Magyarországáról ilyen hiteles, életrajzi alapú korrajz még nem született. Nekem egyetlen vonal kidolgozása hiányzott: Béresnek feleségével, gyerekeivel való mélyebb kapcsolata, keményebb beszélgetések, dilemmák. Egy ilyen sztori mögött biztosan voltak. Ettől függetlenül megkockáztatom, hogy az elmúlt évek egyik legjobb magyar filmje.
10/10
Tudtam febr. 17. 00:36:40 10/10
Igényes, szívhez szóló film. Csodálatos képekkel, felépítéssel, remek párbeszédekkel, színészi játékkal.
10/10
kincsesd febr. 16. 21:09:36 10/10
Nagyon jó film. Nagyon tetszett. Érdemes megnézni.
borsó febr. 13. 15:03:23 Előzmény AndyBandy
Te ugye nem egészségügyis vagy?
smh febr. 13. 13:41:58
Szívesen megnézném, remélhetőleg hamarosan sikerül. Reklám ide vagy oda, a színészi játék még lehet jó. Az nem tudom, mennyire közismert, hogy a Béres csepp és a Béres Extra egyaránt súlyos, tiltott és dopping-listázott termék. Aki sportolót elkapnak vele, sokévnyi eltiltást, vagy akár egy teljes karriert kockáztat. Bővebben (.xls): https://www.antidopping.hu/TILToLISTA_SZABaLYZATOK
1/10
AndyBandy febr. 13. 12:44:55 1/10
Ezt miért kellett? Két órás reklámfilm egy kamu terméknek. Így sajnos, mint művészi termék nem is értékelhető. Pedig Gáspár Tibor a kedvencem.
1/10
dm02 febr. 13. 12:07:12 1/10
Szánalmas ingyenreklám, túldramatizált legendacsinálás. Egyébként sima c-vitamint árul igen drágán ez a sikeres üzletember. Még hogy feltaláló... pff.
1/10
thegayhussar febr. 13. 08:09:04 1/10
Még ingyenreklámnak is alja.
9/10
jn febr. 06. 12:56:41 9/10
Jó film, abszolút ajánlom. Gáspár Tibor most is nagyszerűen játszik, ahogy mindig.
9/10
ForteFerko febr. 06. 08:52:25 9/10
Láttam a 4 részes sorozatot és kíváncsian várom a mozifilm verziót! Szép képek, egyenes magyar emberek az egyik oldalon. A másik oldalon a rendszer kiszolgálói vagy rabjai... Ajánlom megnézni, jó kis visszapillantó tükör a magyar társadalomnak!
10/10
Cinéphile febr. 05. 23:42:58 10/10
A huszonéves lányomnak is nagyon tetszett, pedig attól féltem, hogy idegen lesz számára ez a korszak a politikai helyzetével együtt... A párbeszédek szellemesek, viccesek, a sokszor tragikus helyzetek közepette. Mindenkinek ajánlom!
ijklmn febr. 02. 10:24:42
A hozzászólás moderálva lett.
gacsmatyi2 jan. 10. 17:09:05
Érdekes lesz, hogy a 4 x 60 perces sorozatból hogyan tudják összevágni a 120 percet. A sorozat jó volt, biztos ez is az lesz.