Film

A ház, amit Jack épített

/The House That Jack Built/
dán-francia-német-svéd horror-dráma, thriller, 155 perc, 2018 18 éven aluliak számára nem ajánlott

Értékelés:

69 szavazatból
Szerinted?

A hetvenes-nyolcvanas évek Amerikájában követjük Jack (Matt Dillon), a sorozatgyilkos öt gyilkosságának történetét. A kiemelkedő intelligenciájú férfi maga mesél a tizenkét év leforgása alatt megtörtént, tetszőlegesen kiválasztott rémtetteiről, sorozatgyilkossá érésének állomásairól. Az epizódok között társa a beszélgetésben Verge, vagyis Vergilius (Bruno Ganz), amely utalás Dante Isteni színjátékában az alkotót a Pokolba kalauzoló költőre.

A ház, amit Jack épített világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválja, az 'A' kategóriás cannes-i seregszemle hivatalos programjában volt. A kortárs európai film legnagyobb hatású rendezője, Lars von Trier ezzel az alkotással tért vissza Cannes-ba, ahol korábban a Melankóliával Arany Pálmát nyert. Lars von Tier (Táncos a sötétben, Dogville – A menedék, A nimfomániás 1-2., Antikrisztus, Melankólia) újabb, közönségét erősen megosztó alkotásának főszerepében az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjra jelölt Matt Dillon (Vén rókák, Keresd a nőt!, Vad vágyak, Gyönyörű lányok, Ütközések, Wayward Pines) nyújt hátborzongató alakítást. Világsztárok láthatók a további szerepekben is, mint az alakításaiért számos díjjal elismert Bruno Ganz (Berlin felett az ég, A bukás – Hitler utolsó napjai, A felolvasó), az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjra jelölt Uma Thurman (Ponyvaregény, Batman és Robin, Kill Bill-filmek, A nimfomániás 1-2.), a Golden Globe-díjra jelölt Riley Keough (Magic Mike, Mad Max – A harag útja, Logan Lucky – A tuti balhé), Siobhan Fallon Hogan (Forrest Gump, Man in Black – Sötét zsaruk, Dogville – A menedék, Miért éppen Minnesota?), vagy Jeremy Davies (Millió dolláros hotel, Solaris, Dogville – A menedék, Lost – Eltűntek, A törvény embere, Álmosvölgy legendája, Twin Peaks).

Bemutató dátuma: 2018. november 29. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

március 05. 12:38:22
március 05. 12:38:22
Hat en nem tudom... az elso gondolatom nekem is az volt, hogy az ember, aki ilyet tud irni es rendezni, egyaltalan az, hogy e tema korul ilyen osszeszedettseggel es ilyen reszletekbe hatoloan jar az agya, az az ember megis milyen erkolcsi normaval rendelkezhet?
Es felre ertes ne essek, ez kozel sem kritika. A kerdesem komoly.
Melyseges szorongas es szanalom fogott el mikozben neztem, mit erezhet az, aki ezt vaszonra viszi? (((Es mit erezhet az, aki ezt tenyleg meg tudja tenni??!! )))

Gondolom akkor jo egy film, ha a kituzott celt el tudja erni, azaz erzelmeket tud kivaltani a nezobol. Hat sikerult!
Csak akkora nagy kerdes nekem az, hogy mikortol valik valami rombolova?!
Na mindegy, elmelkedes helyett: ez film arra volt jo,(azon kivul, hogy ujra belatast nyerhettemm trier melysegesen sotet es birhatatlanul szorongato vilagaba) hogy a napi elcsepelt,unalmas, marmar kieges kozeli rutinomat el kezdtem ertekelni, es halat adni az istennek, hogy en maximum a helyemen nem vagyok, de a lelkemet meg nem bitorolja az ordog!:D Nekem a legmelyebb felelmeimet rangatta elo.
Azt hiszem tartom magam ahhoz, hogy az effajta agresszio vaszonra vetitese destruktiv jelleggel bir. Mindenesetre nekem megrancigalta a kis lelkemet, na.
Es mint gyerekkoromban az ómeneket, ezt is le kellett folytanom egy kis oroszlankirallyal a vegen!:D
március 02. 23:35:25
március 02. 23:35:25
Aki nyomon követi Trier alkotásait, az nagyjából erre számíthatott, amit ez a film nyújtott. Se többre, se kevesebbre. Vártam valami megújulást, nem kaptam. A Nimfomániás sémájára láttunk egy sorozatgyilkosos oktatófilmet.
február 17. 21:19:45
február 17. 21:19:45
Szerintem a rendező minden felvétel előtt addig itatta a kameramant, amíg az már nem is tudott magáról. Így jöttek ezek a gyönyörű felvételek, ahol egy tizedmásodpercre sem tud nyugodni a kamera, és még azt a mozgást is igyekszik követni egy-ide-oda rángással, ahogy valaki megrázza a kezében a gyufát. Így tíz perc után garantáltan szétmegy a fejed.
szavazat: 7/10 február 17. 12:20:16
február 17. 12:20:16
Lényegileg egyetértek, a cronenbergi párhuzam pedig nagyon ül.
Én ezt a filmet egyfajta ars poeticának látom Triertől. Lehetne az is a címe, hogy A ház, amit Lars épített. Csak az ő életműve filmekből áll, hullahegyek helyett. Sikeres szublimáció :)

Azzal az eggyel vitatkoznék, hogy Trier szándékoltan utazik a provokációra. Nyilvánvaló, hogy a filmjei sokak számára provokatívak, de szerintem a provokáció a sajátos világlátásából, talán önreflexiójából következik, amivel az emberek egy (nagyobb) része nem tud mit kezdeni és a nehezebb út helyett a könnyebbet választja: gondolkodás helyett inkább felháborodik.

szavazat: 1/10 február 07. 14:03:58
február 07. 14:03:58
Remélem nem bántok meg senkit, de...
Iszonyat gyenge, különbet nyomok ki a wc-n reggelente...nálam ott lett vége a filmnek ahol a vadászat résznek vége lett...Nem tartottam érdemesnek tovább folytatni...
február 03. 21:05:27
február 03. 21:05:27
Persze hogy nem könnyen emészthető föl mivel hozzá vagyunk szokva a marvel filmekhez ami sztem nem is baj. Itt az arányokkal volt baj sztem persze egy ilyen filmen kell is az öldöklés de sztem ezt tultolták. A kevesebb néha több. Így is át jött volna a lényeg ha egy kicsit több háttér storyt rakták volna bele pl a gyilkos életéből még érdekesebb lett volna. Láttam már dokumentum filmet gyilkosokrol és abban pl több háttér storyt mesélnek el gyilkoltak is sajnos de nem csak azt nézed 1 órában hogy gyilkol. Tök unalmas lenne. Ettöl leszámitva nem volt rossz sztem.
február 03. 20:53:50
február 03. 20:53:50
Am ennél még sztem split sokkal NÉZHETŐBB film. Egy kicsit tudomyányosabban elkészített film nem mindíg jön át a nézőknek persze ha van benn fantázia. Akkor már nem is olyan felejthető. Ez egy közepesen nézhető film csak ha a szereplőket nézem sztem ők vitték fel a nézettséget a story magában egy kevésbé tehetséges színészekkel sztem még ennyire sem lett volna nézhető.film.10/6
február 03. 20:42:13
február 03. 20:42:13
Kár hogy uma thurmant márazelején kinyirják adthattak volna neki a filmben más szerepet a lady 1 helyett sztem. Izgalmasabb is lett volna a film. Madd dilion meg túl mesterkélt volt okés a lényeg az hogy mivel egy pszichopatát ad elő nyilván egy póker arcot láthatun vissza mivel 0 empátia van benne. De lehettek volna kicsit fantázia dúsabb érdekesebb színesebb számomra ez túl egyoldalú volt. Nem volt benne fordulat csak a végén az is úgy hogy apokolba hal meg a gyilkos de számomra az isérthetetlen egy lyukba belemegy és élvezeti a pokolba mondhatom sok fantázia kellett hozzá.
február 03. 16:10:51
február 03. 16:10:51
A film - számomra - elsősorban egy filozófikus, a legtöbb ember moralitásával (mortalitásával haha) játszadozó, ön-reflektív merengés, melyben a művészet (többek közt) sajátos szempontból kerül vizsgálat alá. A főszereplő és kísérőjének dialógusa, komoly jelentőséggel bír, ugyan úgy, mint a rendező előző filmjében. Én nagyon élvezem ezt a fajta kérdés-felelet felépítésű fejtegetést (ha jól van megírva!).
Nem újdonság, hogy sokan kiakadnak a provokatív természetű filmeken, képtelenek objektíven ítélkezni, annak ellenére, hogy a többség nem esik át az ilyen filmekben látható tortúrákon, elvakult felháborodásukat általában csak a bennük fejlődött erkölcs "triggereli", esetleg egyes jelenetek által generált negatív emlékek felidéződése. Gondolom.
Sajnos úgy érzem, hogy a film nem lett teljes, nem lett kerek, simán lehetett volna két részes, mint a fent említett Nimfomániás (vagy egy sorozat, mint azt eredetileg tervezte Trier).
Mindenesetre, egy egyedülálló alkotásnak tartom a téma megközelítése, tálalása miatt, kicsit talán olyan, mint ahogyan Cronenberg közelített a horror műfaja felé, amikor még body-horrorokat rendezett, egyfajta intellektualitással turkált a belsőségekben.
Az egyértelmű, hogy Trier kifejezetten utazik a provokációra. Be is jön neki. Őszintén szólva, lássuk be, elég könnyű dolga van.
Egy dolog biztos, ez a film sem való mindenkinek.

Olvasgattam a hozzászólásokat és meg kell mondjam, sok olyan gondolatot olvastam az ellentábor kommentjeiben, amiket teljesen jogosnak tartok (természetesen nem az önkifejezés béklyóival küzdő, primitív fikagépekre gondolok), és sok olyat is láttam a rajongók hozzászólásaiban, melyekkel egyáltalán nem tudok azonosulni.
január 30. 11:42:50
január 30. 11:42:50
Jó lenne a film, ha nem lennének idegesítően hülyék benne az emberek, úgy ahogy a való életben ritkán.. úgy értem vannak hülyék, de nem ilyen koncentráltan. Amúgy az elmélkedések egész elgondolkodtatóak benne. Viszont azt gondolom, hogy azt az embert, akinek ilyen filmek kipattannak a fejéből, minimum ivartalanítani kellene.
szavazat: 8/10 január 14. 21:41:08
január 14. 21:41:08
Nekem bejött a film. Sajnos a mai világban is voltak, vannak hasonló pszihopaták. A családi kirándulás sziven ütött. Az utolsó akciója kissé "Fűrészes" lett. 8/10
január 11. 00:10:58
január 11. 00:10:58
Mikor szokik már le róla a rendező, hogy alpáriságok közé Bachot keverjen? Múltkor a Nimfomániásban hasonlította a nő a 3 állandó szeretőjéhez a 3 fugaszólamot, most meg Glenn Gould Bach zongora interpretációjához a mészárlást...Mi lesz legközelebb? Náci haláltáboros elgázosításhoz Máté Passió? Vagy vérhasmenés -kolera alá bekeveri a H-moll szvitet? Nem láttam az összes filmjét,de tuti csinált még ilyeneket...mintha a Hullámtörésben is Bach lenne...
szavazat: 1/10 január 10. 23:32:35
január 10. 23:32:35
Ez a film borzasztóan rossz. Hasonlítanám a Szerb film-re. Egy beteg forgatókönyvíró és beteg rendező perverz, unalmas, vontatott játéka. Szörnyű volt végignézni, nem is tudta lekötni a figyelmemet. Az egészet körbe lengi egy művészinek beállított köd ami mögött képzeletben láthatjuk az alkotókat gusztustalan kéjenc mosollyal az arcukon miközben azt gondolják mekkorát alkottak.
szavazat: 4/10 január 09. 17:18:36
január 09. 17:18:36
Ráadásul az intellektuel közönség gyorsan hanyatt is vágja magát tőle.Megszoktam már a művész emberektől(vicc...),hogy néha túlzásba esnek.Itt pont erről van szó és
hiába tesznek Dante,vagy esetleg Bibliai utalásokat a szar az fos marad.Teljes mértékben "entellektüellek",akik soha életükben nem láttak még mészárlást.Istenem ,hogy megmutattam volna ezeknek a balkánt!Ott hugyozták volna össze a kis bokájukat az elkényelmesedett életük helyett!Művészet?Mi ebben a művészet?Ha legyilkolok néhány szerencsétlen marhát és elmesélem mennyire könnyen ment?Vagy,hogy full pszihopata vagyok?Számomra ez csak egyszerű kisegér játék.Egy kis buzer.ns elszabadul és nyomja a védtelenekkel szemben.Ha már ilyet csinálok,legalább csináljam profin,ne mint valami maradék "kisköcsög".A Collaterál a halál zálogában legalább valóban szart a világra a fazon.Azt ölt meg,ráadásul profi módon,akire felbérelték.Meg is magyarázta... Le se szarja senki,hogy kivonok egy embert a forgalomból.Ez meg élvezte,mint valami kis művész palánta.:)Mennyire szánalmas lehet ilyen teremtménynek lenni,mint amit Matt képviselt?Egy belül rettegő ovis,amilyen szerintem a rendező is.Dillon jól játszotta a kis pöcsöst,úgyhogy négy pontot érdemel.
január 08. 17:09:59
január 08. 17:09:59
Őszintén, te hány Trier-filmet láttál eddig életedben?
január 07. 15:13:31
január 07. 15:13:31
Van benne munka, de csak egy feleslegesen hosszú, néhol idegesítő (Uma Turman) néhol enyhén poénos irreális történet, megspékelve pár állatkínzással.

Talán ha max 5-10 embert ölt volna meg, még hihető is lett volna, de nagyon túltolták.
szavazat: 2/10 január 06. 12:04:15
január 06. 12:04:15
A film, tipikus esete annak, amikor egy tehetségtelen rendező filmjében, tehetséges színészek próbálnak sz@rból várat építeni.
Eröltetett, giccses, hatásvadász!!
január 06. 06:56:11
január 06. 06:56:11
Az a baj ezzel a filmmel, hogy Trier maxra hozza benne az egót. Akit érdekel a rendező zavaros lelkivilága, az nézze meg, egyebet nem ad.
szavazat: 10/10 2018 dec. 29. - 17:54:26
2018 dec. 29. - 17:54:26
Nekem tetszett, végre nem egy szokványos, ezerszer ismételt sémákon alapuló horror.
Egyedi, ilyet még nem láttam, végig lekötötte a figyelmem.
szavazat: 2/10 2018 dec. 28. - 14:32:03
2018 dec. 28. - 14:32:03
Agyrém, indokolatlan öldöklés, gyilkolászás , egy elmebeteg ember ámokfutása, zagyvaság, mondanivaló nélkül.
Összes hozzászólás